KRŠIŠ TREĆU BOŽJU ZAPOVIJED? Evo što bi ti poručio Padre Pio!

Padre Pio nije bio ni malo ugodan kad je
netko ustrajao u grijehu…


Gospodin M. C. iz Pesara s prijateljem je došao u San Giovanni Rotondo kako bi se ispovjedio baš kod Padre Pija. U ispovjedaonici, nakon što je odgovorio kada je posljedni put primio sakrament pomirenja, svetac ga je upitao: “Ideš li na Svetu misu nedjeljom?”

– Ne uvijek, odgovorio je čovjek. Potom je začuo oštar glas: “Odlazi!” Pokušao se opravdati: “Ali, Padre…” No svetac je bio ustrajan: “Odlazi, odlazi. Vrati se za dva mjeseca!”

Čovjek je izišao i otišao drugom fratru na ispovijed. Dva mjeseca kasnije ponovno je iz Pesara došao u San Giovanni Rotondo i u međuvremenu nije propustio misu. Stigao je u nedjelju, a u ponedjeljak otišao na ispovijed Padre Piju. Opet je čuo isto pitanje: “Odlaziš li na misu?”

– Da, Padre, odgovorio mu je. “A jesi li jučer bio na misi?” – Ali, Padre, jučer sam bio na putu da dođem k vama. “Odlazi! Vrati se sljedeće nedjelje prije mise” – rekao mu je svetac.

Čovjek je tada konačno dobio svečevo odriješenje i postao njegov duhovni sin te aktivni član molitvene grupe.

Padre Pio svima je naglašavao važnost treće Božje zapovjedi, a svojoj duhovnoj djeci u šali je znao reći: “U nedjelju, ako si i u zrakoplovu, moraš ga prizemljiti i otići na Svetu misu.”

O tome kako se ponašati tijekom euharistijskog slavlja jasno je napisao svojoj duhovnoj kćeri Anniti Rodote 25. srpnja 1915., a isto se odnosi i na sve nas danas:

“Kada sudjeluješ na svetoj Misi i svetim obredima, s velikim se dostojanstvom digni, klekni ili sjedni. I ispunjaj svaki vjerski čin s najvećom pobožnošću. Budi čedna u pogledima, ne okreći glavu amo tamo da vidiš tko ulazi ili izlazi. Nemoj se smijati, iz poštovanja prema svetome mjestu i iz obzira prema osobama koje su pokraj tebe. Trudi se da ne razgovaraš, tko god to bio, osim iz ljubavi ili nužne potrebe. Ako moliš s drugima, izgovaraj jasno pobožne riječi, načini dobre stanke i nikada se ne žuri.

Naposljetku, ponašaj se tako da svi nazočni budu time izgrađeni te da po tebi budu ponukani slaviti i ljubiti Oca Nebeskog. Kada izlaziš iz crkve, budi sabrana i mirna. Pozdravi prvo sakramentalnoga Isusa, moli Ga za oproštenje zbog počinjenih propusta u Njegovoj Božanskoj nazočnosti i nemoj otići od Njega prije negoli Ga zamoliš i od Njega primiš očinski blagoslov.”

(Don Attilio Negrisolo, Don Nello Castello, Padre Stefano Maria Manelli: “Padre Pio nella sua interiorità. Figlio di Maria, francescano, stigmatizzato, sacerdote, apostolo, guida spirituale” / Epistolario III.)

 


Izvor: padrepio.hr

 4,257 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.