Izdvojeni članak

KRIŽNI PUT S BL. IVANOM MERZOM

Boraveći u Parizu na studiju bl. Ivan Merz preveo je u korizmi 1921. na hrvatski poznati Križni put od Paula Claudela.

To je zabilježio i u svome pariškom Dnevniku 23. travnja 1921. Ovaj svoj prijevod objavio je također u korizmi sljedeće 1922.  godine u isusovačkom časopisu Život. Na kraju objavljenog prijevoda uz njegov potpis stoji i datum prijevoda: U Parizu, na Veliki Petak 1921.

 

Vrativši se u Zagreb nakon završenoga studija bl. Ivan je osim svakodnevne mise na koju je dolazio svakoga jutra u Baziliku Srca Isusova, još je nekoliko puta  preko tjedna dolazio u poslijepodnevnim satima na galeriju iste Bazilike gdje je obavljao i adoraciju i pobožnost križnoga puta. Tu se još i danas čuvaju originalne  postaje sa slikama pred kojima je bl. Ivan razmatrao muku Kristovu.

Prijevod Križnoga puta od Claudela s čijim se mislima bl. Ivan Merz potpuno identificirao i učinio ih na neki način svojima, Postulatura bl. Ivana Merza ponovno je objavila u elektronskom izdanju za ovogodišnju korizmu. Ovo elektronsko izdanje ilustrirano je slikama križnoga puta s galerije Bazilike Srca Isusova pred kojima je bl. Merz često obavljao ovu pobožnost. I dok se promatraju ove sugestivne slike koje realno ilustriraju Isusovu patnju, kroz njih se lako možemo uživjeti u dušu bl. Ivana Merza koji je promatrao iste ove slike i preko njih je zaranjao „u more boli Njegova Srca“ kako bilježi u svome pariškom Dnevniku.

 

Ovaj Claudelov Križni put u prijevodu Ivana Merza ponovno je objavio Glas Koncila kao posebno, džepno izdanje za Korizmu 2005. g.  uz popratni komentar književnika Božidara Petrača koji je istaknuo književnu i religioznu vrijednost ovoga Claudelova djela, ali i pohvalnu zauzetost bl. Ivana Merza koji ga je svojim prijevodom učinio dostupnim hrvatskoj javnosti.

Skulptura bl. Ivana Merza, čije snimke ovdje donosimo  nalazi se pred župnom crkvom u Banjoj Luci u kojoj je bl. Ivan kršten. Izradio ju je 2012. g. umjetnik Kuzma Kovačić.

lektronsko izdanje ovoga Križnog puta može se preuzeti u pdf formatu OVDJE.


Izvor: http://ivanmerz.hr/krizni-put-s-bl-ivanom-merzom/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Poznati hrvatski imunolog dr. sc. Srećko Sladoljev, premda međunarodno priznat…