Duhovnost

Kako je Djevica Marija sačuvala svoju jednostavnost

Gledajući izvana za Mariju život i nije bio tako jednostavan.
Dovoljno je pogledati složenost društvenoga i obiteljskoga života tadašnjega židovskog svijeta pa da se u to uvjerimo.


Dok je Marija čuvala sve događaje u srcu i o njima razmišljala, pokušavala je shvatiti smisao onoga što joj se događa, pokušavala ih je logično povezati s onim što je znala o poslanju svojega Sina čekajući da je Bog prosvijetli.

Na primjer, kada s rodbinom dolazi po Isusa i kada Isusu kažu: Majka tvoja i braća tvoja stoje vani (Lk 8,20), Marija sluša kako govore da je Isus izgubio glavu…

Marija je ostala jednostavna jer je u svakoj situaciji imala samo jednu želju, a to je da odgovori na savez Božji s ljudima, da mu dopusti da ostvari svoj naum spasenja čineći njegovu volju.

Gledajući izvana za Mariju život i nije bio tako jednostavan. Dovoljno je pogledati složenost društvenoga i obiteljskoga života tadašnjega židovskog svijeta pa da se u to uvjerimo.

Kod Marije se jednostavnost sastoji u tome da nju Bog nikada ne napušta. Ona je prisutna samoj Prisutnosti, Božjemu daru, u složenosti svojega života. Drugim riječima, Marija je primila i sačuvala mirnoću koja ne dolazi od nje; ona ju je dobila i daje ju dalje kakvi god bili događaji, potresi, iznenađenja na koja nailazi.

Ovdje se radi o duhovnoj jednostavnosti. Ona se ne sastoji u pojednostavljivanju ili čak kljaštrenju nečega složenog niti u umanjivanju nečega velikog na razinu koja nam najbolje odgovara. Duhovna se jednostavnost sastoji u tome da težimo za stanjem sjedinjenja s Bogom u neograničenu povjerenju i ljubavi.

U životnomu staležu u kojemu živimo i u kojemu želimo ustrajati jednostavnost nam omogućuje da pristupimo svemu što se događa, svemu na što nailazimo, svemu što nas čudi, s uvjerenjem da svaki problem ima rješenje u ljubavi te da će nam, ako uložimo istinsku ljubav, rješenje, iako nesavršeno, biti darovano prije ili kasnije, u neposrednosti našega djelovanja, u molitvi i iščekivanju kraja svijeta.

Jednostavnost se sastoji u tome da smo u odnosu, u vjeri i nadi u eshatološku pobjedu spasiteljske ljubavi (na kraju svijeta ili na kraju našega života).

 


Izvor: Bitno.net

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
A zasijani na dobru zemlju jesu oni koji čuju i…