Međugorje

Kako je Gospa oblikovala „ŠKOLU LJUBAVI“ u Međugorju

Ukazanja u Međugorju dogodila su se u određenim okolnostima vremena.


Od tada puno se toga izdogađalo u povijesti ovog kraja, u životima vidjelaca i u našim pojedinačnim životima. Kao i sa svim stvarima u životu, vrijeme učini da se neke stvari zaborave i razvodne. Ljubav se ohladi. Svi duhovni i bračni savjetnici govore kako se vjera, ljubav i nada trebaju hraniti svakodnevnim podsjećanjem na onaj prvobitan žar, prvobitan smisao. Često puta kad se zaboravi razlog, odnosno zašto se nešto počelo raditi, postoji opasnost da sama radnja izgubi svoj smisao, svrhu i ozbiljnost i postane samo izvanjsko, odnosno farizejsko obdržavanje forme. Puno je farizejštine i u našoj pobožnosti jer možda ne znamo zašto nešto tako molimo.

Međugorje ima svoj specifični program i svoju duhovnost koju je „izdiktirala“ sama Gospa. Ona je objasnila i sam razlog svoga dolaska ovamo: „Došla sam u Međugorje jer je ovdje mnogo dobrih vjernika. Želim ostati s vama kako bih obratila najveći mogući broj osoba i kako bih povratila mir onima koji su ga izgubili.“ (poruka 15. rujna 1981.) i „Prestanite pričati i molite za jedinstvo župe, jer moj Sin i ja imamo poseban program koji se tiče ove župe.“ (poruka 1. ožujka 1984.) Objasnila je i datum godišnjice ukazanja: „Željela bih da se blagdan u čast Kraljice mira slavi 25. lipnja. Upravo tog dana, vjernici su, naime, prvi puta došli na Podbrdo.“ (2 veljače 1982.)

Čitajući iznova Gospine poruke, svaki se puta zastidim. Naime, one mi dođu poput ogledala – s jedne strane vidim ideal i put koji mi se preporuča, a s druge strane vidim svoj odraz, odnosno još toliko manjkavosti u življenju onoga što Gospa govori. Ipak, svaki dan imamo priliku za obraćenje, za promjenu pameti, metanoju. Ne smijemo zaboraviti ono što kaže fra Slavko: „Međugorje je ne samo poziv na molitvu i post, nego Marijina škola života i osposobljavanje svih nas za borbu protiv zla i grijeha i odvažno zauzimanje za život. Tko bude tako radio, bit će čovjek mira, i bit će svet!“ Vremena doista postaju sve ozbiljnija, a borba protiv zla i grijeha sve oštrija. Bez življenja Gospinih poruka nećemo imati snage i nećemo imati pomoć!

U nastavku ću navesti nekoliko Gospinih poruka s početka ukazanja koje nam objašnjavaju zašto su neke molitve ili neki običaji uvedeni u molitveni program župe ili u Gospinu duhovnu školu.

VEČERNJI PROGRAM:

Centar dana međugorskog hodočasnika trebala bi biti Sveta Misa – susret s Gospodinom. U Međugorju je stoga vrlo važan večernji program koji se sastoji od prve krunice (radosna i žalosna otajstva) zaziva Duha Svetog, Mise, Molitve sedam Očenaša…, molitve za ozdravljenje, slavna otajstva krunice i klanjanja… Zašto je večernji program takav i kako je nastao govore nam ove Gospine poruke:

SAT VREMENA PRIPREME:. „Vi ne sudjelujete u Misi kako bi trebali. Kad biste znali kakvu milost i kakav dar primate u Euharistiji, pripremali biste se svaki dan najmanje sat vremena.“ (poruka 15. listopada 1983.)

KRUNICA: „Meditirajte svaki dan o Isusovom i mom životu moleći krunicu.“ (poruka 8 kolovoza 1982.)

MOLITVA DUHU SVETOM: „Prije Mise treba moliti Duha Svetoga. Molitve Duhu Svetom trebaju uvijek pratiti misu.“ (poruka 26. studeni 1983.) i „Pozivam vas da zazovete Duha Svetoga prije mise.“ (poruka 29. studeni 1983.)

SVETA MISA:. „Misa je najviši oblik molitve. Nećete nikada uspjeti shvatiti njenu veličinu. Zbog toga budite ponizni i pobožni tokom slavljenja i pripremite se za nju s puno pažnje. Savjetujem vam da svaki dan prisustvujete Misi.“ (poruka 13. siječnja 1984.)

