Evanđelje dana

Kakva tvoja vjera danas?

Dakako, naša vjera se ne temelji na očekivanju nagrade, već je ona prožeta Duhom Kristovim da činimo dobro oko sebe.


Ipak misao o nagradi i kazni može nam pomoći u našem izboru puta pravednosti koji vodi u Kraljevstvo Božje.

Čitanje evanđelje po Luki 17,7-10

»Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: ‘Dođi brzo i sjedni za stol?’ Neće li mu, naprotiv, reći: ‘Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti’? Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’«

Komentar

U današnjem Evanđelju Gospodin nam pokazuje dublji put samospoznaje: ovdje smo da bi služili. Univerzalni poziv na svetost sastoji se u poistovjećivanju s Kristom i ne smijemo zaboraviti da “Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi”

Pravi Kristov sluga nema razloga za uznositost. Uobraženost se mora iz korijena iščupati i zamijeniti istinskim osjećajem bezvrijednosti. To je pouka koju nalazimo u pripovijesti o slugi.

Taj sluga je orao ili napasao stoku čitav dan. Kad se vratio s polja poslije teškog cjelodnevnog rada, njegov mu gospodar ne kaže da sjedne večerati. Naprotiv, naredit će mu da pripaše pregaču i pripravi što će večerati.

Tek kada to učini, sluge smije pojesti svoj objed. Gospodar mu ne zahvaljuje za to što je učinio. To se od sluge očekuje. Naposljetku, sluga pripada gospodaru i njegova prava dužnost je posluh.”

(William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

U tom svjetlu, vjera poput zrna gorušice i skromno učeništvo mogu biti upravo ono što nam treba.

A što ako se promjene ipak ne događaju? Ako iskreno molim, činim dobro i blagoslivljam, a ne vidim nikakva rezultata? Tu je upravo i potrebna vjera – ona malena, sitna poput zrnca – u Boga, u onoga koji sve vodi i svime upravlja, u njegovu providnost i ljubav. Tu je upravo potrebno predanje i sigurnost da me on ne napušta i da svako njegovo odgađanje ima smisla, čak i onda kad ja to ne vidim. Da je svako njegovo neuslišane zapravo uslišane, ali na drugi način od očekivanoga. “Vjeruj mi, ja znam što radim”, kao da mi danas govori Gospodin. “Ne brini se za to. To je moj dio posla. Ti obavi svoj, služi mi vjerno, obavljaj ono što ti je zapovjeđeno”.
Zato me Isus i upozorava u današnjem evanđelju da izmijenim svoj stav prema Bogu i prema molitvi, da ne pokušavam svojim zaslugama iznuditi uslišane.

Ako učinim ovo ili ono dobro djelo, ako obavim ovu ili onu devetnicu, sad bi mi valjda Bog trebao biti zahvalan i za uzvrat mi darovati ono što tražim. Isus mi želi reći da ne duguje on meni zahvalnost, nego ja njemu.

Činjenica da ga mogu moliti i služiti mu moja je povlastica, dar na kojemu mu trebam zahvaliti. Ako smatram ili ponašam se kao da ja činim Bogu uslugu time što obavljam dobra djela, pobožnosti ili vršim zapovijedi – a sve je to darovano meni na korist – time naglavce izokrećem zbiljski odnos između sebe i Boga.
Isusova slika sluge i gospodara možda se čini gruba.

To je zato što gospodara nekako odmah zamišljam kao sebičnjaka, izrabljivača, ugnjetavača. A što ako je to dobri gospodar, pošteni i pravedni gospodar, koji obilato nagrađuje trud? Što ako zamislim posao, doduše težak i naporan, za poslodavca koji će mi na kraju mjeseca ili godine više nego pošteno platiti i time riješiti sve moje životne teškoće? Tko kome u tom slučaju duguje zahvalnost? On meni što radim za njega, ili ja njemu što mi je pružio priliku raditi za njega?

Da ima više takvih poslodavaca, bilo bi lakše i shvatiti sliku kojom se Isus poslužio! Ali postoji jedan takav “poslodavac”, jedan takav Gospodar, koji nudi naporan posao, ali i obećava veliku nagradu. Služiti mu nije uvijek lako, ali je pošten, velikodušan je i nikada nikome ne daje otkaz. Jedino što traži od mene jest da mu vjerno služim dok zajedno ne obavimo posao ovdje na zemlji. Vjerujem li mu dovoljno da pristanem na to? (Izvor: KNI)


www.rastimo-u-vjeri.com


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U Hrvatskoj je čak 373 tisuće samaca, a zahvaljujući ovakvim…