Duhovnost

Kako do izgubljene radosti? (Mt 13, 44-52)

Đavao ti želi ukrasti radost! Sigurno ti se događa isto ono što se događa milijunima ljudi na cijeloj zemlji. Budiš se tužan. Tvoje jutarnje ustajanje iz kreveta nakon prelijepe večeri obilježeno je tugom. Upravo to je jedno od iskustava ukradene radosti.


Evanđelje je Radosna vijest. Evanđeoska radost nikada ne prestaje. Izvorom te radosti je Bog, njegovo djelo spasenja. Duh Sveti čini te radosnim. Što se događa s nama kršćanima? Nama se događa upravo kiselo ustajanje iz kreveta. Kao da smo izgubili radost. Ne da nam se pokrenuti. Stalno smo umorni, čak i nakon odmora. Sjedimo kiseli u klupama, čekajući kraja mise. Nema radosti niti u svećenicima, niti u vjernicima. Tko nam krade radost? Đavao krade radost koju Bog sije u tvome srcu (Mt 13, 18-23). Đavao ti želi ukrasti najdragocjeniji biser, perlu – Božju riječ koja je obilato posijana. Đavao želi ukrasti ono što tebi pripada, tvoje spasenje.

Božja riječ je darom za tebe. Ona te poziva na ulazak s radošću u Božje kraljevstvo. Tvoje spasenje nije u vanjskom biserju, kako kaže sv. Pavao Timoteju (1Tim 2, 9), dok opominje žene da se ne ukrašavaju vanjskim biserjem, nego unutarnjom snagom riječi. To je blago koje raste zajedno s tvojom čežnjom. Uvijek je tako da što više jedeš, raste tvoj apetit. No to je samo preneseni smisao. Stvarnost je jedna: što više čitaš Božju riječ i pažljivo slušaš, raste tvoj duhovni apetit za Božjom mudrošću. Opet, nije to mudrost naučena u školi. Mudrost Božja hrani svakoga tko prima njegovu riječ. Ona je najveći biser zbog kojeg se vrijedi puno truditi i znojiti. Taj se biser ne smije baciti pred svinje da ga ne pregaze (usp. Mt 6, 8).

Danas je odluka na tebi! Jesi li spreman poput nepoznatog čovjeka, o kojem govori Isus, prodati sve i kupiti njivu gdje se nalazi skriveno blago? Isusova je logika drugačija od naše. On poziva na radikalnost i nenormalnost u očima svijeta. Što bismo mi učinili da smo našli skriveno blago u njivi? Siguran sam! Otkopali bismo ga i odnijeli kući. Ali to bi bila krađa. Čovjek je prodao sve kako bi kupio i njivu i dragocjenu perlu. U jednom je trenutku ostao bez ičega. To je velik rizik. U Božjem se kraljevstvu ne krade. Tu se dobiva. Kada se daruješ potpuno i zalažeš za Kraljevstvo, slušajući i živeći Božju riječ, sve do posljednje kapi znoja, tada dobivaš to najveće blago – biserje zajedno s njivom.

Kako slušati da bi se dobilo najdragocjenije biserje? Odgovor možemo pronaći u čežnji kralja Salomona (1Krl 3, 9). Kralj je obilovao u svemu što čovjek može poželjeti. No želio je više od toga. Tražio je od Boga poslušno srce (Ha Leb Šomea). To je srce koje odlikuje domišljatost. Bog ispituje srce. No može stvoriti i novo srce. Takvo srce čezne isključivo za Bogom. Ono je usmjereno također i na potrebe bližnjih.

Postoji li takva želja u tebi? Želiš li imati takvo srce koje čezne samo za Božjom riječi? Čezneš li za istinitom radošću Evanđelja koja se nikada ne može iscrpiti, pa čak i kada si najumorniji ili odbačen? Moli Gospodina za takvo poslušno srce u koje đavlu je uskraćen ulazak. Poslušno srce je jamstvom očuvanja radosti. Tu se sakriva istinito biserje kao perla u školjci. Poslušno srce, u kojem se nalazi najdragocjenija perla, sposobno je učini te radosnim jer ono ljubi Božje riječi više nego zlato i srebro (Ps 119, 130). U Ps 107, 42 opisani su problemi i poteškoće, borbe i nesreće Izraela, ali usred svih tih duhovnih bitki pojavljuje se redak: „Videć’ to, čestiti neka se raduju“. Kako se itko može radovati usred boli i nedaća? To mogu samo čestiti jer je njihovo srce poslušno, pobožno. Da nisu čestiti tada ne bi se znali radovati. Da ne nose u sebi najljepše biserje tada ne bi se vidjela radost na njihovom licu.

 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
"Često u Zajednici susrećemo osobe koje traže pomoć misleći da…