Crkva u svijetu

Kroz povijest je po proroštvima Izraelski narod je odabran od Boga prolazio kroz sve o čemu čitamo u Starom Zavjetu(Jeruzalem).

Tko je Izrael Božji narod? Evo odgovora Sve što se događalo u starom zavjetu kao da se opet ponavlja isto.

Opetovani užas oko Izraela i Palestine i svega ratovanja, duhovnog, međuljudskog, i međureligijskog koji se tamo događa, a pogađa i malene i nevine ponukava nas da se zapitamo što se to događa s Izraelcima, Božjim narodom i tko su oni danas. Prenosimo kratki komentar i tumačenje s Jota – biblijsko društvo, koji nas potiče da proučimo Božju riječ i proniknemo u otajstvo istinskog Izraela kojeg je okupio  i okuplja upravo Krist.

“Kroz povijest je po proroštvima Izraelski narod (Božji odabrani narod) prolazio kroz sve o čemu čitamo u Starom Zavjetu. Ono što ih je razlikovalo od ostalih naroda je to što su oni bili Božja svojina – narod obećanja, narod preko kojega se JHWH očitovao svijetu.

Svatko tko spasenjem postaje član Božjeg odabranog naroda postaje Izraelac

Svatko tko bi im se želio pridružiti i služiti jedinome pravome Bogu JHWH postao je obrezanjem Izraelac – član naroda Božjega. Dvanaest je sinova Izraelovih (Jakovljevih) koji su postali zasebni narodi ali tragovi su im se izgubili kako je prorečeno u proroštvima. Bog je cijelo vrijeme najavljivao da će opet sakupiti sav Izrael kroz Krista i kako će svi postati jedno tijelo. Sa svih strana svijeta skupit će ih ponovno. Svatko tko spasenjem postaje član Božjeg odabranog naroda postaje Izraelac.

Židovi su samo jedan narod od 12 sinova Izraelovih – od Jude, od kojega je bio i Isus. I dogodilo se to da su se s vremenom željeli vratiti na svoju zemlju koja im po Očevom obećanju pripada. Za to vrijeme tamo su se nastanili Arapi – narod koji je sebi gradio kuće, podizali su generacije, kultivirali zemlju… Jedini način na koji su mogli riješiti ovaj problem bio je sekularnim putem. Da se uobliče sa drugim zemljama i tuđim načinima. To nije uspjelo niti je moguće da uspije bez ovakvih posljedica.

Ne izabiri stranu u ratu, nego…

Zemlja nosi naziv Izrael. I kada se kaže Izrael – ne misli se na Božji Izrael o kojemu piše u Bibliji i tu treba vjernik znati razliku. Ono što možemo je moliti da Gospodin sačuva malo stado, djecu i nemoćne – na obje strane. Prorok Henok jasno izvještava tko je naučio ljude umijeću ratovanja. Zato ne smijemo biti navijači u ratu nego pronosioci mira Kristovog i molitelji za obraćenje svih uključenih. Sve je ovo u Svetim Pismima najavljeno kao plod otpada od Boga JHWH i otpora obnovi u Isusu Kristu!

