Molitve

Kako moliti s vjerom?

Iskrena molitva jedan je od načina na koji izražavamo svoju vjeru. Kada molimo budimo ozbiljni i zatvori svoja vrata od sobe i u tišini zahvali Gospodinu za sve što je učinio za tebe.


Pronađem tiho mjesto gdje me nitko neće ometati (mobitel, posjete, drugi zvukovi), izaberem biblijski tekst i odredim točno vrijeme koje ću posvetiti molitvi.

Ako si u nekoj potrebi pomoli se svom Gospodinu i on će ti odgovoriti brzo ukoliko si molio vjerom.

Evo jedan primjer molitve kako moliti iskreno sa vjerom.

Dragi Oče potreban si mi. Priznajem da sam zgriješio protiv tebe kontrolirajući svo život
zahvaljujem ti što si mi oprostio grijehe Kristovom smrću na križu za
mene. Pozivam Krista da iznova zauzme svoje mjesto na prijestolju mog života.
Ispuni me Duhom svetim kao što si obećao u svojoj Riječi
da ćeš učiniti ako
tražim s vjerom. Molim ovo u Isusovo ime.
Zahvaljujem ti što si me ispunjavaš Duhom svetim i usmjeravaš moj život.

Izražava li ova molitva čežnju vašeg srca? Ako izražava, upravo sada možete moliti i vjerovati Bogu da će vas ispuniti svojim duhom.

Kako znati da smo ispunjeni Duhom svetim?

• Jeste li zatražili od Boga da vas ispuni duhom svetim?
• Znate li da ste sada ispunjeni Duhom Svetim?
• Kojom vlašću? ( Prema postojanosti samoga Boga i njegove Riječi: Hebrejima 11,:6, Rimljani 14:22 – 23)

Oslanjajući se iz trenutka u trenutak na božjega Duha počinjemo doživljavati prisnost s Bogom te
uživati u njoj i u svemu što Bog ima za nas istinskoj bogat i zadovoljavajući život.

Ne oslanjajte se na osjećaje evo i zašto?
Obećanje Božja Riječi Biblija – ne naši osjećaji jest naš autoritet. Kršćanin živi po vjeri ( povjerenju) u postojanost samoga Boga i njegove Riječi .

Let zrakoplovom može ilustrirati odnos činjenice ( Boga i njegove Riječi), vjere ( našeg povjerenja u Boga i njegovu Riječi) i osjećaje ( ishoda naše vjere i poslušnosti).

Da bismo letjeli zrakoplovom, moramo staviti svoje povjerenje u pouzdanost letjelice i u pilota koji njome upravlja. Naši osjećaji povjerenje ili straha ne utječu na sposobnosti zrakoplova da nas preveze, ali utječu na to koliko mi sami uživamo u putovanju.

Jednako tako, mi kao kršćanin ne oslanjamo se na osjećaje ili emocija, nego stavljamo svoju vjeru povjerenje i pouzdanost u Boga i u obećanje iz njegove riječi.

Ustraj u molitvi

Koliko dugo molimo, svi smo se suočili s tišinom u kojoj jednostavno nema odgovora, ništa se ne mijenja, nekad i godinama?

Vjerojatno je svatko od nas doživio tu Božju „tišinu“ u određenom trenutku svoga života u određenoj mjeri. Sv. Ivan od križa nam govori o „tamnoj noći osjeta“ ili još dublje „duše“. No, to je rjeđa pojava od one koja se događa većini vjernika, a sv. Ignacije naziva „duhovna suhoća“. Njegovim riječima: „Tri su poglavito razloga s kojima nas obuzima suhoća. Prvi je što smo mlaki, lijeni i nemarni u svojim duhovnim vježbama… Drugi je danas nas Gospodin iskuša što vrijedimo i koliko napredujemo u njegovoj službi i proslavimo… Treće je da steknemo pravu spoznaju i svijest te da na dnu duše osjetimo kako nije u našoj vlasti da steknemo ili održimo veliku pobožnost, žarku ljubav…, već da je sve to dar i milost Boga, našega Gospodina…“ (DV, br. 322) Gospodin nas želi tako pročistiti da bi nas darovao svojom ljubavi i slobodom sve više i više.

 Gledaj Božjim očima u čovjeka za kojeg moliš 

Kako znamo da molimo što valja i kako je milo Gospodinu, jer uvijek postoji sumnja da okrećemo “na svoj mlin”, tražimo nešto što nije po Božjoj volji, isto tako ako molimo za drugoga kako znati da molimo što je toj osobi doista potrebno?

Svakako, može pomoći ako imamo na umu da je naša domovina na nebesima, da je srce našega Oca suosjećajno i milosrdno, da čovjek gleda na vanjštinu i uvijek kroz neke „naočale“ obojene ovim ili onim uokvirenostima a Gospodin gleda u srce čovječje i poznaje ga bolje nego čovjek sam. Što sebe bolje poznajemo, to bolje prepoznajemo i što je u našoj molitvi „naše“. Poziv je naš uskladiti naše srce sa srcem Očevim, vježbanje, razlučivanje, preispitivanje – to nije jednokratna stvar, već stil života. Gledati Božjim očima čovjeka pred nama. Tražiti Duha Svetoga koji nam se stavlja na raspolaganje svojim svjetlom razlučivanja. Probajte, začudit ​​ćete se koliko ljubavi tu imate za osobe koje gledamo.

Osluškuj odgovor koji dolazi
Dok Gospodin molimo čujemo, no čujemo li mi Njega!? Kako razaznati što nam Duh govori za nas ili neku drugu osobu za koju molimo? Što pratiti – misli ili možda osjećaje koji se javljaju dok molimo, kako naše tijelo reagira pri molitvi….? Pomozite nam shvatiti kako Duh govori. Možda zapravo čitavo vrijeme dobivamo odgovor ili smjernicu za nas ili za onoga koga zagovaramo, ali ne znamo prepoznati?

Gospodin neprestano komunicira s nama, neprestano nas susreće – preko liturgije sakramenata, preko Riječi Božje, preko Pape, biskupa, svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja, roditelja, prijatelja, preko naših misli i osjećaja, preko naših osjetila, naše mašte, slika, snova… Na uobičajene načine, kao i one manje uobičajene ili izvanredne. On nas je stvorio, on nas želi za sebe.

Često smo zatrpani riječima, mislima, informacijama pa se Božji glas mora probijati do nas. Nekad mi izgovaramo puno riječi pa nam ne ostane vremena za osluškivanje, slušanje i kamoli primanje. To je sveti prostor osluškivanja i primanja koje traži svoje vrijeme.

To vam je kao da telefonom naručujete neku stvar i ne poslušate što će vam reći prodavač – kada i kako će vam stvar isporučiti, i onda kada dođe dostavljač na vrata vi zatvorite vrata prije nego što vam je paket uručen. Nelogično zar ne? Ali to se lako može dogoditi ako nismo spremni ili nam jednostavno promakne slušati i primati. Dva glavna unutarnja obilježja da je stvar ili poticaj od Gospodnjeg Duha jesu unutarnji mir i radost. Njih je dobro pratiti i na početku našeg odlučivanja za neku radnju ali i tijekom obavljanja radnje da nam je Gospodin potvrđuje.

Kada i koliko moliti?

Moliti možemo u svakom trenutku, jer svi su trenutci prikladni za molitvu. Crkva vjernicima predlaže moliti u određenim prigodama: ujutro i navečer, prije i poslije jela, nedjeljom u zajednici na svetoj misi i za obiteljskim stolom… Ali moliti možemo u svakom trenutku i na svakom mjestu – npr. kada se vozimo automobilom ili pak dok čekamo red u trgovini, kada se šetamo ili vozimo biciklom, itd.

Molitva je milosni dar, no uvijek od nas traži odlučnost posvetiti joj se. U borbi s Napasnikom koji nas odvraća od molitve – bitno je imati na umu da je bolje moliti i kratko, ali zato pribrano i ustrajno.

Kada se želite duže moliti, odvojite točno onoliko vremena koliko želite provesti u molitvi. Odaberite mjesto gdje ćete biti pribrani. Zauzmite udoban položaj (sjedenje, klečanje, ležanje, šetnja…), i opustite se. Tako pripravljate svoj duh i tijelo za susret s Bogom u molitvi.


Autor: rastimo u vjeri


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kao i svake godine, tako i ove godine jaslice koje…