Jedna od najsnažnijih poruka adventa je: “Bdijte, budni budite!”

Jedna od vrlo snažnih, možda najsnažnijih poruka adventa ili došašća je: „Bdijte, budni budite“. Malo je to neobična poruka za naše vrijeme u kojem živimo. Odgovor se može dati vrlo brzo. Ali je veliko pitanje jesmo li shvatili dubinu tog adventsko – duhovnog Isusovog poticaja.

Što znači biti budan, biti u stanju budnosti? Budnost je stanje u kojem je čovjek svjestan svoje okoline i može reagirati na podražaje. Budnost je u kršćanstvu vrlina, stanje u kojem vjernici predanom vjerom računaju na Boga. Ovdje i sada. Jer ne zna se kada će se ostvariti drugi Isusov dolazak. Naglasak u vjerničkom stanju budnosti je stavljen na svjesnost okoline u kojoj živimo, na naše računanje da živimo sa jakom vjerom u Boga, i da računamo na njegovu pomoć. I to ovdje i sada. U sadašnjim našim životnim okolnostima. Da bi postali u adventu probuđeni, budni vjernici, svakako se moramo meditativno udubiti u razmišljanja i poticaje koje nam pruža Novi zavjet. Važan je naš povratak na početke, na prvu crkvenu zajednicu. A sliku prve kršćanske zajednice možemo steći čitajući Djela apostolska i poslanice svetoga Pavla. „Bdijte, postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti. Sve vaše u ljubavi neka bude.“ 1 Kor. 1,13.“

Katolik nije mlakonja, malo bi, pa malo ne bi živio kako treba. Vjernik u sebi mora imati duhovnu čvrstinu, jasne i čvrste stavove. Biti muževan. Biti muževan znači biti čvrsti karakter koji se ne da poljuljati u osnovnim načelima. Postojan u vjeri znači biti stalan, ne samo od vremena do vremena, uoči Božića ili Uskrsa. U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju! Molite ujedno i za nas: da nam Bog otvori vrata riječi, te propovijedamo otajstvo Kristovo za koje sam i okovan; da ga očitujem kako treba.“ Kol. 4, 2-4. po ovoj poruci koju je uputio sveti Pavao Kološanima jasno je što je molitva, i kakva treba ona biti. Molitva u došašću mora biti ispunjena našim zahvaljivanjem Bogu za sve ono za što m možemo biti zahvalni. Ali postoji i onaj drugi vid molitve. Ona nije samo ispunjena našim osobnim preokupacijama, nego je socijalna. Trebamo se moliti za sve one koji su navjestitelji Božje riječi. I to ne samo tu, i tamo, ponekad, nego ustrajno, iz dana u dan. Ustrajnost je posebno potrebna u teškim trenucima našeg osobnog života. „Brat će brata predavati na smrt, i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do kraja taj će se spasiti.“ Mt. 10, 21-22. Svaki komentar na ovaj citat je nepotreban.

Upornost, ustrajnost u dobru i ljubavi je naš cilj i oblik ponašanja. U duhovnom smislu riječi, vjernik može biti trijezan ili opijen nekim negativnostima. Na nama je da biramo: biti trijezan ili opijen. Živjeti kršćanski dan, biti na svjetlu, ili u tami noći. Noć i tama uvijek simboliziraju u Svetom pismu tamu i grijeh pojedinca. Noć pripada Sotoni i njegovom djelovanju. Tama duše je posljedica odsutnosti čvrste i postojane vjere i crnog pesimizma, u kojoj nema nade. Ne žive li u naše vrijeme mnogi bez nade u Bolju sutrašnjicu, i time pokazuju da ne računaju na Božju pomoć. „Jer koji spavaju, noću spavaju; i koji se opijaju, noću se opijaju. A mi koji smo od dana, budimo trijezni, obucimo oklop vjere i ljubavi, i stavimo kacigu u nadu spasenja!“ 1. Sol. 5, 7-8. Budi duhovno trijezan tijekom došašća. Budi svjestan velikog Božjeg dara vjere, ali i neumorne osobne aktivnosti u kršćanskoj ljubavi.

Advent nije vrijeme pasivnosti, niti hodanja „ od štanda do štanda“, nije samo ispijanje kuhanog vina i kupnja darova. Došašće je nešto više. Vrijeme vjere, ljubavi, ustrajnosti i postojanosti u življenju kršćanskih vrednota. Vjernik nije nikada duhovno čvrsto na sigurnom. Uvijek je u opasnosti. To dokazuju životopisi velikih svetaca crkve. Napasti ne jenjavaju, one su stalna pratilja našeg života. Naš narod vrlo lijepo kaže: „ Vrag nikad ne spava.“ A, ako on ne spava, onda smo uvijek izloženi, uvijek pred odabirom, svaki dan: „ biraj blagoslov ili prokletstvo.“ Konzumerizam svih oblika je najveće zlo našeg vremena. Tko se njemu prepusti, izgubi brzo smisao za duhovno. „ Troši, troši; kupi, kupi je, budi u trendu je veliki izazov. Izazov kojem je teško odoljeti ako nemaš čvrstu vjeru u sebe i Boga.

Opijeni reklamama, velikim popustima uoči Božića, postajemo ovisnici o maniji kupovanja preko naših mogućnosti. Biti opijen konzumerizmom koji je sve jači u Hrvatskoj je težak osobni teret. „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš đavao, kao ričući lav obilazi koga da proždre. Opirite mu se stameni u vjeri, znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu.“ 1. Pet., 8-9.Nažalost u Lijepoj našoj ima duhovno izgubljenih osoba, vjernika koji su u stalnoj trci za nečim. Koji nemaju mira u sebi, koji imaju sve, a nezadovoljni su. Naš zemaljski život ne smije biti u stalnim brigama, u stalnom trčanju, stalnom radu. Takav život nije život. Takav životni trend ne bi trebao biti naš stil života. Čovjekov život je kratkovjek, poput cvijeta koji danas cvate, a već sutra vene. Zato budite duhovno probuđeni, budni.

Aitor: Vlč. Vladimir Trkmić

 3,537 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.