Izdvojeni članak

Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša u povijesti, ovako je govorio o svojoj katoličkoj vjeri

Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena, preminuo je u nedjelju navečer u padu helikoptera. S njim je tragično preminula i njegova 13-godišnja kći Gianna te osmero drugih putnika…

U 20 profesionalnih NBA sezona koje je proveo igrajući za  Los Angeles Lakerse, Bryant je osvojio pet naslova prvaka te je 18 puta biran u All-Star momčad. Također, 2008. proglašen je za najkorisnijeg igrača lige.

Kobe Bryant svoju je karijeru zaključio 2016. Nekoliko mjeseci ranije, nakon što je najavio prestanak bavljenja profesionalnim sportom, dao je intervju za magazin GQ u kojem je istaknuo kako mu je njegova katolička vjera pomogla proći kroz jako teška vremena u karijeri i privatnom životu.

Bryant je tada ispričao o svojoj krizi koju je izazvao sam – preljubom.

Naime, 2003. Bryant je optužen da je silovao ženu u hotelskoj sobi u Coloradu dok je bio tamo na operaciji koljena. Košarkaš je odmah osporio optužbe protiv sebe i rekao kako je žena pristala na seks s njim, priznavši tako da je prevario svoju suprugu Vanessu s kojom se oženio dvije godine ranije.

Bryant je naposlijetku oslobođen optužbi za silovanje, a sa ženom se nagodio izvan suda. Negdje u isto vrijeme objavio je priopćenje u kojem se ispričao toj neimenovanoj ženi i njezinoj obitelji.

Cijela priča ostavila je očiti trag na njegov brak, ali i na profesionalnu karijeru. Veliki dio oglašivača raskinuo je ugovore s njim.

Potporu i utjehu potražio je tada u svojoj vjeri.

 

“Bilo me briga za ugovore. Bojao sam se da ću ići u zatvor. Bio sam užasnut. Ali, ono što mi je tada pomoglo, a ja sam katolik, tako sam odgojen i tako odgajam svoju djecu, bio je razgovor sa svećenikom”, rekao je Bryant i prepričao taj razgovor:

“Pitao me: Jesi li to napravio?, a ja sam mu rekao: Naravno da ne. Potom je pitao imam li dobrog odvjetnika, a ja sam mu odgovorio potvrdno. Rekao mi je: Pusti sve to. Kreni dalje. Bog ti neće dati više od onoga što možeš pretrpjeti i sve je u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati”.

“I to je za mene bila prijelomna točka”, ispričao je Kobe Bryant.

Borba s posljedicama njegova grijeha ipak nije bila tako jednostavna. Njegov brak našao se u ozbiljnoj krizi. Vanessa i on su 2011. podnijeli zahtjev za razvod. Međutim, dvije godine kasnije su ga ipak povukli te ostali zajedno. U braku su dobili i četvero djece.

Bryantova obitelj je katolička, a kada je imao šest godina preselili su u jedan gradić u blizini Rima. Košarkaš i danas govori tečni talijanski. Supruga Vanessa također je katolkinja i imali su katoličko vjenčanje 2001.

 

Američki katolički mediji koji prenose ovu priču ukazuju na važnu stvar. Iako je teško procijeniti koliku je ulogu praktična katolička vjera imala u njegovu životu (on je izjavio kako djecu odgaja u vjeri), Bryant je dao važno svjedočanstvo o tome kako je Crkva bila tu za njega kada mu je bila potrebna pomoć, ne uskraćujući mu oprost za ono loše što je napravio i za što se pokajao. Drugo važno svjedočanstvo jest da su on i supruga, unatoč svim poteškoćama, ostali zajedno. Svjedočanstvo braka koji se našao u krizi, ali je unatoč tome preživio govori o snazi sakramenta i važnosti pokajanja i oprosta koji kao grešnici dobijamo od Boga, ali i od svojih bližnjih.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine

G. An. | Bitno.net


(Visited 30 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
"Dragi mladi, pripremimo srca za svetkovinu Don Bosca od koje…