Pater Arek Krasicki

Pater Arek Krasicki Kako prepoznati Božju volju?

Kako prepoznati Božju volju? To znači što raditi da ne lutamo.


Nemoj očekivati neke točke prema kojima moraš živjeti. Neki pokušavaju tako drugima predstaviti duhovnost. Ali najlakše je tako i često nema konačnog učinka. Pokušat ću dati nekoliko smjernica, ali znaj da sve što se događa između tebe i Boga je relacija koja se ne može uokviriti. Ispao bih smiješan ako bih tvrdio obrnuto. Uokviriti relaciju znači je usmrtiti. Nemoj tražiti lagane odgovore. Malo se spregni, pokreni.
Ukoliko želiš ispunjavati Božju volju u svom životu, to znači živjeti tako kako se Bogu sviđa, onda napravi dvije stvari o kojima govori anđeo koji dolazi k Mariji.
Ona je puna milosti i Gospodin je s njom. To znači da je ona žena koja živi u posvetnoj milosti i traži isključivo Božju blizinu. To već je dosta u prepoznavanja Božje volje. No, ako živimo u grijesima i tonemo u njima, vrlo teško ćemo pronaći Božju volju. Grijesi zatamnjuju susret s Bogom. Druga stvar je izgradnja relacije s Bogom. Ako samo jedan put u godini ideš na misu, onda zaboravi da ćeš pronaći Božju volju. Ti moraš s njim biti u stalnoj relaciji tek onda on će početi govoriti i pokazivati ti svoju volju.
Slijedeći savjet je ne uzimanje nikada kao pokazatelja unutarnji mir ili njegov nedostatak. Neki tvrde da osjećaju mir kada poduzimaju određene korake u svom životu koji se tiču braka ili posla. Oni tvrde da tada osjećaju mir i to je pokazatelj Božje volje. Međutim, ne smijemo vjerovati našim osjećajima. Pogledajte Mariju kada je došao k njoj anđeo. Ona se smela! Moguće da ćeš pronaći Božju volju i tada, kada sve u tebi kuha i kada se smeteš. Nemojte nikada ići za osjećajem mira – „Kada ja to učinim, osjećam mir“.
Božja volja također se povezuje sa strahom. Netko može reći: „Ja sam siguran da je to Božja volja jer nema u meni straha“. No, s Marijom je drugačije ona se uplaši. Anđeo joj govori: „Ne boj se!“ Božja volja udara u naše grijehe, naše osjećaje, emocije, naše putove zloga i zato se može pojaviti strah. Naravno, u Mariji nije bilo zla. Ona je očuvana od svakoga zla, ali ne od emocija. U nama često se događaju i emocije ali i zlo. Zato se bojimo, ali kada Bog zakorači u naše živote, tada nestaje zlo pod krinkom straha.
Anđeo govori Mariji što treba učiniti Božja volja u Marijinom životu. Anđeo opisuje Mariji tko će biti Isus i završava riječima: „ I kraljevati će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.“ To je upravo ta „ključ rečenica“! Prema tome, Božja volja znači da sve što želimo uraditi u životu bit će predano Bogu. To znači da budu njemu podvrgnute i da neće prekoračiti Božjih zapovijedi.
Ako živiš kao muž i žena u nesakramentalnoj zajednici, to znači da ne živiš prema Božjoj volji. Ako želiš nekoga prevariti u svom poslovanju, to znači da to nije Božja volja da se tvoja firma bavi takvim poslovima. To nije podvrgnuto Bogu.
Postavi si pitanje o svojim izborima, o svojim svakodnevnom djelovanju: „ Ima li tu Boga ili su to više putovi zloga?“ Ako prepoznaješ zloga, onda znaj da to nije Božja volja. Gospodin želi biti prisutan potpuno u tvom životu. Predaj mu ga.
Mogu li znakovi potvrđivati Božju volju? Da, mogu. Ponekad ih Bog direktno pokazuje preko ispovjednika, preko svoje riječi – „Vidi ako to se dogodilo onom čovjeku, to se može i tebi dogoditi“. Na primjer: „Kao što sam pobijedio neplodnost u životu Elizabete, tako ću pobijediti tvoju neplodnost.“ To može biti znak da će Bog nadmašiti sve tvoje neuspjehe. Naravno, ovisi o kontekstu u kojem moliš i ne mora se direktno povezivati s potomstvom, nego s konkretnom pobjedom nad nekom slabosti. Taj znak može se dogoditi tijekom molitve. Dolazit će ti na pamet tekstovi iz Biblije ili tvojeg ispovjednika.
Pogledaj sada to sve: živiš li u posvetnoj milosti, ne predaješ li se emocijama, jesi li predao Gospodinu potpuno svoj život?

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović preminuo je u…