Kako je Djevica Marija sačuvala svoju jednostavnost

Gledajući izvana za Mariju život i nije bio tako jednostavan.
Dovoljno je pogledati složenost društvenoga i obiteljskoga života tadašnjega židovskog svijeta pa da se u to uvjerimo.


Dok je Marija čuvala sve događaje u srcu i o njima razmišljala, pokušavala je shvatiti smisao onoga što joj se događa, pokušavala ih je logično povezati s onim što je znala o poslanju svojega Sina čekajući da je Bog prosvijetli.

Na primjer, kada s rodbinom dolazi po Isusa i kada Isusu kažu: Majka tvoja i braća tvoja stoje vani (Lk 8,20), Marija sluša kako govore da je Isus izgubio glavu…

Marija je ostala jednostavna jer je u svakoj situaciji imala samo jednu želju, a to je da odgovori na savez Božji s ljudima, da mu dopusti da ostvari svoj naum spasenja čineći njegovu volju.

Gledajući izvana za Mariju život i nije bio tako jednostavan. Dovoljno je pogledati složenost društvenoga i obiteljskoga života tadašnjega židovskog svijeta pa da se u to uvjerimo.

Kod Marije se jednostavnost sastoji u tome da nju Bog nikada ne napušta. Ona je prisutna samoj Prisutnosti, Božjemu daru, u složenosti svojega života. Drugim riječima, Marija je primila i sačuvala mirnoću koja ne dolazi od nje; ona ju je dobila i daje ju dalje kakvi god bili događaji, potresi, iznenađenja na koja nailazi.

Ovdje se radi o duhovnoj jednostavnosti. Ona se ne sastoji u pojednostavljivanju ili čak kljaštrenju nečega složenog niti u umanjivanju nečega velikog na razinu koja nam najbolje odgovara. Duhovna se jednostavnost sastoji u tome da težimo za stanjem sjedinjenja s Bogom u neograničenu povjerenju i ljubavi.

U životnomu staležu u kojemu živimo i u kojemu želimo ustrajati jednostavnost nam omogućuje da pristupimo svemu što se događa, svemu na što nailazimo, svemu što nas čudi, s uvjerenjem da svaki problem ima rješenje u ljubavi te da će nam, ako uložimo istinsku ljubav, rješenje, iako nesavršeno, biti darovano prije ili kasnije, u neposrednosti našega djelovanja, u molitvi i iščekivanju kraja svijeta.

Jednostavnost se sastoji u tome da smo u odnosu, u vjeri i nadi u eshatološku pobjedu spasiteljske ljubavi (na kraju svijeta ili na kraju našega života).

 


Izvor: Bitno.net

 1,519 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.