Isus nas Poziva da ga slijedimo

Razmišljanje o današnjem evanđelju

Isus nas na završetku svoje eshatološke besjede poziva na budnost. Budnost nam pomaže da u našim životima možemo uvidjeti da postoji istina koja stoji u samim temeljima naše egzistencije. Život nam je darovan. Od Boga. Naš je zadatak živjeti život koji nam je darovan, živjeti ga tako da može procvasti, da bude plodan. Naš život treba biti otvoren prema budućnosti, odnosno prema budućnosti koja u sebi nosi vječnost.


Jednog ćemo dana svi stati pred Sina Čovječjega – kaže Isus. Polagat ćemo račun za sve učinjeno i ne učinjeno, propušteno. Stoga je vrlo važno kako sada živimo svoj život. Otvorenost prema vječnosti ne otuđuje nas. Naprotiv, čini nas budnima. Kaže nam da svako naše djelo ili nedjelo ima dimenziju vječnosti, ostaje zapisano za vječnost. Zato je važno biti budan, biti svjestan ove duboke stvarnosti, ove istine koja je univerzalna.

Suvremeni svijet u kojem živimo ima strah pred budućnošću. Boji se smrti jer smrt doživljava kao konačno ugasnuće. Svaki dan doživljava u sebi približavanje smrti kao nutarnje postupno razaranje tijela. Zato traži eliksir mladosti, pa i kroz genetski inženjering, bez moralnih ograničenja. Odmaknuti se što dalje od starih i bolesnih, prepustiti ih zaboravu i eutanaziji. Zato želi zaspati, nestati u opojnim drogama i pijanstvu, ili se otuđivati u virtualnom svijetu, poslu i životnim brigama.

Isus nas poziva da ne bježimo u san i otuđenje. U nama postoji ‘klica vječnosti’ – duša, nemojmo je ubijati grijesima. Stvoreni smo za blažen život nakon smrti. Ovaj blaženi život stoji u temeljima naše egzistencije, on nam se već sada daruje u događaju i osobi Isusa Krista. Nakon naše smrti i u onaj Dan, ovaj blaženi život očitovat će se s jasnoćom i u punini. Dobro je za nas da ga počnemo živjeti već sada, da budemo budni i molimo kako bismo umakli vječnoj propasti.


Pripremio: don Marinko Duvnjak 

1,860 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: