Zanimljivost

Kako je nastala molitva Rajska kruno, rajska slavo?

Ova marijanska antifona najvjerojatnije potječe iz 11. ili 12. stoljeća. Mnogi ju pripisuju bl. Hermanu iz Reichenaua, autoru antifone „Zdravo Kraljice” koju molimo na kraju Gospine krunice.


Od 13. stoljeća antifona Rajska kruno, rajska slavo nalazi se u molitvi predvečerja, a redovito ju se molilo od Svijećnice, blagdana Prikazanja Gospodinova u Hramu, i ujedno dana Marijina čišćenja, do Velike srijede.

Rajska kruno, Rajska slavo 

Riječi ove antifone prikazuju čvrstu povezanost Marije i Isusa, Kralja svega stvorenja. Izraz „Ti si korijen” – podsjeća nas da je Marija potekla iz stabla Jišajeva, oca kralja Davida. Nadalje, Marija je u ovoj antifoni nazvana Vratima Nebeskim, kao i u Lauretanskim litanijama, jer su prema Crkvenoj tradiciji Presveti Srce Isusova i Bezgrešne Srce Marijinu ulaz u Raj. Riječi „Ti si vrata s kojih sinu svjetlost zlata” odnose se na rođenje Gospodina našega Isusa Krista, svjetla koje dođe na svijet. Antifona se također obraća Mariji kao najuzvišenijoj od svih ljudi, onoj koja nam je svima uzor riječima: „Ti si nakit čovječanstva”. Na koncu je časti i kao onu koja neumorno zagovara za nas i po čijoj preporuci nas Sin nikada ne može odbiti. Marija je uvijek najsigurniji put do Isusa.

Uz molitvu Anđeo Gospodnji, antifona Rajska kruno, rajska slavo predivan je način pozdravljanja Blažene Djevice Marije, Majke Spasitelja, Majke Crkve i Majke svih nas. Izmolite je još danas!

Ave Regina caelorum 

Ave, Regina caelorum, Ave, Domina Angelorum.
Salve, radix, salve, porta ex qua mundo lux est orta.
Gaude, Virgo gloriosa, super omnes speciosa.
Vale, o valde decora, et pro nobis Christum exora.

Rajska kruno, rajska slavo

Rajska kruno, rajska slavo, anđeoska Gospo, zdravo!
Ti si korijen, ti si vrata s kojih sinu svjetlost zlata.
Ti si ljiljan djevičanstva, ti si nakit čovječanstva.
Zdravo, puna svih milina, moli za nas svoga Sina.


Lea Potočar – Žena vrsna

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kao i svake godine jako se veselim odlasku na more…