Evanđelje dana

Isus Krist kaže :Ljubite svoje neprijatelje!

Zakon je Izraelce učio da ljube svoje bližnje (Lev 19, 18). Iako im nije izrijekom zapovjeđeno da mrze svoje neprijatelje, taj duh leži u osnovi većine u njih usađena nauka. Taj stav sažeto izražava stajalište Starog zavjeta prema progoniteljima Božjeg naroda (vidi Ps 139, 21-22).

Poučavajući mnoštvo Isus će: “Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.” Mt 5,43-48

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  • Ljubav prema neprijateljima prisutna je samo u kršćanstvu. To je najteža stvar na svijetu i jedino je Isusov primjer u muci čini mogućom za nas. Ako ne ljubimo neprijatelje u sebi još nemamo kraljevstva Božjega.
  • Bože, tvoja je ljubav ljubav druge vrste prema nama. Ti jednostavno ljubiš svakoga, dobroga i lošega. I mene voliš na isti način. Bez obzira što ja učinio to te neće spriječiti da me manje voliš.
  • Ako bih vjerovao u to postojala bi nada u ljubav prema drugima na isti način kao što i ti činiš odnosno kao što ti ljubiš.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

Ove Isusove riječi mogu taknuti naše osjećaje da nikada ne mjerimo. Oprostiti neprijatelju jedna je od najtežih stvari u životu. Ogorčenost je razumljiva kada se prema nekome loše i nepravedno postupalo. Ono što znamo jest da što više mognemo oprostiti, to postajemo slobodniji. Primjer Isusove ljubavi i oproštenja na križu može nam pomoći da učinimo male korake na putu oproštenja u našemu životu. Ponekad nam i svijest da Bog voli i druge može pomoći da na druge gledamo s ljubavlju, tolerancijom i suosjećanjem.

Isus je rekao da njegovi sljedbenici trebaju uzvratiti dobrim na zlo kako bi bili sinovi svoga Oca koji je na nebesima. Nije želio reći da je to način da se postane sinovima Božjim; to je način na koji pokazujemo da smo Božja djeca. Budući da Bog nije pristran ni prema zlima ni prema dobrima (u tom smislu da i jedni i drugi uživaju sunce i kišu), tako bismo i mi trebali sa svima milostivo i pošteno.

Nadahnut Isusovim riječima sjetit ću se svih ljudi u koje nemam povjerenja. Stavit ću ih pred Boga i, ako mogu, molit ću da ih blagoslovi. Ako ne mogu, molit ću za milost da im mogu željeti dobro.
Mislit ću na ljude u svojoj zajednici i molit ću za njih. Isto tako, molit ću i za sve one kojima je pomoć potrebna.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Biblijska poruka dolaska Duha Svetoga kad dođe u vas, onda…