Josipova ostavština

Bez puno riječi, bez puno pompe pripremati mjesto za Krista.

Shvatiti da od tebe ništa ne počinje, niti išta završava, ali s tobom se događaju velike i važne promjene nakon kojih više ništa neće biti isto, promjene s Bogom u tvojoj blizini.

Biti samo čovjek to je ono što je najteže, čovjek koji drži svoju riječ, čovjek koji daje obećanja i održava ih, čovjek koji neće drugoga poniziti da bi sebe uzdigao, čovjek čija je snaga u jednostavnosti, iskrenosti, dosljednosti i malenosti pred Bogom.

Biti čovjek karaktera znači pronaći svoju pravu mjeru između obzirnosti prema drugima i hrabrosti da se ukaže na ono što nije dobro. Biti čovjek koji ima osjećaja za osjećaje drugih, ne ignorirati nečiji strah i sumnju, već svjetlo Božje ljubvi iz svoga kuta usmjeravati prema tom drugom biću. A da bi bio zagrijan tim svjetlom moraš svakoga dana biti otvoren za Boga i za njegov plan u svom životu, pristajati uz njega svakom stanicom svoga bića koliko god ponekad to bilo teško.

Biti onaj koji radi, a ne samo onaj koji se pretvara da radi, onaj koji mijenja lice ovoga svijeta svojim trudom, svojim znojem, svojim žuljevima ne prebacujući težinu svoga rada na tuđa ramena, ali prihvajući i dio tuđe težine ako ti je Bog dao da je poneseš.  Radom oplemenjivati svaki komad svog zemaljskog puta, radom u kojem je sazdana klica radosti jer su ti darovani talenti da bi nečiji život bio bolji i dostojanstveniji.

Biti otac kojemu riječ nije jedino sredstvo utjecaja na one koji su mu povjereni, riječ koja hrabri, tješi potiče, pokazuje put,  biti otac koji govori djelima, otac koji u strpljivosti vidi snagu, a u dosljednosti moć. Otac čije su riječi u njegovim djelima, a djela se ne razmeću riječima, otac čija je nježnost snaga i koji snagom nježnosti mijenja svijet oko sebe. To je Josipova ostavština, čovjeka u Božjoj blizini, čovjeka koji toj Božjoj blizini ne samo svjedoči  nego je i ostavlja svima nama.


Autor: Mario Žuvela

1,992 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.