Duhovnost

Kako dobiti milost Duha Svetoga i što je to?


Duh Sveti je milost koja nas otkupljuje i posvećuje. Dok naziv stvoritelj povezuje Duha s Očevim stvarateljskim djelom (Duh Božji), dotle naziv milost povezuje Duha sa Sinovim otkupiteljskim djelom (Duh Kristov)”, piše fra Josip Ikić.

Duh Sveti i danas djeluje u životima vjernika. On je pomoćnik i savjetnik, „Duh Istine“ i izvor sile. Ako ćemo živjeti učinkovite živote na ovoj zemlji, moramo upoznati Njega i koristi koje donosi u život svakog vjernika.

Što je potrebno da bismo doživjeli duhovno iskustvo?

I Pavao potiče vjernike da se stalno ispunjaju Duhom (usp. Ef 5,18), iako su primili Duha. Ovi novi „dolasci” Duha nisu novo primanje Duha, nego novo oslobođenje sile i snage Duha koji u nama već prebiva. U ovom kontekstu se govori io „krštenju Duhom”, odnosno o obnovi i oživljavanju čitave kršćanske inicijacije, o primanju karizmi.

Što je potrebno da i mi doživimo takvo duhovno iskustvo? Prvo, trebamo jednodušno i ustrajno moliti u Isusovo ime da nam Otac pošalje Duha is vjerom iščekivati ​​njegov dolazak.

Konačno, trebamo biti spremni prepustiti Duhu kormilu svoga života, ne bojeći se što će nas drugi smatrati „pijanima”.

Sv. Bono kaže da Duh dolazi tamo gdje je ljubljen, kamo je poslan, gdje je iščekivan. Zatim trebamo biti spremni na promjenu života. Konačno, trebamo biti spremni prepustiti Duhu kormilu svoga života, ne bojeći se što će nas drugi smatrati „pijanima”.

Milost i Duh su besplatni (darovani), povijesni (izviru iz Isusove smrti i uskrsnuća) i mogu se iskusiti (duhovno).

Riječ „milost” (gratia) je sažetak nauke o Kristovu otkupljenju i spasenju. To je „prozor” kroz koji promatramo Krista, Crkvu, sakramente, teološke kreposti vjere, nade i ljubavi. Kada Himan kaže da je Duh milost, onda ga povezuje s Kristovim djelom otkupljenja, spasenja, posvećenja grešnoga čovjeka.

Čitajući novozavjetne spise, posebno Pavla, uviđamo da je velika blizina, skoro istoznačnost između Duha i milosti. Odlike Duha i milosti su toliko slične tako da se jednostavno može reći „Duh milosti” (Heb 10,29). Milost i Duh su besplatni (darovani), povijesni (izviru iz Isusove smrti i uskrsnuća) i mogu se iskusiti (duhovno). prenosi portal :  Svjetlo riječi

Doslovni prijevod zadnja dva retka prve strofe glasi:  Ispuni nebeskom milosti srca koja si stvorio.  Molimo, dakle, da Duh dođe i ispuni naša srca samim sobom. Dolazak Duha u našu nutrinu izražava se u NZ na tri načina: biti u Duhu, biti potopljen u Duha, u krštenju (usp. Mt 3,11; Iv 1,33; Dj 1,5), zatim biti obučen u Duha (usp . Lk 24,49) te biti ispunjen/napunjen Duhom (usp. Lk 1,15,41; Dj 6,5; 7,55).

O Isusu se kaže da je bio ispunjen Duhom nakon krštenja (usp. Lk 4,1). Kad se govori o čudu prvih Duhova, onda se izričito spominje glagol napuniti: „Svi se napuniše Duha Svetoga… (Dj 2,4).

Stoga, kada molimo Duha da poteče višnjom milosti u grudi što ih stvori, odnosno da ispuni naša srca samim sobom, onda zapravo molimo za čudo nove Pedesetnice.

Obnovi, Bože, u naše dane, u zajednici vjernika, čudesa koja si izveo u počecima propovijedanja evanđelja.

Naime, Duh želi u svakom pokoljenju obnoviti čudesa prve Pedesetnice, želi obnoviti i pomladiti Crkvu. Na blagdan Duhova u sv. misi molimo ovako: „Obnovi, Bože, u naše dane, u zajednici vjernika, čudesa koja si izveo u počecima propovijedanja evanđelja.

On je također izvor sile. Djela 1,8 citiraju Isusove riječi prije nego što je uzašao na nebo: „Nego ćete primiti silu kada Duh Sveti dođe na vas; i bit ćete mi svjedoci i u Jeruzalemu, i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.“


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Dokumentarni film i video rekonstrukcija do danas tajnog i ne…