Evanđelje dana

Isus poziva: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti!”

Primimo osobno Isusove riječi: “Dođite k meni svi vi koji ste morni…” On nas razumije, ohrabruje i daje počinak.

Duboki umor duše. Svi smo to iskusili, iako na različite načine i u različitim razdobljima života. Ponekad znamo jasno što je uzrok, ponekad ne.

Naš umor nastaje od višeslojnih sjecišta složenosti života, tjelesnih slabosti, emocionalnih tegoba i kao posljedica grijeha. On nadilazi razumijevanje.

Zbog toga što naša bremena nisu jednostavna, ona niti ne bivaju uklonjena jednostavnim floskulama, kao što su: „Glavu gore! Ma bit će sve OK!“ No jednostavno obećanje može olakšati složeni teret, ako vjerujemo da je moć, koja se nalazi iza obećanja, dovoljno kompleksna i snažna da može olakšati naše terete.

Mt 11,28-30

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

Komentar

Pozivam vas da sada zajedno učinimo jedan mali napor kako bismo ovu Isusovu riječ mogli “čuti srcem” osobno. Ostanite malo u miru i postanite svjesni da ove riječi “dođite k meni”, Isus govori osobno svakome od nas… Uživajte prvi trenutak iznenađenja da vam Bog govori. Sačuvajte ovu sliku pred očima i uvijek mirno govorite: “On, Bog, govori meni! On, Bog, govori meni!”

Ovo je jedan od najdirljivijih poziva koje nalazimo u Bibliji gdje Isus otvara svoje srce svima koji su umorni i trebaju odmor. Nastojim prihvatiti ovaj ljubazan poziv dok Isusu dovodim druge koje poznajem i kojima je potreban odmor.

Učite od mene jer ja sam krotka i ponizna srca. Razmišljam o ove dvije vrline: Isus me poziva učiti od njega. Pitam se zašto Isus spominje ove dvije vrline, a ne druge: one moraju biti središnje za njegovo samo razumijevanje.
Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome.

Bio slobodan – znači li to odbaciti Krista i njegov nauk ili povjerovati u Krista i poći za njim?

Sveti Ivan Pavao ll. Često je govorio da se ne može biti slobodan bez Krista, već samo u Kristu, u njegovu nauku.

Zato u današnjem Evanđelju čujemo riječi:
Uzmite jaram moj na sebe, jaran je moj sladak i breme mole lako.

Božje zapovijedi i čitav Kristov nauk mogu se činiti istinskim teretom, nečim što sputava našu slobodu. No, to nije istina. Ako uzmemo Kristov nauk, prihvatimo ga s vjerom, on će za nas postat, slast i nešto sasvim lako.

George- Henri Lemaitre, belgijski katolički svećenik, astronom, koji je postavio hipotezu tzv. velikog praksa čini razliku između početka svijeta i njegova Izvora. Bio je direktor Vatikanske zvjezdarnice, preminuo je 1966. godine. Prema njemu vjera se ne protivi znanosti, dapače, upotpunjenu ju.

Kad taj nauk primiš od osobe koja te neizmjerno razumije i voli, možeš i ti kao “vozač autobusa” ostati duboko zahvaćen i drugima ponavljati svoje iskustvo susreta s Isusom iz Nazareta.

Bog i vjera ne ograničavaju moju slobodu, nego je čine.
Žališ li biti istinski slobodan ili se radije pretvarati da živiš u slobodi?


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kada slavimo spomendane svetaca Katoličke crkve upadamo u moguću opasnost…