SEDAM OČENAŠA… NAKON MISE: „I nakon Mise, bilo bi dobro da molite u crkvi Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu…!“ (poruka 2. lipnja 1984.)

MOLITVA ZA BOLESNE: „Dobro je moliti polažući ruke na bolesne i dobro je također pomazati ih blagoslovljenim uljem.“ (poruka 18. kolovoza 1982.)

DAR OZDRAVLJENJA: “Nemaju svi svećenici dar ozdravljenja: da bi se taj dar probudio svećenik mora ustrajno moliti, postiti i čvrsto vjerovati.“ (poruka 18. kolovoza 1982.)

KLANJANJE: „Ja sam uvijek prisutna kad se vjernici klanjaju. Tada se dobivaju posebne milosti.“ (poruka 15. ožujka 1984.)

KLANJANJE ČETVRTKOM: „Želim da se okupite u Crkvi svakog četvrtka na klanjanje mome Sinu Isusu. Tamo, pred Presvetim Sakramentom, čitajte šesto poglavlje Evanđelja po Mateju od točke u kojoj se kaže: „Nitko ne može služiti dvojici gospodara…“ Ako vam nije moguće doći u Crkvu, čitajte taj odlomak u vašim kućama…“ (poruka 29. veljače 1984.)

KLANJANJE KRIŽU: „Draga djeco! Veliki križ na brdu bio je u Božjem planu kad ste ga sagradili. Upućujte se često na to brdo i molite u podnožju križa. Meni su potrebne vaše molitve.“ (poruka 30. kolovoza 1984.)

MOLITVA U OBITELJI:

Program u Crkvi trebao bi pratiti i program obiteljske molitve jer obitelj je Crkva u malom. Zato Gospa često poziva „Bit ću jako sretna ako se svaka obitelj okupi na pola sata svako jutro i svako večer kako bi molila za jedinstvo.“ (poruka 19. listopada 1983.) i „Draga djeco, sve molitve koje navečer molite u obitelji posvetite obraćenju grešnika jer je svijet danas zaronjen u grijeh. Molite krunicu u obitelji svake večeri.“ (poruka 8. listopada 1984.)

PREPORUKA: „Svako jutro u obitelji obnovite molitve posvete Presvetom Srcu Isusovu i Marijinu. Molite svaki dan Anđeo Gospodnji, Vjerovanje, pet Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu u čast Kristove muke, šesti za našeg Svetog Oca i sedmi za izljev Duha Svetoga na vas. Zatim zaziv Duha Svetoga. Ako vam je moguće, molite i krunicu.“ (poruka 27. siječnja 1984.)

POSVETA: „Želim da se svaka obitelj posveti svaki dan Presvetom Srcu Isusovu i mom Bezgrješnom Srcu.“ (poruka 19. listopada 1983.)

SVETO PISMO: „Danas vas pozivam da u svojim kućama svaki dan čitate Sveto pismo. I neka bude na vidljivom mjestu, neka vas uvijek potiče da ga čitate i molite. (poruka 18. listopada 1984.)

MOLITVA i MOLITVENE GRUPE:
Posebnost međugorske duhovnosti su međugorske molitvene grupe. O tome Gospa kaže:

GRUPE: „Potrebno je osnivati molitvene grupe i to ne samo u ovoj župi. Molitvene grupe su potrebne u svim župama.“ (poruka 11. travnja 1982.)

ZAŠTITA OD SOTONE: „…Zaštitite se dakle s postom i molitvom, posebno sa zajedničkom molitvom. Nosite na sebi blagoslovljene predmete i stavite ih i u vaše kuće. I ponovno počnite koristiti blagoslovljenu vodu.“ (poruka 14. travnja 1982.)

POČETAK MOLITVE: „Molite srcem! Zbog toga, prije nego što počnete moliti, tražite oproštenje i oprostite drugima.“ (poruka 16. kolovoza 1981.)

