Ispit savjesti u svjetlu Božje riječi

Tijekom pokorničkog bogoslužja u bazilici sv. Petra u Vatikanu, koje je predvodio Sveti Otac, papa Franjo, 17. ožujka, održana je i ispovijed za koju su se vjernici mogli pripremiti detaljnim ispitom savjesti.

Ispit savjesti vjernici su dobili prilikom pokorničkog bogoslužja.

Predloženi ispit savjesti, temeljen na Riječi Božjoj, na najbolji vam način može pomoći da se pripremite za ispovijed, a mi ga donosimo u cijelosti.

Ispit savjesti

1. Pristupam li sakramentu pomirenja s iskrenom željom za očišćenjem, obraćenjem, obnovom života i radi sve intimnijeg prijateljstva s Bogom, ili ga shvaćam više kao jedan teret koji sam rijetko spreman nositi?

2. Jesam li zaboravio ili namjerno prešutio teške grijehe u prethodnoj ispovijedi ili prilikom prošlih ispovijedi?

3. Jesam li izvršio pokoru koja mi je zadana? Jesam li popravio nepravde koje sam nanio? Jesam li nastojao provesti u djelo odluke koje sam donio kako bi uskladio svoj život po Evanđelju?

U svjetlu Božje Riječi svatko neka ispituje sam sebe

I. Gospodin kaže: Ljubi Gospodina Boga svoga svim svojim srcem

1. Je li moje srce zaista usmjereno prema Bogu; mogu li reći da ga zaista ljubim, iznad svih stvari, sinovskom ljubavlju u vjernom izvršavanju njegovih zapovijedi? Puštam li da me previše zaokupljaju vremenite stvari? Je li uvijek ispravna moja nakana u djelovanju?

2. Je li čvrsta moja vjera u Boga, koji nam je u svom Sinu dao svoju riječ? Prianjam li potpuno uz nauk Crkve? Je li mi na srcu kršćanska formacija; slušanje Riječi Božje, sudjelovanje na katehezama, izbjegavanje svega onoga što ugrožava vjeru? Jesam li uvijek hrabro i bez straha ispovijedao svoju vjeru u Boga i u Crkvu? Jesam li se pokazivao kršćaninom u svom privatnom i javnom životu?

3. Jesam li molio ujutro i navečer? Je li moja molitva iskreni razgovor s Bogom, srce srcu, ili je samo prazna izvanjska navika? Jesam li bio kadar predati Bogu svoje brige, svoje radosti i svoju bol? Utječem li se njemu s povjerenjem i u napastima?

4. Imam li poštovanje i ljubav prema svetom Božjem imenu, ili sam ga uvrijedio psovkom, krivokletstvom, uzaludnim izgovaranjem njegova imena? Jesam li poštovao Gospu i Svece?

5. Svetkujem li dan Gospodnji i svetkovine Crkve sudjelujući na aktivan, pozoran i pobožan način u liturgijskim slavljima, a posebno na svetoj misi? Jesam li izbjegavao raditi nepotrebne poslove u nedjelju i svetkovine? Ispunjavam li zapovijed da se najmanje jednom godišnje ispovjedim i o Uskrsu pričestim?

6. Postoje li za mene „drugi bogovi“, to jest likovi ili stvari koji me zanimaju ili u koje polažem više povjerenja nego u Boga npr.: bogatstvo, praznovjerje, spiritizam i drugi oblici magije?

II. Gospodin kaže: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio

1. Ljubim li zaista svog bližnjega, ili iskorištavam svoju braću služeći se njima radi mojih interesa i ponašam li se prema njima onako kako ne bih htio da se prema meni netko ponaša? Jesam li sablažnjavao svojim riječima ili djelima?

2. U svojoj obitelji, doprinosim li strpljivo i s pravom ljubavlju dobru i spokoju drugih?

Za pojedine članove obitelji:

 • Za djecu. Jesam li bio poslušan roditeljima, jesam li ih poštovao i iskazivao čast? Jesam li im pomagao u njihovim duhovnim i materijalnim potrebama? Jesam li se zalagao u školi? Jesam li poštivao svoje autoritete? Jesam li dao dobar primjer u svakoj situaciji?
 • Za roditelje. Jesam li se brinuo za kršćanski odgoj djece? Jesam li im dao dobar primjer? Jesam li ih podupirao i upravljao svojim autoritetom?
 • Za bračne parove. Jesam li bio uvijek vjeran u osjećajima i djelima? Jesam li imao razumijevanja u nemirnim trenucima?

3. Znam li dati od sebe, bez uskogrudnog egoizma, onome koji je siromašniji od mene? Onoliko koliko je do mene, branim li potlačene i pomažem li potrebnima? Ili se ophodim naduto i grubo prema svojim bližnjima, posebno prema siromašnima, slabima, starima, marginaliziranima, imigrantima?

4. Jesam li svjestan poslanja koje mi je povjereno? Jesam li sudjelovao u djelima apostolata ili Caritasa Crkve, u inicijativama i životu župe? Jesam li molio i dao svoj doprinos potrebama Crkve i svijeta npr. za jedinstvo Crkve, za evangelizaciju naroda, za uspostavljanje pravde i mira?

5. Je li mi na srcu dobro i prosperitet ljudske zajednice u kojoj živim ili se brinem samo o mojim vlastiti interesima? Sudjelujem li, koliko mogu, u inicijativama koje promiču pravdu, javni moral, slogu, djela dobrotvornosti? Jesam li ispunio svoje građanske dužnosti? Plaćam li redovito porez?

6. Jesam li pravedan, zauzet, častan na poslu, jesam li dobrovoljno u službi općem dobru? Jesam li dao pravednu plaću radnicima i svima koji su mi podloženi? Jesam li poštivao ugovore i držao se svojih obećanja?

7. Jesam li poslušan i imam li dužno poštovanje prema zakonitim autoritetima?

8. Ako imam takvu zadaću ili obavljam službu upravljanja, mislim li samo na svoju dobit ili se zalažem za dobro drugih, u duhu služenja?

9. Provodim li u djelo istinu i pravednost, ili sam nanio zlo drugome lažima, ogovaranjem, klevetama, brzopletim osudama, kršenjem tajni?

10. Jesam li napao život ili fizički integritet bližnjega, jesam li mu uvrijedio čast, uništio njihova dobra? Jesam li izvršio pobačaj ili savjetovao na abortus? Jesam li šutio u situacijama kada sam mogao potaknuti na dobro? U bračnom životu poštujem li učiteljstvo Crkve s obzirom na otvorenost životu i poštivanje života? Jesam li djelovao protiv vlastitog fizičkog integriteta npr. sterilizacijom? Jesam li i umom uvijek bio vjeran? Jesam li njegovao mržnju? Jesam li bio svadljiv? Jesam li izgovarao uvrede i uvredljive riječi, poticao ismijavanje i ljutnju? Jesam li s krivnjom i sebičnošću propustio svjedočiti o nedužnosti bližnjega? Jesam li u vožnji autom ili koristeći drugo prijevozno sredstvo izložio svoj ili tuđi život  smrtnoj opasnosti?

11. Jesam li krao? Jesam li nepravedno htio stvar koja pripada drugome? Jesam li drugoga oštetio u njegovim dobrima? Jesam li vratio ono što sam oduzeo i jesam li namirio prouzročenu štetu?

12. Ako sam podnio nepravdu, jesam li očitovao svoju raspoloživost za pomirenje i praštanje iz ljubavi prema Kristu, ili sam u srcu zadržao mržnju i želju za osvetom?

III. Krist Gospodin kaže: Budite savršeni kao vaš Otac

1. Koje je temeljno usmjerenje mojega života? Tješim li se nadom u vječni život? Jesam li pokušavao oživjeti svoj duhovni život molitvom, čitanjem i razmatranjem Riječi Božje, sudjelovanjem u slavlju sakramenata? Jesam li prakticirao mrtvljenje (čine pokore)? Jesam li spremno i odlučno gušio poroke, otklanjao strasti i perverzna nagnuća? Jesam li djelovao iz zavisti, jesam li vladao nad jelom i pićem? Jesam li bio uobražen i ohol; nastojeći da potvrdim sam sebe, a uzdižući sebe, prezreo druge? Jesam li drugima nametao svoju volju, gazeći njihovu slobodu i zanemarujući njihova prava?

2. Kako koristim svoje vrijeme, snage, darove koje sam primio od Boga kao i „talente iz evanđelja“? Služim li se svim tim sredstvima da bi rastao svakoga dana sve više u savršenosti duhovnog života i u službi bližnjima? Jesam li bio neizainteresiran (indiferentan) i lijen? Kako se koristim internetom i drugim sredstvima društvenog priopćavanja?

3. Jesam li strpljivo i u duhu vjere, podnosio bolove i kušnje života? Kako sam nastojao provesti u djelo mrtvljenje, kako bi dopunio ono što nedostaje muci Kristovoj? Jesam li održavao zapovijed posta i uzdržljivosti?

4. Jesam li očuvao svoje tijelo čistim i kreposnim, u svojem životnom statusu, s uvjerenjem da je tijelo hram Duha Svetoga, određeno za uskrsnuće i slavu? Jesam li bdio nad svojim osjećajima i izbjegavao onečistiti dušu i tijelo zlim mislima i željama, riječima i nedostojnim činima? Jesam li si dopuštao literaturu, razgovore, predstave, zabave koje su protivne ljudskom i kršćanskom dostojanstvu? Jesam li druge sablažnjavao svojim ponašanjem?

5. Jesam li djelovao protiv savjesti zbog straha ili licemjerja?

6. Jesam li nastojao uvijek i u svemu ponašati se u pravoj slobodi djece Božje i prema zakonu Duha, ili sam dopuštao da mnome vladaju moje strasti?

7. Jesam li propustio učiniti neko dobro koje mi je bilo moguće učiniti?

2,116 total views, 4 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: