Duhovnost

Isus nam daje jednu glavnu zapovijed?

Spremnost da se čini dobro za druge je ugrađena u ljudsku prirodu i u svaku religiju.

Poziv Isusa vjernike da budu poslušni njegovim riječima i da ljube jedne druge ko poput ovce kad poznaju glas gazde idu za njim Evanđelje je Ivan 10,27-30

Spremnost da se čini dobro za druge je ugrađena u ljudsku prirodu i u svaku religiju. Ali Isus kaže da je njegova zapovijed ljubavi nova. Dakle, što je jedinstveno u Isusovoj zapovijedi?

Sljedeći nekoliko stihova jasno govore da ni jedna prava Kristova ovca neće nikada propasti. Veličanstveno je činjenica vječna sigurnost vjernika.

Oni koji su istinske Kristove ovce slušaju njegov glas. Slušaju ga kad se propovijeda evanđelje i odgovaraju tako da vjeruju u njega.

Nakon, toga slušaju njegov glas iz dana u dan i pokoravaju se njegovoj riječi. Gospodin Isus poznaje svoje ovce. Svaku poznaju po imenu. Ni jedna neće promaknuti njegovom oku.

Ni jedna se ne može izgubiti zbog njegove propusta ili nebrige. Isus se brine za svako u potrebi i njegovo oko prati svakog i čuva.

druga zapovijed o ljubavi prema neprijatelju.

Dajem vam novu zapovijed: ljubite jedni druge.

Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi trebate ljubiti jedni druge .

Isus želi, ne samo da volimo jedni druge, nego da ta ljubav bude poput Njegove ljubavi. Ovo je “ljubav od većine”. Najljepše, najbolje – i to je najvažnije u životu.

U izvornom grčkom evanđelju ovdje se koristi riječ “agapao”, što znači najviši stupanj ljubavi, koja je spremna dati život za drugu osobu i sve oprostiti. Baš poput Isusa.

Dao je svoj život za svakoga od nas i s križa je oprostio. Nema ljubavi bez oprosta – to naglašavaju ljudi koji su živjeli mnogo godina u braku i sretni su.

Svi će znati da ste moji učenici ako budete imali ljubavi jedni prema drugima.

Isusova ljubav je praktična. Ima otvorene oči za stvarnost oko sebe; vidi potrebe svojih susjeda i prepoznaje dobro koje dolazi od drugih ljudi. U ovo vrijeme poseban izraz međusobne ljubavi postao je doček i pomoć izbjeglicama koje bježe od rata i gladi. Poruka pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan migranata i izbjeglica uključuje dirljivu molitvu:

„Gospodine, učini nas graditeljima svoga Kraljevstva,

zajedno s migrantima i izbjeglicama

i sa svima koji žive na periferiji.

Gospodine, naučimo kako je lijepo

živjeti zajedno kao braća i sestre. Amen.”

Isus nas poziva da ljubimo jedni druge. Tko mi daje ljubav u svakodnevnom životu? Za čiju sam ljubav posebno zahvalna? Primjećujem li Božju ljubav u svom životu? Tko čeka moju ljubav? Možemo moliti da naša ljubav bude kao Isusova.


Autor: Rastimo u vjeri / Izvor

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
OSIJEK - Subota 14.5.2022  Jutro je već dalo naslutiti da…