Vijesti

Jedna od najsnažnijih poruka adventa je: “Bdijte, budni budite!”

Jedna od vrlo snažnih, možda najsnažnijih poruka adventa ili došašća je: „Bdijte, budni budite“. Malo je to neobična poruka za naše vrijeme u kojem živimo. Odgovor se može dati vrlo brzo. Ali je veliko pitanje jesmo li shvatili dubinu tog adventsko – duhovnog Isusovog poticaja.

Što znači biti budan, biti u stanju budnosti? Budnost je stanje u kojem je čovjek svjestan svoje okoline i može reagirati na podražaje. Budnost je u kršćanstvu vrlina, stanje u kojem vjernici predanom vjerom računaju na Boga. Ovdje i sada. Jer ne zna se kada će se ostvariti drugi Isusov dolazak. Naglasak u vjerničkom stanju budnosti je stavljen na svjesnost okoline u kojoj živimo, na naše računanje da živimo sa jakom vjerom u Boga, i da računamo na njegovu pomoć. I to ovdje i sada. U sadašnjim našim životnim okolnostima. Da bi postali u adventu probuđeni, budni vjernici, svakako se moramo meditativno udubiti u razmišljanja i poticaje koje nam pruža Novi zavjet. Važan je naš povratak na početke, na prvu crkvenu zajednicu. A sliku prve kršćanske zajednice možemo steći čitajući Djela apostolska i poslanice svetoga Pavla. „Bdijte, postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti. Sve vaše u ljubavi neka bude.“ 1 Kor. 1,13.“

Katolik nije mlakonja, malo bi, pa malo ne bi živio kako treba. Vjernik u sebi mora imati duhovnu čvrstinu, jasne i čvrste stavove. Biti muževan. Biti muževan znači biti čvrsti karakter koji se ne da poljuljati u osnovnim načelima. Postojan u vjeri znači biti stalan, ne samo od vremena do vremena, uoči Božića ili Uskrsa. U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju! Molite ujedno i za nas: da nam Bog otvori vrata riječi, te propovijedamo otajstvo Kristovo za koje sam i okovan; da ga očitujem kako treba.“ Kol. 4, 2-4. po ovoj poruci koju je uputio sveti Pavao Kološanima jasno je što je molitva, i kakva treba ona biti. Molitva u došašću mora biti ispunjena našim zahvaljivanjem Bogu za sve ono za što m možemo biti zahvalni. Ali postoji i onaj drugi vid molitve. Ona nije samo ispunjena našim osobnim preokupacijama, nego je socijalna. Trebamo se moliti za sve one koji su navjestitelji Božje riječi. I to ne samo tu, i tamo, ponekad, nego ustrajno, iz dana u dan. Ustrajnost je posebno potrebna u teškim trenucima našeg osobnog života. „Brat će brata predavati na smrt, i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do kraja taj će se spasiti.“ Mt. 10, 21-22. Svaki komentar na ovaj citat je nepotreban.

Upornost, ustrajnost u dobru i ljubavi je naš cilj i oblik ponašanja. U duhovnom smislu riječi, vjernik može biti trijezan ili opijen nekim negativnostima. Na nama je da biramo: biti trijezan ili opijen. Živjeti kršćanski dan, biti na svjetlu, ili u tami noći. Noć i tama uvijek simboliziraju u Svetom pismu tamu i grijeh pojedinca. Noć pripada Sotoni i njegovom djelovanju. Tama duše je posljedica odsutnosti čvrste i postojane vjere i crnog pesimizma, u kojoj nema nade. Ne žive li u naše vrijeme mnogi bez nade u Bolju sutrašnjicu, i time pokazuju da ne računaju na Božju pomoć. „Jer koji spavaju, noću spavaju; i koji se opijaju, noću se opijaju. A mi koji smo od dana, budimo trijezni, obucimo oklop vjere i ljubavi, i stavimo kacigu u nadu spasenja!“ 1. Sol. 5, 7-8. Budi duhovno trijezan tijekom došašća. Budi svjestan velikog Božjeg dara vjere, ali i neumorne osobne aktivnosti u kršćanskoj ljubavi.

Advent nije vrijeme pasivnosti, niti hodanja „ od štanda do štanda“, nije samo ispijanje kuhanog vina i kupnja darova. Došašće je nešto više. Vrijeme vjere, ljubavi, ustrajnosti i postojanosti u življenju kršćanskih vrednota. Vjernik nije nikada duhovno čvrsto na sigurnom. Uvijek je u opasnosti. To dokazuju životopisi velikih svetaca crkve. Napasti ne jenjavaju, one su stalna pratilja našeg života. Naš narod vrlo lijepo kaže: „ Vrag nikad ne spava.“ A, ako on ne spava, onda smo uvijek izloženi, uvijek pred odabirom, svaki dan: „ biraj blagoslov ili prokletstvo.“ Konzumerizam svih oblika je najveće zlo našeg vremena. Tko se njemu prepusti, izgubi brzo smisao za duhovno. „ Troši, troši; kupi, kupi je, budi u trendu je veliki izazov. Izazov kojem je teško odoljeti ako nemaš čvrstu vjeru u sebe i Boga.

Opijeni reklamama, velikim popustima uoči Božića, postajemo ovisnici o maniji kupovanja preko naših mogućnosti. Biti opijen konzumerizmom koji je sve jači u Hrvatskoj je težak osobni teret. „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš đavao, kao ričući lav obilazi koga da proždre. Opirite mu se stameni u vjeri, znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu.“ 1. Pet., 8-9.Nažalost u Lijepoj našoj ima duhovno izgubljenih osoba, vjernika koji su u stalnoj trci za nečim. Koji nemaju mira u sebi, koji imaju sve, a nezadovoljni su. Naš zemaljski život ne smije biti u stalnim brigama, u stalnom trčanju, stalnom radu. Takav život nije život. Takav životni trend ne bi trebao biti naš stil života. Čovjekov život je kratkovjek, poput cvijeta koji danas cvate, a već sutra vene. Zato budite duhovno probuđeni, budni.

Aitor: Vlč. Vladimir Trkmić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Neka mi bude po tvojoj riječi! Evo me“ ključna je…