Izdvojeni članak

Kako se ponašati za vrijeme prijenosa mise?

Za mnoge, praćenje mise putem medija uživo je novo iskustvo. Donosimo vam nekoliko savjeta kako možete biti
prisutni duhom na misi i obogatiti svoj molitveni život dok pratite prijenose misnih slavlja.


Prednost 21. stoljeća je da unatoč tomu što ne možemo sudjelovati na nedjeljnoj misi – a ništa to ne može zamijeniti – ipak imamo priliku svjedočiti euharistijskim slavljima online, televizijskim ili radijskim putem. Na isti način na koji bismo pripravili svoje misli, tijelo i srce za misu svake nedjelje, potiče se vjernike da te navike ne zapuste u ovim vremenima. LifeTeen nudi nekoliko savjeta kako možete sudjelovati i iskoristiti sve blagodati koje donosi mogućnost praćenja mise putem medija, imajući na umu da iako ono ne može zamijeniti našu fizičku prisutnost na slavlju, svako vrijeme provedeno s Bogom je vrijeme milosti.

Prije mise

  • Pomolite se i pročitajte misna čitanja unaprijed.
  • Razmatrajte čitanja. Možete razmatrati o njima u tišini svoje sobe, imati Lectio Divina, ali možete i raspravljati o čitanjima s vašim ukućanima ili prijateljima preko telefona.
  • Odaberite prijenos uživo ili snimku mise koju ćete pratiti. Bitno je ostati povezan sa svojom župnom zajednicom, stoga ako vaša župa ima prijenos uživo, bilo bi dobro da ih pokušate pratiti. Ako vaša župa nema prijenos, ili niste sigurni, možete pogledati popis prijenosa euharistijskih slavlja ovdje. 
  • Obuci se. Ne morate biti svečano obućeni, ali nemojte ostati u pidžamama.
  • Pozovi druge da ti se pridruže. Najavi ukućanima te zajedno planirajte praćenje mise, ili se dogovori s prijateljima da pratite misu u isto vrijeme.
  • Pripemi bilježnicu. Uzmi bilježnicu i olovku i zapiši svoje misli, razmatranja ili molitve koje ti se pojave za vrijeme mise. To može biti odličan način uređivanja molitvenog života i zadržavanja pažnje za vrijeme prijenosa.
  • Pripremi prostor. Prema mogućnostima, pokušaj odvojiti poseban prostor za molitvu. Uz računalo/TV/radio, pokušaj zapaliti koju svijeću ili postaviti svete sličice ili kipove koje imate po kući.

Za vrijeme mise

  • Izgovaraj riječi koje bi inače izgovarao na misi. Prisjeti se da je misa molitva. Čak i ako nisi fizički prisutan u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor. Sudjeluj u izgovaranju apostolskog vjerovanja, zaziva, odgovora…
  • Duhovno se pričesti. Na mnogim prijenosima nakon pričesti možemo čuti kako se izgovara iduća molitva: Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Nakon mise

  • Daj milostinju. Ukoliko je moguće, pokušajte vidjeti na koje načine možete doprinijeti i pružati financijsku pomoć.

HKM


(Visited 14 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Papa Franjo danas na misi u Domu svete Marte molio…