Krist je živ, i želi uskrsnuti u licima koja su zaboravila nadu

Bol i licâ prekrivena suzama Marije Magdalene i druge Marije, koje su išle pogledati Isusov grob, bol je svih koji poznaju nepravdu – rekao je papa Franjo u propovijedi tijekom Vazmenoga bdijenja, govoreći o žalosti ženâ zbog smrti Gospodina, koji svojim uskrsnućem ljudima daruje novu nadu.

U blijedim licima tih ženâ, sposobnih ne pobjeći, sposobnih ustrajati, suočiti se sa životom takvim kakav on jest, i podnijeti gorak okus nepravdî, možemo vidjeti lica brojnih majkî i bakâ, lica djece i mladih koji podnose teret i bol mnogo nečovječne nepravde – istaknuo je Papa. U licima tih dviju žena koje oplakuju Gospodinovo preminuće, vide se odrazi lica svih onih koji, idući gradom, osjećaju bol bijede, bol zbog iskorištavanja i trgovine ljudima.

U njima vidimo i licâ onih koji iskušavaju prezir jer su doseljenici, bez domovine, bez doma, bez obitelji; – dodao je Sveti Otac – licâ onih čiji pogled odražava samoću i napuštenost zbog toga što njihove ruke imaju previše borâ. Njihova lica odražavaju licâ ženâ, majkî koje žale vidjevši da životi njihove djece ostaju zatrpani pod teretom korupcije koja oduzima pravâ i uništava težnje; pod svakodnevnim samoljubljem koje razapinje i pokapa nadu mnogih; pod uzaludnom birokracijom koja priječi i ne dopušta da se stvari promijene. U svojoj boli, one imaju lice svih onih koji, idući gradom, vide razapeto dostojanstvo – istaknuo je papa Franjo.

U licima dviju žena pred grobom, koje ne mogu prihvatiti da sve treba tako završiti, nalaze se brojna lica – rekao je Sveti Otac te dodao – možda čak i moje i tvoje. Poput njih i mi se možemo osjetiti potaknuti na hod, i ne pomiriti se s činjenicom da sve ima tako završiti. Ali, i naša lica govore o ranama, o brojnim nevjericama, našima, kao i drugih; govore o brojnim pokušajima i izgubljenim bitkama – primijetio je Papa te upozorio – Međutim, iako naše srce zna da sve može biti drugačije, mi se, gotovo i ne primjećujući, možemo naviknuti na život s grobom, na život s frustracijom.

Štoviše, možemo se – prema Papinim riječima – uvjeriti da je to zakon života, te se tako umrtviti bježanjem koje samo gasi nadu koju je Bog stavio u naše ruke. Tako naši koraci, naš hod može biti poput onoga dviju ženâ, između želje za Bogom i žalosnoga pomirenja s neizbježnim. U tom slučaju ne umire samo Učitelj, nego s Njim umire i naša nada – istaknuo je Papa.

Međutim, iznenada, tlo se pod nogama dviju žena zatreslo, netko im je došao u susret i rekao: ‘Ne bojte se’, ‘Uskrsnu kako reče’ (usp. Mt 28,6). To je navještaj koji nam, već naraštajima, daruje ova Sveta noć: Nemojmo se bojati, braćo, uskrsnuo je kako je rekao! – istaknuo je Papa. Onaj isti slomljeni, uništeni, razoreni život na križu, oživio je i ponovno kuca. To nam se kucanje Uskrsloga daje kao dar, kao obzor. Kucanje Uskrsloga jest to što nam je darovano i od nas se traži da dalje darujemo kao snagu koja preobražava, kao kvasac novoga čovječanstva.

Uskrsnućem Krist nije samo otkotrljao kamen s groba, – istaknuo je papa Franjo – nego želi ukloniti i sve zapreke koje nas zatvaraju u našim neplodnim pesimizmima, u našim proračunanim misaonim svjetovima koji nas udaljavaju od života, u našem opsesivnom traženju sigurnosti i u prekomjernim ambicijama koje su u stanju igrati se dostojanstvom drugih.

To je Božje iznenađenje njegovu vjernom narodu: raduj se, jer tvoj život skriva klicu uskrsnuća, prinos života koji očekuje ponovno buđenje. Bog prodire kako bi poremetio sva mjerila i tako dao novu mogućnost. Bog nam ponovno dolazi u susret kako bi odredio i učvrstio novo vrijeme, vrijeme milosrđa – rekao je papa Franjo te potaknuo vjernike da naviještaju tu vijest: Krist živi!

Kako smo s dvjema ženama ušli u grob, pozivam vas tako da se s njima vratite u grad. Idemo s njima naviještati tu vijest… Na svim mjestima na kojima se čini da je grob imao posljednju riječ, i da je smrt bila jedino rješenje. Svatko od nas je ušao u vlastiti grob. Pozivam vas da izađete. Idimo naviještati, dijeliti s drugima, objaviti da je Gospodin živ, i da želi uskrsnuti u brojnim licima koja su zaboravila nadu, snove, dostojanstvo. I ako nismo u stanju dopustiti da nas Duh vodi tim putom, nismo kršćani – rekao je Papa te na kraju još pozvao sve da dopuste da Kristova nježnost i Njegova ljubav vode naše korake, da kucanje Njegova srca preobrazi naše slabe otkucaje.

 

Autor: radiovaticana.va

1,304 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

1 Comment

  1. Avatar
    dubravka lipanj 11, 2017

    Krist je živ i danas ozdravlja i liječi ljude od najtežih bolesti i ja te Isuse molim da mi podariš svojom snagom ozdravljenje od bolesti raka i zahvaljujem ti na svemu što činiš za mene.Iskreno te molim oslobodi me bolesti.Slava ti i hvala na blagoslovu i vjerujem u tebe.Amen

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: