Pater Arek Krasicki

Pater Arek Krasicki Isusova samoća o Božiću

(Lk 2,15-20)
Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stanu poticati jedni druge: »Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.« I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri.
Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.
Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.”


Navikli smo na jaslice iz kojih se osjeti idila porođenog djeteta. Sve su figurice tu: Mali Isus, Marija, Josip, pastiri, ovce, volovi i ostali. Ovaj put neću govoriti o idili jaslica. Pogledajmo ipak drugu perspektivu Isusova rođenja. Promotrimo evanđeoski tekst, ali i ikonu koja govori o Isusovom rođenju.

Danas bih želio progovoriti o tri detalja koja se mogu iščitati iz ikone Isusova rođenja. U najstarijim ikonama u centralnom planu nalazi se Marijina utroba, a iznad nje novorođeno Dijete – Isus. Marija leži na jednom mjestu okrenuta prema Isusu leđima. Cijelo to porođenje donekle podsjeća na pogreb. Isus se nalazi u špilji koja se može identificirati s mjestom gdje je Isus bio kasnije pokopan. U tom crnom ponoru pećine nalazi se nešto poput smrtnog postolja na kojem se nalazi mali Isus omotan u povoje.
Ti povoji podsjećaju na one povoje kojima će kasnije biti povijen Isus na dan svojega ukopa. Čovjek koji gleda tu ikonu može zaključiti koliko je Isus prepušten sam sebi, osuđen na usamljenost i kao da već sad je predan u ruke smrti.
Znam da to sve što sam rekao do sada ne ide uz božićnu idilu, koju mi poznajemo, ali ovo je najradosnija vijest Božića: Sada dolazi Bog – naš Spasitelj. Mi povezujemo Božić s magičnom atmosferom, obiteljskim okruženjem, toplinom i jeste tako, jer su to izuzetno obiteljski blagdani. Međutim, iskustvo mnogih je na taj dan sasvim drugačije. Mnogi osjećaju besmisao svojeg života, razočaranje, usamljenost. Mnogi će danas i zaplakati jer su drugačije zamišljali ove blagdane. Naravno većina imala je super rodbinsku atmosferu, ali neki sigurno proživljavaju unutarnje borbe.
Oni prolaze unutarnje sukobe zbog gubitaka relacija i radosti. Ali, ta ikona pokazuje upravo nešto suprotno ljudskim osjećajima! Isus ulazi među sva negativna iskustva koja ljudi proživljavaju. On ulazi u njihove crne i nedostupne ponore. Što tada je morao Isus osjećati kao Bog – tada, kada je bio stisnut u našu ljudsku egzistenciju. On bez ljudske brižljivosti ne bi preživio. Već u trenutku porođenja osjeća iskustvo smrti. Ukoliko sve to proživljavaš, onda Božić je upravo za tebe. Kao da Isus govori: „S tobom sam u tvojoj osamljenosti, osjećaju nemogućnosti, ulazim u tvoje crne ponore, s tobom sam u osjećaju tvoje ovisnosti o drugima, s tobom sam tu gdje se osjećaš nesigurnim, penjem se na postolja tvoje smrti kako bih ti pokazao svoju blizinu ljubavi.“
Drugi detalj koji se nalazi u ikoni je Marija. Ona je okrenuta od Isusa. Izgleda da je umorna. Leži na crvenoj, čini se deki. To ne znači da se ona ne brine za Isusa. Ikona ukazuje na drugu dimenziju duhovnosti. Marija je umorna zbog porođenja, ali crvena boja ukazuje na nazočnost Duha Svetoga. Ona je zaronjena u Bogu. Ne koncentrira se isključivo na Dijete, nego koncentrira se na nazočnosti Boga u njoj. Marija je osoba koja proživljava rođenja Boga u njoj. Mi možemo također iskusiti utjelovljenje Riječi i duhovno porođenje Isusa u nama. Zato Božić i jaslice u tvojoj crkvi nisu za to da se fokusiramo na figurice djeteta, pastira, ovčica ili sijena, nego mora nam se dogoditi Božje porođenje u nama.
Marija poput putokaza govori: „On se mora u tebi roditi!“ Nije dovoljno da otpjevamo nekoliko pjesmica, pogledamo u jaslice i odemo doma. Moramo sjesti kraj jaslica i zastati na molitvi koja mora biti ispunjena puninom ognja, Duha Svetoga. Vapi Isusu da se rodi u tebi i svojim životom neka sve u tebi ispuni.
Treći detalj je osoba svetog Josipa. On je malo sa strane, negdje dolje. Kao da je odijeljen od Marije i Isusa. Podupire se. Razmišlja. Izgleda da proživljava unutarnju borbu.
Pokraj njega stoji nepoznati lik pokriven krznom. Crkvena tradicija govori da to jest Sotona koji iskušava Josipa pod krinkom dobrote i razuma. Odvodi ga u beznađe, u sumnju o podrijetlu djeteta. Josip ima tisuće iskušenja. Ali, položaj Josipova tijela i Marijina tijela su isti! Nalaze se u različitim stanjima duha. Ona ispunjena Božjim Duhom, a on sumnja.
Međutim, oni zajedno proživljavaju otajstvo utjelovljenja. Bez obzira na to je li ti bliže Marija koja ima iskustvo Božjeg Duha ili bliže si Josipu koji proživljava tegobu i napasti, znaj da je to isto Božje porođenje. Bez obzira kako se osjećaš i što proživljavaš, Isus dolazi k tebi. On pozna svako stanje. Pozna ispunjenje Duhom, ali i iskušenjima zloga duha.
Pronađi danas istinito iskustvo susreta s Bogom. U sredini tvojih događaja nalazi se sam Isus koji govori: „Ja sam. S vama sam“. Želim Isusa u ovom Božiću, a ti? U sebi ćeš susresti Isusa, a ne u jaslicama i blještavilu.

Autor teksta : Pater Arek Krasicki

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ansambl Kolbe obradio je poznatu božićnu uspavanku "Oj Djetešce moje…