Vijesti

KARDINAL PULJIĆ: “DOK NAM ‘PERU MOZAK’ S BROJKAMA O ZARAŽENIM I UMRLIM OD KORONAVIRUSA NITKO NE SPOMINJE UBIJENU NEROĐENU DJECU”

Petnaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu, 10. listopada 2020.


S hodočasnicima Misu su u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca slavili nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, dok su zbog pandemije otkazani Križni put i pozdrav Gospinu liku u crkvi.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo potrebu odgovornosti, ne samo za zdravlje nego na svim područjima. „Dok nam ‘peru mozak’ s brojkama o zaraženim i umrlim od koronavirusa nitko ne spominje ubijenu nerođenu djecu”, napomenuo je kardinal Puljić, poručivši da je potrebno da čovječanstvo shvati svoju odgovornost. U društvu donosimo zakone, kojima zapravo Božji zakon mijenjamo, pogotovo kad je u pitanju brak i obitelj. Ističemo demokratska prava, a gdje je tu demokracija koja ruši zakon i obitelj, to je demon-kracija. Zato moramo ugraditi odgovornost na svim razinama. Život je vrijedan od samoga začeća do prirodne smrti. Život treba vrednovati i na njega uložiti odgovornost, poručio je kardinal Puljić.

Govoreći nadalje o bolestima, kardinal Puljić je primijetio kako se u društvu govori o kriminalu i korupciji, ali se ne spominje nemoral koji je postao nešto normalno. Spomenuo je laž kao bolest od posebnog značenja: „Kada treba nekoga oblatiti – nije njih sramota ni grijeh. Nalagati i oblatiti u medijima! Još nisam ni jedan medij susreo da je javno rekao: ‘Oprostite, mi smo se prevarili, mi smo krivo rekli…’ Kakvo to društvo želimo izgraditi? Bolesno. Javno mnijenje je bolesno jer su se urušile vrednote. Potrebno je vratiti prave vrednote gdje je čovjek u središtu – njegova prava, njegovo dostojanstvo. Ne daje to država i politika, to je Bogom dano.Samo su država i politika dužne pomoći da čovjek živi svoje dostojanstvo, svoja prava, i da izgrađuje međuljudske odnose. Zato je potrebno odgojiti savjest, voditi računa s Božjim zapovijedima. Zato je potrebno shvatiti: Ako Boga uklonimo, čovjek je u opasnosti”.

Zaključujući propovijed kardinal Puljić je pozvao vjernike da imaju povjerenje u Božju ljubav i da mole Majku Božju kako bi znali svoje bole nositi i liječiti ih u Isusovim ranama.


izvor: (kta/ika)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Započnite svoj dan sa: „Dobro jutro, nebeski Oče“ Predanje sebe…