Kad vjeroučitelj progovori

Ovako ću vam reći: odustao bih ja odavna. Odustao bih na još tamo nekim davnim zidovima, a i nekim svježim, ostao bih ležati pri padu od podmetnutih nogu, što od braće, što od inih hejtera, pobjegao bih i ja kod dalekih rođaka, izgradio bih sebi i svojoj obitelji kućicu u dubokoj šumi i meditirao moleći se i tako iščekujući odlazak ka svome Tvorcu.

Sve bih to učinio da me Bog ne htjede i ne predodredi za borbu. Ovdje, u Domovini mojih pređa, čija je zemlja krvlju natopljena. Baš tu, u mojem gradu koji će nadam se uskoro opet poteći snagom Njegove milosti, nabujalom Rječinom svih onih koji će živjeti za Domovinu i za Grad, a ne od Domovine i od Grada. O, davno bih se ja i predao da mi žilama ne kola krv pradjedova i djedova, očeva, koji su znali stati na branik i reći: dosta. Nisu otišli pređi pred ovima i onima koji su nam svojatali predivnu nam Domovinu, i moju voljenu Rijeku.

 

Kako da ja odem? Pa ja sam Hrvat i katolik. Hrabrost je prožela moje biće, dio moga habitusa. Moja braća i sestre su gledali lavove u oči i išli im u susret. Naši svećenici su se rugali tiranima i dali svoj život za druge, poput Kolbea. Ti naši divni sinovi Crkve su bili čuvari identiteta od stoljeća sedmog. Učeni i priprosti, vrhunski znanstvenici i radnici svi oni koji su ljubili Isusa cijelim svojim bićem bili su spremni dati svoj život, radije, negoli izdati Spasitelja.

Mi, kršćani, zato jer smo izgubili evanđeosku snagu, zato i jesmo – izgubljeni. A svi pak koji žive s Isusom i za Isusa, gledaju ovaj svijet drugačijim očima. Mi znamo, ovdje nam je goriti, goriti i izgoriti. Ali, nas ovaj svijet ne može uplašiti. Nikako i nikada. Naš Kralj je pobijedio ovaj svijet. I djeci svojoj, koja ga hoće, osigurao život vječni. Mi se zato rugamo smrti, bolestima, nedaćama, šakama stisnemo još snažnije križ koji nas stišće i pogled svoj uperimo ka Nebu. I onda, biće nam preplavi mir koji ne može dati ovaj svijet. Mir koji te posve ispuni i učini da ti oči sjaje. Evo, svakim danom sve smo bliži ispunjenju – odlazimo u stanove koje nam je Isus obećao pripremiti kod Oca.

Shvaćate, zato ne trošite energiju. Nismo vam mi od onih koji se plaše i uzmiču. A mi ćemo sve učiniti da svojim životom svjedočimo ljubav Isusa prema svakom čovjeku. Baš svakome.

Neka nam se Gospodin smiluje. Svima.

 

Autor: Marin Miletić, vjeroučitelj

2,271 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: