Kratke misli sv. Antuna koje će nam pomoći bolje živjeti našu vjeru

U njegovim Propovijedima nalazimo kratke misli, jednostavne i poticajne, koje nam pomažu da bolje živimo svoj kršćanski poziv.

O Bogu

Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

O Sinu Božjem

Kao što sunčeva zraka silazeći rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od sunca, tako i Sin Božji, silazeći od Oca, rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od Oca jer je jedno s njime.

O Blaženoj Djevici Mariji

Djevica Marija ne bježi ni od jednoga grješnika; štoviše, prihvaća sve koji joj se obraćaju. Stoga se zove Majkom milosrđa: milosrđa prema bijednima, Majkom nade za očajnike.

O zamkama u duhovnom životu

Kao što pauk hvata plijen nitima svoje mreže, tako i đavao čovjeka, rasprostirući niti zavodljivih misli, proučavajući naime mane kojima je čovjek najviše sklon, hvata ga s gustom mrežom svojih napasti i čini ga svojim plijenom.

O svetima

Kao što se u šipku sva zrnca nalaze prekrivena jednom korom, a ipak svako zrnce ima svoju vlastitu sobicu, tako svi sveti u vječnom životu uživaju istu slavu, a ipak će svaki primiti nagradu prema dobru što ga je učinio.

O plemenitom i svetom životu

Rođenje jednog sveca dobro je za sve, te je stoga razlog zajedničke radosti. Sveci se rađaju u korist drugima jer je svetost društvena krjepost od koje svi imaju korist.

O prolaznosti

Čovjeka nose u grob (prokletstvo) četiri elementa od kojih je sačinjen: zemlja, kada misli samo na zemaljske stvari; voda, kada dopušta da ga svlada bludnost; zrak, kada djeluje zbog taštine; vatra, kada se prepušta srdžbi.

O svetom znanju

Kao što zlato nadvisuje sve kovine, tako sveto znanje nadvisuje sva ostala znanja: ne poznaje književnost tko ne poznaje “svetu književnost”.

srdžbi

Tko nema strpljivosti usred nevolja, nije zlato, nego pozlaćeno željezo. Nema istinske krjeposti, nego prividne. Kad se udari po željezu, ono ne odjekuje ugodnim zvukom. Tako se i nestrpljiv, udaren od protivnika, razbješnjuje i griješi.

O lijenosti

Tupost lijenosti leglo je svih mana. Lijenost nam ne dopušta da se uzdignemo u visine, već uvijek želi da se hoda po zemlji, komotnim putovima.

O grijehu

Kada si živio u grijehu, tvoje je srce bilo obavijeno tamom: u njemu je bila smetenost, nepoznavanje Boga i vlastite slabosti, pomanjkanje svijesti o moralnim vrijednostima. Ne vraćaj se nikada više u to stanje!

Tekst je izvorno objavljen na web-stranici www.veritas.hr.

1,490 total views, 2 views today

Komentar

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: