Duhovna glazba

Kada je nastala Pjesma “Padaj s neba roso sveta” i di je nastala?

Najpoznatija adventska pjesma “Padaj s neba roso sveta” pravi je simbol došašća i poznata je velikom dijelu vjerničkog puka. Puno se manje zna da je ova pjesma nastala u Đakovu (ili u njegovoj užoj okolici).

Tekst pjesme “Padaj s neba roso sveta” prvi puta je tiskan godine 1861. u katekizmu-pjesmarici pod naslovom “Kratki nauk Kerstjansko-Katoločanski” (izdan u Osijeku godine 1861.) što su ga na poticaj biskupa Strossmayera uredila dvojica đakovačkih svećenika: Andrija Šumanovac bio je zadužen da priredi katekizamski dio, a Ivanu Tomboru (grob mu je na đakovačkom groblju) bila je povjerena obnova i tekstualno dotjerivanje crkvenih pjesama u izdanju (radi se samo o tekstovima pjesama, ne i o notama!). Kako je Tombor bio pjesnik i pisac, moguće je da je možda baš on pisac teksta ove pjesme, ali o tome nema potvrde, javlja Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Ono što je sigurno jest da je skladatelj pjesme “Padaj s neba” također svećenik Đakovačke biskupije Josip Vallinger (20. siječnja 1846., Gödre, Mađarska – 24. kolovoza 1911., Vrpolje, gdje je i sahranjen uz grobljansku kapelu). Vallinger je za svećenika zaređen 1869. Po povratku sa studija (studirao je u Pešti) postaje kapelanom u Đakovu, potom ceremonijarom stolne crkve, te 1877. tajnikom biskupa Strossmayera. Godine 1882. odlazi za župnika u Vrpolje i tu ostaje sve do smrti. Bio je glazbeno darovit i obrazovan, te je na ovom polju bio vrlo marljiv i poduzetan.

Također, bio je sposoban organizator i obnovitelj liturgijsko-glazbenog života u đakovačkoj (staroj) katedrali, više je godina bio učitelj pjevanja u đakovačkoj bogosloviji, a i u gradu Đakovu je bio zauzet na glazbeno-kulturnom polju kao član i predsjednik pjevačkog društva Sklad i njegov prvi začasni član. Okušao se i kao kompozitor kako duhovnih, tako i svjetovnih vokalnih kompozicija. Premda je broj Vallingerovih skladbi malen, među njima ipak jedna takva uspješnica da se za Vallingera i u naše vrijeme zna po cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o vjerojatno i dandanas najomiljenijoj adventskoj popijevki “Padaj s neba roso sveta”, koja je našla mjesto i u najnovijim glazbeno-liturgijskim izdanjima, a valjda nema crkve u Hrvatskoj (a i šire) gdje se ne pjeva u vrijeme došašća.

Pjesma kakvu ju danas znamo prvi je puta objavljena u monumentalnoj zbirci crkvenih pjesama naslovljenoj “Pievnik”koji je izdan u Zagrebu 1895. godine. Tu je šest kitica upravo majstorski sročenih i raspoređenih za pojedine dijelove mise s notnim zapisom spontane i pjevne melodije koja odiše slavonskim melosom te Vallingerom kao autorom. Postojalo je još napjeva drugih skladatelja na tekst ove pjesme, no, Vallingerove note su prevladale.

U vrijeme kada se advent popularizira na razne načine, koji su daleko od njegova izvornog smisla, neka ovo prisjećanje na pjesmu koja je nastala u Slavoniji, u Đakovštini, barem nakratko svrne pažnju na kršćanski sadržaj i ugođaj adventa.

 

 


Autor: Rastimo u vjeri /Izvor: HKM

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Čitanje i razmatranja (Iv 1, 6-8.19-28) Biblija nije priručnik poput…