Svetkuj i Blagdan tjedana, prvina pšenične žetve (Izl 23,16) I kada dođe dan Pedesetnice, svi bijahu jednodušno na istome mjestu.I odjednom nasta huka s neba, kao kad se digne silan vjetar, i ispuni svu kuću gdje bijahu sjedili.I ukažu im se razdijeljeni jezici, kao od ognja, te siđe po jedan na svakoga od njih.I svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi bogobojazni iz svakog naroda pod nebom.A kad nasta ta huka, skupi se mnoštvo i smete se jer ih svaki pojedini slušaše kako govore njegovim jezikom.A svi su bili izvan sebe i divili se govoreći jedni drugima: »Gle! Nisu li svi ovi što govore Galilejci?Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svom jeziku u kojem smo rođeni?Parti i Međani i Elamiti, i žitelji Mezopotamije i Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije,i Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, i pridošlice Rimljani, i Židovi i požidovljenici,Krećani i Arapi — čujemo ih gdje govore našim jezicima o veličanstvenim djelima Božjim.«A svi bijahu izvan sebe i u nedoumici pa govorahu jedan drugomu: »Što bi ovo moglo biti?«Drugi pak, podrugujući se, govorahu: »Puni su slatkoga vina!«A Petar, zajedno s Jedanaestoricom, ustade, podiže svoj glas i prozbori im: »Ljudi, Židovi i svi vi što boravite u Jeruzalemu, neka vam ovo bude znano i poslušajte riječi moje!Ta nisu ovi pijani, kako vi mislite, jer tek je treća ura dana,nego je to ono što je rečeno po proroku Joelu:I dogodit će se u posljednjim danima, govori Bog, da ću izliti od Duha svojega na svako tijelo, i prorokovat će sinovi vaši i kćeri vaše, i vaši će mladići gledati viđenja i starci vaši sanjati sne.Štoviše, i na sluge svoje i na sluškinje svoje u one ću dane izliti od Duha svojega te će prorokovati.I pokazat ću čudesa gore na nebu i znake dolje na zemlji, krv i oganj i isparavanje dima.Sunce će se prometnuti u tamu i mjesec u krv prije nego dođe Dan Gospodnji velik i slavan.I dogodit će se da će svaki koji zazove ime Gospodnje biti spašen.Ljudi, Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima i čudesima i znacima koje, kao što i sami znate, Bog po njemu učini među vama,njega, predanoga po određenom naumu i predznanju Božjem, uhvatiste i rukama bezakonika razapeste i pogubiste;koga Bog uskrisi dokinuvši trudove smrti jer nije bilo moguće da ga ona zadrži.David naime kaže za nj: Gospod mi je svagda pred očima; zdesna mi je da se ne pokolebam.

Zbog toga se veseli srce moje i kliče jezik moj, a još će i tijelo moje počivati u nadijer dušu moju nećeš ostaviti u Podzemlju ni dati da Svetac tvoj truleži ugleda.Obznanio si mi putove života, ispunit ćeš me radošću licem svojim.Ljudi! Braćo! Neka mi bude dopušteno reći vam otvoreno o patrijarhu Davidu da je i umro i pokopan je i grob mu je među nama sve do ovoga dana.Stoga je on, kako je bio prorok i znao da mu se Bog prisegom prisegnu od ploda bokova njegovih po tijelu podići Krista da sjedne na prijestolje njegovo,unaprijed vidio i govorio o uskrsnuću Kristovu: Nije mu duša ostavljena u Podzemlju niti mu tijelo truleži ugleda.Toga Isusa uskrisi Bog, čemu smo svi mi svjedoci.Desnicom dakle Božjom uzvišen i primivši od Oca obećanje, Duha Svetoga, izli ovo što vi sada gledate i slušate.Ta ne uzađe David na nebesa, već sȃm kaže: Reče Gospod Gospodinu mojemu: ‘Sjedi mi zdesnadok ne položim neprijatelje tvoje za podnožak nogama tvojima!’Neka dakle sa sigurnošću zna sav dom Izraelov: toga Isusa kojega vi razapeste Bog je učinio i Gospodinom i Kristom.«A kad to čuše, potresoše se u srcu te rekoše Petru i ostalim apostolima: »Ljudi, braćo, što da učinimo?«A Petar im kaza: »Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha, i primit ćete dar Duha Svetoga.Jer to je obećanje za vas i za djecu vašu i za sve one koji su izdaleka, koje god pozove Gospodin Bog naš.« (Dj 2,1-39)

Molimo se za taj narod koje je Bog odabrao, da se situacija smiri i da prestane rat i nemir, ipak je to sveti grad odabran od Boga, Isus Krist je hodao tom zemljom i nosio poruku mira i upozorenje da se narod obrati mnog stari proroci su hodali i gradili taj grad kao što je David, Šaul i drugi proroci koje je Bog odabrao.

www.rastimo u vjeri.com


Izvor: dnevno.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ivanovo evanđelje obiluje recima o istinitoj ljubavi koja svoj izvor…