Duhovnost

Kako se boriti protiv nepravde? Slijedimo Isusove upute – pokazi se da si pravi kršćanin

Isusov način borbe protiv nepravde nije ono što često zamišljamo. Najprije moramo zaviriti u svoje srce, ispraviti ono što tamo pronađemo, a zatim donijeti mir svijetu u duhu dobročinstva.

izvor: HKM


Prije no što se upustimo u borbu protiv bilo koje nepravde najprije moramo pogledati sebe i promijeniti svoje srce

U mnogim evanđeoskim porukama može se vidjeti napor u borbi protiv svih vrsta nepravdi širom svijeta. Međutim, Isusov način borbe nije ono što često zamišljamo, piše Aleteia. Isus nas najprije potiče da zavirimo u svoje srce prije no što krenemo ispravljati tuđe pogreške.

“Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: `De da ti izvadim trun iz oka`, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!” (Mt 7,3)
Uočiti pogreške drugih i ukazati na nepravde koje se događaju širom svijeta, a da se aktivnije ne uključimo u njihovo rješavanje, vrlo je jednostavno. Puno je teže zaviriti u vlastiti život i vidjeti živimo li uistinu ono o čemu propovijedamo drugima. Ako naša poruka naiđe na nerazumijevanje to je zato jer sami nismo spoznali ono o čemu propovijedamo. Stoga moramo svjedočiti vlastitim primjerom prije no što možemo savjetovati druge kako nešto učiniti.

Dobročinstvo prema drugima mora biti na čelu svake borbe za nepravdu

I drugo, moramo poslušati Isusove riječi kad je rekao da ćemo biti suđeni na kraju svijeta:
“Tada će mu pravednici odgovoriti: `Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te?
Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?` A kralj će im odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!`” (Mt 25,37)
Dobročinstvo prema drugima mora biti na čelu svake borbe za nepravdu. To bi trebalo oblikovati naše poglede i naše postupke. Kao što kaže misao: “Ne možemo se iz daleka boriti s vatrom jer ćemo na taj način samo zapaliti još više vatre.” Umjesto toga, moramo se boriti protiv nepravde tako što ćemo prvo zaviriti u svoje srce, ispraviti ono što tamo pronađemo, a zatim donijeti mir svijetu u duhu dobročinstva.

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Dobro zapamtite ove riječi, jer je počelo....! Izvor: Vjera Preko…