ISPOVIJED:
Međugorje zovu i „ispovjedaonicom svijeta“ i nebrojena su svjedočanstva ljudi koji su upravo preko ispovijedi doživjeli obraćenje, promjenu srca i života. Gospa često preporuča:
JEDNOMJESEČNU ISPOVIJED: „Potrebno je poticati ljude da se ispovijedaju svaki mjesec, posebno za prvi petak ili prvu subotu u mjesecu. Činite ono što vam kažem! Mjesečna ispovijed bit će lijek za Crkvu Zapada. Ako se vjernici počnu ispovijedati jedanput mjesečno, ubrzo cijele regije mogu ozdraviti.“ (poruka 6. kolovoza 1982.) i „Trebate se ispovijedati jedanput mjesečno. Bilo bi potrebno u župi posvetiti pomirenju tri dana u mjesecu: prvi petak, prvu subotu i slijedeću nedjelju.“ (poruka 15. listopada 1983.) JEDNOTJEDNU ISPOVIJED: „Tko želi živjeti duboki duhovni hod ja mu savjetujem da se čisti ispovijedajući se jedanput tjedno. Ispovijedajte i najmanje grijehe, jer kad dođete na susret s Bogom patit ćete što je u vama i najmanji nedostatak.“ (poruka 28. rujna 1984.)

ODRICANJE:
Post je važan u razvijanju i vježbanju čovjekove volje. Voljom se odlučujemo za dobro i zatvaramo vrata srca za negativne misli i osjećaje. Čovjek bez volje je mrtav čovjek. Danas je većina tehnologije i medija, način života i mnoštvo informacija upravo u službi toga da ubije čovjekovu volju, da ga učine pasivnim. Post aktivira čovjeka i vraća mu svijest o vlastitoj slobodi. Gospa nas u Međugorju poziva da postimo srijedom i petkom na kruhu i vodi.

POST SRIJEDOM I PETKOM: „Htjela bih da svijet moli ovih dana uz mene. I što više! Da posti strogo srijedom i petkom; da moli svaki dan bar krunicu: radosna, žalosna i slavna otajstva…“ (poruka Ivanu 14. kolovoza 1984.)

POST OD HRANE: „Postite! Post je od velike važnosti za duhovni život. Tokom ove posljednje četvrtine stoljeća post je zaboravljen u krilu Katoličke Crkve.“ (poruka od 31 svibnja 1984.)

POST OD UŽITAKA: „Osim hrane, bilo bi dobro da se odreknete i televizije, jer nakon gledanja televizijskih programa, rastreseni ste i ne možete moliti. Trebali biste se odreći i alkohola i cigareta i ostalih užitaka…“ (poruka 8. prosinca 1981.)

ZAHVALNOST:
Svaka Gospina poruka završava s: „Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!“ Ma kako mi revni bili u življenju naših pobožnosti, Gospa uvijek zahvaljuje. U međugorskoj školi jedan od glavnih predmeta je dakle ZAHVALNOST! O tome fra Slavko u svojoj zadnjoj propovijedi na dan smrti 24. 11. 2000. ovako kaže: „Zahvalnost je prvo pravilo lijepog ponašanja. Ako želiš nekoga odgojiti, moraš prije svega vidjeti ima li u njemu išta dobra, pa makar i malo. Zatim trebaš vidjeti kakav bi taj netko mogao postati, i onda trebaš zajedno s njim na tome raditi. Ako smo slijepi vidjet ćemo samo ono što nije dobro, nije savršeno, što nas ne zadovoljava, i onda započinjemo s kritikama, osudama i izražavamo naše odbacivanje. Gospa vidi dobro, koje je na svijetu. Ona vidi i ono što bi se moglo popraviti i zalaže se za to… Čitaj poruke! Poruke su pozitivne, poruke daju nadu i ohrabruju. Gospa u nama traži pozitivne snage i zbog toga joj zahvaljujemo. Oni koji slijede Gospu nemaju vremena za kritike. Gospa nas ohrabruje da učinimo nešto i tamo gdje možda mislimo da ne treba, da nije dobro ili zahtjeva veliki napor. Tamo gdje mislimo da je sve staro, trulo i uništeno… tamo može početi novi život: ako izabereš da voliš Boga i druge ljude kao samoga sebe, i ako još i puno njih drugih to učini, onda je stvarno došlo novo vrijeme. Amen.“

Što reći na kraju nego se podsjetiti izreke jednog velikog čovjeka koja nas može probuditi: „U svakom trenutku je važno ono što jesmo i što radimo, a ne ono što planiramo biti i raditi.“ J.R.R. Tolkien

 


Autor; Paula Tomić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U mnogim Crkvama na Zapadu prije je vrijedilo: „Krist da,…