Pater Arek Krasicki

Kako nadvladati tihe dane u obitelji

(Lk 2, 22-40) Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.

Sve više sviđa mi se realistično promatranje Svete Obitelji. Naučili smo da im je sve išlo „niz dlaku“ i s ničim nisu imali problema – jednostavno obiteljska idila.

U takvom kontekstu kada pogledaš svoju obitelj, bojim se da se možeš razočarati. Ništa nije kako bi ti želio: svađe, prigovaranja, tihi dani i to sve za obiteljskim stolom. Ne znam je li Sveta obitelj proživljavala isto. Možda da, a možda i ne. Oni su ipak bili ispunjeni mirom. Bili su poslušni Bogu, s njima je bio Isus.

Pred očima još uvijek imam ikonu Isusova porođenja o kojoj sam govorio za Božić. Netko bi mogao krivo zaključiti da na toj ikoni sve je napisano na takav način kao da su se svi posvađali. Marija leži sama, okrenuta leđima od Isusa. Josip također sam traži svoj mir. Izgleda da ga nešto muči. Još dodatno je umjetnik prikazao Josipa u trenutku kada ga je iskušavao đavao. Priznam da uz takvu realnost, koja se može dogoditi u svakoj obitelji, sva idila nestaje.
Međutim, trebamo pogledati Svetu Obitelji i primijetiti gdje se nalazi njihova svetost. Tu ćemo dobiti odgovor na pitanje kako nadvladati svaki teški trenutak u obitelji, poznat kao tihi dani. Iako su oni Sveta obitelj, svatko se može s njima poistovjetiti.
Pogledaj Josipa – otac obitelji. Sve mu se raspalo po pitanju braka. Pronašao je najljepšu ženu na svijetu. Ali unatoč najvećim planovima vezanim uz brak, njegove idealne ideje nisu se ispunile. Pokazalo se da neće to biti žena poput ostalih, da neće s njom živjeti tako kako se sa ženom živi i da neće osnovati takvu obitelj o kojoj je maštao. Međutim, ono što ga je zbunjivalo, živciralo i možda guralo u tihe dane postalo je još više genijalno nego svi njegovi planovi. Vrijedi ponekad ostavit se svojih planova i briga. Osobito tada, kada Bog nudi svoja rješenja.
Josip je mogao biti razočaran. Inače, izgleda da je bio šutljiv, ali kada je saznao da Marija ne nosi njegovo dijete, želi je izbaciti iz kuće – iako u prijevodu čitamo malo drugačiji izraz. To je značilo: „Pakiraj se jer od toga neće biti ništa!“ Ali, u toj kritičnoj situaciji povjerovao je Bogu koji mu je govorio u snu. Najbolje je tada, kada se odmakneš od svojih emocija i osluškuješ Božju riječ. On sam će pokazati put i kako treba nadmašiti situaciju koja se čini nemogućom. Osjećaji znaju prevariti. Važno je potpuno pouzdanje u Gospodina.
Josip je morao bježati s cijelom obitelji u Egipat. Nije mogao drugačije riješiti svoje obiteljske probleme kada je Herod radio o Isusovoj glavi. Možda nije imao previše novca.
Moguće da je koristio zlato koje su mu dali mudraci. Ukoliko se nađeš u takvoj neprilici, učini to što je uradio Josip – budi poslušan Bogu. On se brine sa ptice nebeske kako neće za tebe pa čak i tada, kada se osjećaš prepušten sam sebi. Živci, ljutnja, psovke neće ti pomoći. Svaki muškarac nosi u sebi dar muževnosti. To je prostor u kojem Bog računa s njim na suradnju.
Marija – i ona je imala svoje planove. No, sve se promijenilo od kada je anđeo došao k njoj. Drugačije si je zacrtala život s Josipom. Čini se da je njezin sin Isus tretira grubo: ono kada je ostao u Hramu, ali i kada je bio već odrastao. Netko bi se osjećao povrijeđen i ne bi razgovarao sa svojim sinom. Ali Marija nije to dopustila, iako za nju bilo je teško prihvatiti te teške situacije. Ona je ostala vjerna svome sinu i slušala ga. Nije se pravila važna i sveznajuća mama.
Pozivam te, promatraj Svetu Obitelj kako oni rješavaju svoje probleme. Oče, ostavi se svojih prekomjernih briga jer nisu sve brige „zdrave“. Majko, možda ne razumiješ svoje dijete, možda se osjećaš usamljena ili si udovica – sjedni danas i porazgovaraj s Marijom. Dijete, možda ti roditelji idu stalno „na živce“ jer ne razumiješ njihovu ljubavi prema tebi – sjedni danas pred Malog Isusa i razgovaraj s njim.
Upravo takva je Sveta Obitelj. To nisu ljudi koji nisu imali problema. Oni su prošli kroz sve što ti prolaziš. Tihe dane su pobjeđivali pouzdanjem u Boga. Molili su ga zajedno. Ostani s njima i malo popričaj.

Autor: Rastimo u vjeri/ tekst: Pater Arek Krasicki

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U istinskoj obitelji događa se neponovljivo zajedništvo u kojem pojedinac…