Izraelski planinari u špilji pronašli gravure svijećnjaka i križa iz Isusova vremena

Troje planinara krenulo je u šetnju za Božić, ili Hanuku, u seoskim predjelima stare Judeje.

Kao članovi Izraelskog špiljarskog udruženja, mislili su kako bi bilo dobro istražiti neku od stotinu skrivenih špilja u židovskim brdima.

Mickey Barkal, Sefi Givon i Ido Meroz su bili fascinirani slučajnim otkrićem prethodno nepoznatih gravura sedmokrakog svijećnjaka (menore) i kršćanskog križa.

Nesvakidašnje gravure su pronađene uklesane u kamen nekadašnje vodene cisterne.

Meroz je rekao: “Čuli smo za zanimljive špilje u tom predjelu. Počeli smo zavirujemo unutra, i tako smo došli do ove špilje, s impresivnim odajama i gravurama na zidu.

“Baš prije nego što smo krenuli natrag, odjednom smo primijetili gravuru koja je na prvi pogled izgledala kao svijećnjak (menora). Kada smo shvatili da je to stara slika svijećnjaka, bili smo izuzetno uzbuđeni. Njezin izgled je prilično različit od današnjih svijećnjaka. Otišli smo iz pećine i prijavili otkriće izraelskoj službi za antikvitete.”

Svijećnjak ima postolje na tri nogara, a predstavlja svijećnjak koji je stajao u Hramu tijekom razdoblja Drugog Hrama, od 530 pr. Krista do 70 g. po Kristu. U tom vremenu je Isus rođen i imao je javnu službu.

 

Križ je ugraviran blizu svijećnjaka.

Druga gravura je pronađena na strani špilje, za koju se vjeruje da predstavlja ključ, kao i još neke gravure koje će tek biti identificirane.

Uz cisternu se nalazi i mnoštvo odaja koje su se koristile za uzgajanje golubova. Tijekom vremena Drugog Hrama, golubovi su bili dio žrtvenih rituala u hramu.

Sa’ar Ganor, članica udruge arheologa iz Aškelona, ​​je izjavila: “Postoje građevine i skrivena utočišta iz vremena pobune Bar Kokhba u drugom stoljeću na mjestu gdje se nalaze i ostaci iz Bizantskog razdoblja.”

“Rijetko se pronalazi zidna gravura svijećnjaka, a ovo uzbudljivo otkriće, koje je simbolično bilo otkriveno tijekom praznika Hanuke, podupire znanstvena istraživanja o židovskim naseljima tijekom vremena Drugog Hrama.

“Svijećnjak je najvjerojatnije bio ugraviran nakon što je bila ugrađena instalacija za vodu – vjerojatno od strane židovskih naseljenika koji su živjeli tu tijekom vremena Drugog Hrama i Bar Kokhba – a križ je kasnije ugraviran, tijekom Bizantskog razdoblja, vjerojatno u četvrtom stoljeću.

Planinari koji su otkrili ove gravure će primiti certifikat Dobrog Građanina, a bit će pozvani da sudjeluju u dolazećim arheološkim anketama koje će izraelsko udruženje za antikvitete provesti u židovskim šefelima.

 

Izvor: novizivot.net

3,438 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: