Kardinal Parolin bogoslovima: Ne bojte se velikodušno dati svoj život Gospodinu

Susret Državnog tajnika Svete Stolice s bogoslovima započeo je euharistijskim slavljem u kapeli Sjemeništa, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u RH mons. Giuseppeom Pintom, tajnikom Apostolske nuncijature u RH mons. Januszom Blachowiakom te odgojiteljima i duhovnicima Sjemeništa predvođenima rektorom Bogoslovije preč. Anđelkom Košćakom.

Na početku svoje homilije kardinal Parolin kazao je kako prvotni i jedini jamac postojanja ove Bogoslovije jest sama Katolička Crkva, koja priznajući njezinu dragocjenost, potvrđuje njezinu potrebu i traži njezino neprestano obnavljanje. Bogoslovima je poručio da će nakon što završe akademski kurikul te izvrše ustanovljene službe i đakonat, kao služenje rastu kršćanske zajednice, primiti svećeničko ređenje, postajući tako sastavni dio one dijecezanske Crkve u kojoj će biti pozvani vršiti svoju službu, pod očinskim vodstvom Biskupa, u duhu zajedništva i bratstva. “Ne bojte se velikodušno dati svoj život Gospodinu. On vas ljubi i zove. S Njim i u Njemu ne trebate se ničega bojati” – istaknuo je kardinal Parolin.

Osvrćući se na evanđeoski tekst o usporedbi Božjega kraljevstva sa sjemenom gorušice, Kardinal je kazao da se tako događa i s Božjim gospodstvom. “Svatko od nas”, nastavio je, “čuvar je Božje prisutnosti, pozvan svjedočiti rast Božjega kraljevstva u vlastitom životu, svjestan da će u svome životu morati očitovati onu malenost potrebnu da bi nas Bog mogao iznenaditi ostvarujući svoje velike planove ljubavi.”

“Božja iznenađenja se čekaju s poniznošću i strpljivošću, polažući nadu u Njega, više nego u vlastite sposobnosti. Tu je dimenziju preuzela Djevica Marija, naša Majka i uzor. Evo, Bog nas iznenađuje; upravo se u siromaštvu, u slabosti, u poniznosti očituje i daruje nam svoju ljubav koja nas spašava, ozdravljuje, daje nam snagu” – naglasio je kardinal Parolin.

Nadovezujući se na Psalam 40 o čovjeku koji se u Gospodina uzda, kazao je da pouzdanje u Boga ne dolazi samo od sebe, nego iziskuje osobnu odluku i hrani se na jednom izvoru.

“Euharistija nas čini dionicima otajstva po kojemu Krist nastavlja stvarno živjeti među nama i ostaje kao živa prisutnost u životu svoje Crkve. Ali da bismo se mogli darovati Bogu s vjerom, potrebno je hraniti naše prijateljstvo s Njim prisnom molitvom i čistoćom srca” – rekao je kardinal Parolin te dodao: “Dragi bogoslovi, Crkvi su potrebne osobe koje, znajući moliti, poučavaju moliti. Ali kako bi mogli biti učiteljima molitve, potrebno je dugo i neprestano vježbanje, koje traje godinama. I u ovim godinama treba dovoljno vremena posvetiti molitvi, u ozračju sabranosti, a ne tek nekoliko časaka tijekom dana. U ovom dugom vježbanju duša se preobražava i postaje sposobna nositi Boga ljudima, jer čineći tako molitva postaje odijelom duše. Tada će se moći reći s Jobom: „Po čuvenju tek poznavah te dosad, ali sada te oči moje vidješe“ (Job 42,5).

“Ali svećenik, premda preopterećen mnogim pastoralnim dužnostima, ne smije nikada zaboraviti bitno: posvetiti se nutrini, u intimi s Bogom. Samo ako će Krist svijetliti u središtu našega srca, Božja gospodstvo će moći prožeti povijest” – zaključio je svoju homiliju kardinal Parolin, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije, koja će nas, ako zamolimo njezinu brigu i njezin zagovor, uzeti za ruku i, na putu koji sigurno nije lagan, koji može poznavati kušnje, poteškoće, padove ali i velike radosti, znati povesti do prisnoga prijateljstva sa svojim Sinom.

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedio je prigodni program, a kardinal Parolin još se jednom obratio bogoslovima. “Ostao sam iznenađen brojem vaše zajednice. Crkva u Zagrebu i Hrvatskoj ima sreću mnogih odgovorenih poziva. Gospodin sigurno uvijek poziva i sije sjeme zvanja među mnogima” – istaknuo je kardinal Parolin, dodajući da rado govori o Božjim iznenađenjima jer je to način na koji čita svoj život.

“Prvo iznenađenje koje možemo dati Bogu je vrijeme koje mu možemo pokloniti. Ono se mjeri u konkretnom vremenu koje mu posvećujemo” – kazao je Kardinal, preporučujući u molitve bogoslova Svetog Oca Franju, sebe i novog apostolskog nuncija mons. Pinta. Na završetku susreta kardinal Parolin poklonio je svakom bogoslovu krunicu pape Franje.


Izvor: narod.hr

1,119 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: