Pater Arek Krasicki

Kako je sv. Josip odgajao svog sina evo recepta i odgovora!


Kako je sv. Josip odgajao svoga sina? Što ti trebaš učiniti? Sveti Josip nudi ti stari židovski recept koji se temelji na vjernosti Bogu.

Svaka bi obitelj htjela biti sveta obitelj. I ne treba se tome nikako čuditi. Svatko tko želi nebo za sebe, želi to i za svoje dijete i za svoju ženu. U obitelji iznova ističe se zajedništvo: „mi“ iako je obitelj sastavljena od pojedinih članova. Ljubav spaja svaku obitelj i temelj je njezine egzistencije. Tu gdje nema ljubavi, tu se događa pakao. Tu gdje nema dobrih relacija otac – sin; kćer – majka, događa se svojevrsno potapanje članova. Netko će možda reći: „Kako mogu biti svet i kako mogu biti sveti moji ukućani jer to nije danas moguće!“ (Lk 2,41-52)

ODLIKA KOJA ODGAJA NAJVEĆE SVECE

Marija otkriva jednu odliku koja će biti jako potrebna u izgradnji relacija unutar braka i obitelji. To je odlika koja odgaja najveće svece. Kada su Marija i Josip našli Isusa, Marija se obraća na slijedeći način svome djetetu: „Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili“. Marija svoje „ja“ stavlja na drugo mjesto.

izgradnja prave relacije upravo počinje tada kada supružnici svoje „ja“ stavljaju na drugo mjesto Ona prvo ističe svojega muža, djetetova oca.

Izgradnja prave relacije upravo počinje tada kada supružnici svoje „ja“ stavljaju na drugo mjesto. Tu postoji još jedna poruka za svakoga oca. Čini se kao da očevi stoje malo sa strane i kao da su prepustili sve u ruke svoje supruge.

Ona prvo ističe svojega muža, djetetova oca. Izgradnja prave relacije upravo počinje tada kada supružnici svoje „ja“ stavljaju na drugo mjesto. Tu postoji još jedna poruka za svakoga oca. Čini se kao da očevi stoje malo sa strane i kao da su prepustili sve u ruke svoje supruge. piše portal: Book.hr

KRIZA MUŽEVNOSTI

Obraćam se prvenstveno očevima jer danas postoji kriza muževnosti, potrudite se! Muž i žena su pozvani doslovce GRADITI dijete – zvuči malo smiješno jer u narodu se kaže „napraviti dijete“, a Bog poziva na IZGRADNJU muškog i ženskog djeteta.

Osobitu pozornost skrećem na očeve i sinove, na njihovu relaciju. Kako odgojiti dijete na način na koji je sv. Josip odgajao svojeg Sina? Oče! I najmanji tvoj pokret snažna je poruka, pouka za tvoje dijete Samo da znate: Oče! I najmanji tvoj pokret snažna je poruka, pouka za tvoje dijete.

Tvoje odluke imaju utjecaj na cijeli život tvog djeteta kojeg moraš izgraditi! Izgradnja je misija od Boga koji je također graditelj!

STARI ŽIDOVSKI RECEPT Kako je sv. Josip odgajao svoga sina? Što ti trebaš učiniti? Sveti Josip nudi ti stari židovski recept koji se temelji na vjernosti Bogu.

1. Nauči svoje dijete vezati sandale

2. Nauči ga čitati Bibliju

3. Nauči ga raditi – ručni rad koji ti znaš!

Tri vrlo jednostavna uvjeta koja će promijeniti život tvog djeteta i relaciju između oca i sina. Vezati sandale – opasno je hodati i trčati kroz život razvezanih cipela.

Tada dijete vrlo lako može pasti. Ako naučiš dijete zavezivanja i odvezivanja cipela, možeš mu reći: sada možeš ići kroz život rješavati svaki problem. Zavezane cipele simbol su spremnosti putovanja kroz život. Pokaži mu kako se to radi. Čitanje Biblije – uzmi Bibliju u ruke i počni sam čitati i tek onda traži da tvoje dijete sluša tebe kako mu čitaš Božju riječ.

Ubrzo će samo uzeti Bibliju u ruke i čitati. Nauči ga postavljati pitanja i primijeniti Biblijski tekst na svakodnevni život. Ručni rad – svaki će otac prenijeti na dijete ono što on sam voli raditi. Josip je prenio na Isusa drvodjelstvo. Što možeš ti prenijeti na svoje dijete?

Što znaš najbolje? Možda za početak neka to bude spremanje po kući, napraviti krevet, uzmi odvijač u ruke i pokaži mu kako se odvija vijak. Pokreni se. Kada odgajaš svoje dijete, to je kao da gradiš cijelo novo stambeno naselje u kojem žive ljudi. Sjedni danas s Marijom i sv. Josipom i pogledaj te tri točke. Nadoknadi što još nisi učinio.


pater Arek Krasicki, 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Isus je u očima farizeja i pismoznanaca bio slobodnjak, liberalac…