Kardinal Puljić predložio da se Papu pozove u Mostar

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ohrabrio je u utorak mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića da uputi poziv Svetome Ocu Papi kako bi posjetio Mostar i pri tome je zanijekao da zbog pohoda Sarajevu 2015. nije došao u grad na Neretvi, objavila je Katolička tiskovna agencija (KTA)

“Budući da postoje spomenuti neutemeljeni prigovori, smatram vrijednim da Ti, brate u biskupstvu Ratko, razmisliš o pozivu papi Franju da posjeti Mostar kao sjedište Mostarsko-duvanjske biskupije, a mi biskupi rado ćemo podržati taj poziv”, rekao je kardinal Puljić na početku dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Odbacio je prigovore da je papa Franjo trebao doći u Mostar jer je papa Ivan Pavao II. već bio u pastirskom posjetu u Sarajevu i u Banjoj Luci. Kardinal Puljić je podsjetio da svaki dijecezanski biskup poziva Papu da posjeti sjedište njegove biskupije pa je i on kao vrhbosanski nadbiskup mogao pozvati papu Franju samo da posjeti Sarajevo kao sjedište Vrhbosanske nadbiskupije.

Kardinal Puljić pozvao je sve u BiH da da ponovno ožive Papine poruke iz Sarajeva 2015. te da u duhu tih poruka “rade na ozdravljenju društva i izgradnji naše domovine”.

U pozdravnom govoru Vrhbosanski nadbiskup je iznio statističke podatke Katoličke Crkve prema kojima je na kraju 2016. u Bosni i Hercegovini smanjen broj katolika za 15.494 vjernika u odnosu na 2015. .
Kako navodi KTA na zasjedanju u Mostaru biskupi su razmatrali i aktualnu društveno-političko stanje, pri čemu je kardinal Puljić upozorio na potrebu dijaloga o unutarnjem uređenju Bosne i Hercegovine vodeći posebno računa o najslabijima.

“Pripadnici naših biskupijskih zajednica s pravom očekuju od svih svećenika, redovnika i redovnica, a ponajprije od nas biskupa, a to su i smjernice papa Franje i njegovih prethodnika, da uvijek u svim važnim zajedničkim stvarima pokazujemo jedinstvo i zajedništvo, a ne da se u pitanjima, koja se tiču svih biskupija gleda samo iz kuta vlastite biskupije ili provincije”, istaknuo je kardinal Puljić.

1,320 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: