Isus nas poučava unutarnjoj slobodi

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 30. rujna 2018.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 9, 38-43.45,47-48) predstavlja nam jedan od onih vrlo poučnih detalja iz Isusova života s njegovim učenicima. Ovi su vidjeli su kako neki čovjek, koji nije bio dio grupe Isusovih sljedbenika, istjeruje zloduhe u Isusovo ime te su mu stoga htjeli to zabraniti. Ivan, nošen revnim oduševljenjem tipičnim za mladog čovjeka, izvješćuje o tome Učitelja tražeći njegovu podršku; ali Isus, naprotiv, odgovara: „Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je“ (r. 39-40).

Ivan i drugi učenici očituju stav zatvaranja pred nečim što se ne uklapa u njihove sheme. U ovom slučaju je riječ o činu – iako po sebi dobrom – osobe koja je „izvan“ kruga sljedbenika. Isus se, naprotiv, pokazuje vrlo slobodnim, potpuno otvorenim slobodi Duha Božjega, koji u svom djelovanju nije ograničen nikakvim granicama i nikakvom ogradom. Isus želi poučiti svoje učenike, a i nas danas, toj unutarnjoj slobodi.

Dobro će nam doći razmišljati o ovoj zgodi i izvršiti mali ispit savjesti. Stav Isusovih učenika je vrlo ljudski, vrlo uobičajen i možemo ga naći u kršćanskim zajednicama svih vremena, vjerojatno i u sebi samima. U dobroj vjeri, štoviše, s revnošću, htjelo bi se zaštititi autentičnost nekog iskustva, štiteći utemeljitelja ili vođu od lažnih imitatora. Ali istodobno postoji i kao neki strah od „konkurencije“ – a to je loše, taj strah od konkurencije -, da bi netko mogao preoteti nove sljedbenike te se ne može cijeniti ono što drugi čine: to nije dobro jer „nije od naših“, kažu. To je oblik autoreferencijalnosti. Štoviše, ovdje se krije korijen prozelitizma. A Crkva – rekao je papa Benedikt – ne raste po prozelitizmu, već po privlačnosti, to jest raste po svjedočanstvu koje se daje drugima snagom Duha Svetoga.

Velika Božja sloboda u darivanju nama predstavlja izazov i poticaj na promjenu naših stavova i naših odnosa. To je poziv koji nam Isus danas upućuje. On nas poziva da ne razmišljamo u kategorijama „prijatelj/neprijatelj“, „mi/oni“, „oni koji su unutra/oni koji su vani“, „moj/tvoj“, nego da idemo dalje, da otvorimo srce da bismo prepoznali prisutnost i djelovanje Boga i u neuobičajenim i nepredvidljivim sredinama i u ljudima koji nisu dio našeg kruga. Radi se o tome da trebamo više biti pozorni na istinitost dobra, lijepoga i istinskog koje se ostvaruje, no na ime i porijeklo onoga koji to čini. I – kao što nam sugerira ostatak teksta današnjeg Evanđelja – umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same i „odsjeći“ bez kompromisa sve što može sablazniti najslabije u vjeri.

Neka nam Djevica Marija, uzor poučljivog prihvaćanja Božjih iznenađenja, pomogne prepoznati znakove Gospodinove prisutnosti u našoj sredini, otkrivajući ga gdje god se očituje, pa i u najnevjerojatnijim i najneobičnijim situacijama. Neka nas nauči ljubiti našu zajednicu bez ljubomore i zatvorenosti, uvijek otvoreni širokom obzoru djelovanja Duha Svetoga.

Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre,
izražavam svoju blizinu stanovništvu otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem. Molim za poginule – kojih je na žalost mnogo – za ozlijeđene i za one koji su izgubili svoje domove i posao. Neka Gospodin utješi i podrži napore onih koji su uključeni u dopremanje pomoći. Pomolimo se zajedno za našu braću na otoku Sulawesi: Zdravo, Marijo…

Danas je u Marseillesu blaženim proglašen dijecezanski svećenik Jean-Baptiste Fouque, koji je čitav život bio zamjenik župnika. Lijep primjer za častohlepne koji se pod svaku cijenu žele domoći položaja! Živio je na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, promicao brojna socijalna i društvena djela u korist mladih ljudi, starijih, siromašnih i bolesnih. Neka nas primjer i zagovor ovog apostola milosrđa podupru u predanom zalaganju na prihvaćanju i dijeljenju sa najslabijima i najbjednijima. Molim pljesak za novog blaženika Jean-Baptistu!


Autor: VATIKAN (IKA

 940 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.