Vijesti

Kroz osuđivanje i odbacivanje od strane drugih čovjek otkriva svoje božansko sinovstvo!

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« 


Oni odgovoriše: “Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.” A on im reče: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?”

Petar prihvati i reče: “Krist – Pomazanik Božji!” A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju.

Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo trpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« (Lk 9, 18-22)

Što drugi kažu tko sam ja? – pitanje je s kojim se susreće svaki čovjek. Umreženi smo u obiteljske, rodbinske, prijateljske i druge odnose, i svoj identitet formiramo osluškujući i prilagođavajući se očekivanjima i standardima drugih, nama važnih osoba. Od njih zauzvrat dobivamo ljubav i neku vrstu odobrenja za postojanje, ali samo ako smo unutar tih nikad jasno izrečenih očekivanja.

Osloboditi se očekivanja i uvjetovanost drugih bolan je proces kroz koji je nemoguće proći bez trpljenja i muke. I tek kroz osuđivanje i odbacivanje od strane drugih, čovjek otkriva tko je zapravo: otkriva svoje božansko sinovstvo. A za otkriti to potrebno je puno ljubavi prema drugima i spremnosti na trpljenje zbog drugih.


Autor: don Boris Vidović

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj…