Vijesti iz Vatikana

Krakow 2016. godine: Mladi graditelji mostova i milosrđa

Papa potaknuo mlade da idu u svijet kao učenici i svjedoci Božjeg milosrđa,
ojačani iskustvom Krakowa i Isusovim evanđeljem kao “navigacijom” na putovima života

Prošle su dvije godine od posljednjeg Svjetskog dana mladih koji se održao u Krakowu od 27. do 31. srpnja 2016. godine i na kojem su sudjelovale stotine tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Mladi su se taj put susreli s papom Franjom da bi razmatrali o temi „Blago milosrdnima, jer oni će zadobiti milosrđe”. Bio je to 15. apostolski Papin put usred Jubileja milosrđa.

Nakon dolaska u zračnu luku “Ivan Pavao II.”, papa Franjo je najprije susreo oduševljene mlade Poljake na ulicama povijesnog središta Krakowa. A na kraju je dana s prozora nadbiskupije pozdravio mnoštvo mladih koji su se okupili u ulici Franciszkańska, kao što su to prije njega učinili sveti papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.  

Sljedećeg je dana Sveti Otac otišao u marijansko svetište Częstochowu koje je sveti papa Ivan Pavao II. proglasio “nacionalnim svetištem”. Tamo je, prije nego što je započeo predvoditi prvo slavlje na svojem putovanju u Poljskoj, koje je bilo posvećeno 1050. obljetnici pokrštenja poljskog naroda, iz papamobila pozdravio 500.000 vjernika koji su se okupili pod zidinama samostana na Jasnoj Gori, utvrdi vjere i duha poljskog naroda. Ušavši u kapelicu „Crne Gospe“ sudjelovao je na svečanosti štovanja ikone Majke Božje. Nakon molitve Blaženoj Djevici Mariji, poklonio joj je zlatnu ružu kao što su to prije učinili blaženi Pavao VI., sveti papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Poslijepodne, u Krakowu, na prvi susret s mladima tog 31. svjetskog dana mladeži, papa Franjo je došao ekološkim tramvajem, zajedno s 15 mladih invalida i njihovim pratiteljima. Unatoč kiši oduševljenje milijuna mladih koji su ga dočekali na tom prostoru nije prestajalo. Prilikom svečanosti dobrodošlice, na kojoj su mladi s Papom razmišljali o temi “Pozvani na svetost”, vijorilo se 187 zastava zemalja svih sudionika.

Idući je dan bio posvećen milosrđu, a papa Franjo ga je započeo posjetom središtu pobožnosti Božanskom milosrđu, svetištu Božanskog milosrđa koje se nalazi u Lagiewnikiju, četvrti na jugu Krakowa. U samostanu Družbe sestara Naše Gospe od milosrđa gdje je živjela i umrla sveta Faustina Kowalska, krhka mističarka, apostol božanskog milosrđa, Papa je ušao u kapelicu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci svetice i zaustavio se u molitvi ispred groba iznad kojeg je na prvoj slici prikazan Milosrdni Isus. Slika je napravljena prema uputama svetice i po Isusovoj volji koji joj se prvi put takav ukazao 22. veljače 1931. godine tražeći još da doda natpis “Isuse, vjerujem u tebe”.

Nakon što je izišao iz kapele, papa Franjo je s terase svetišta pozdravio mlade koji su se okupili na prostoru za ispovijed, a zatim je ušao u svetište kroz Vrata Božanskog milosrđa. U crkvi koju je 2002. godine posvetio Ivan Pavao II., ispovjedio je osmero mladih. Potom je Sveti Otac otišao samo kilometar dalje, u svetište Ivana Pavla II. koje je u potpunosti izgrađeno 2015. godine i tamo je s poljskim svećenicima i redovnicima slavio misu. Na kraju je okadio i poljubio relikvije krvi svetog pape Ivana Pavla II. koje se nalaze u glavnom oltaru svetišta.

Vrativši se u nadbiskupiju u Krakowu Sveti Otac je ručao s 13 mladih volontera koji su bili uključeni u organizaciju toga Svjetskog dana mladih. Svaki kontinent predstavljali su mladić i djevojka, prisutno je bilo i dvoje Poljaka i glasnogovornica Svjetskog dana mladih, zatim kardinal Dziwisz, krakowski nadbiskup i prevoditelj. Više od sat vremena Papa je razgovarao sa svima.

Kada je stigao na ‘Kampus milosrđa’ u predgrađu Krakowa, na molitveno bdijenje 31. svjetskog dana mladih, pozdravilo ga je šaroliko mnoštvo više od milijun mladih srcâ. Pod blagim večernjim svjetlom, papamobilom, u koji je primio  nekoliko  mladih, otišao je do Svetih vrata kroz koja je prošao držeći za ruku šestero mladih ljudi. Na pozornici iznad koje je bila velika slika milosrdnog Isusa, prikazan je scenski komad na temu “Isus, izvor milosrđa”, sa svjedočanstvima i pitanjima troje mladih ljudi.

Sljedećeg jutra, više od milijun i pol mladih ljudi iz cijelog svijeta i poljskih vjernika okupili su se oko pape Franje tijekom završnog euharistijskog slavlja Svjetskog dana mladih na velikoj poljani Wieliczkoj. Papa ih je potaknuo da idu u svijet kao učenici i svjedoci Božjeg milosrđa, ojačani iskustvom Krakowa i s Isusovim evanđeljem kao “navigacijom” na putovima života.

Nakon pričesti Papa je predstavnicima mladih povjerio svjetiljku, znak Kristova svjetla. Svjetski dan mladih počinje danas i nastavlja se sutra, kod kuće – ponovio je papa Franjo, i prije molitve Anđeoskog pozdravljenja najavio sljedeće hodočašće mladih čitavoga svijeta koje je 1985. godine potaknuo Ivan Pavao II., a 2019. godine će se održati u Panami.

Izvor: vatikannews.va

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
„Zajedno s galebom vinuo se u nebesa, nad pučinu, povrh…