INTERVJU SA VICKOM: Molitvu srcem, započinjemo šutnjom

I danas je aktualan razgovor koji je s međugorskom vidjelicom VICKOM IVANKOVIĆ – MIJATOVIĆ vodio poznati talijanski humanitarac i Gospin hodočasnik Alberto Bonifacio, 5. kolovoza 1987. Prevoditeljica im je bila pokojna s. Josipa Kordić.


A. Što Gospa preporučuje za dobro svih duša?

V. Moramo se, doista promijeniti, početi moliti; i mi ćemo, kad počnemo moliti, otkriti što Gospa želi od nas, kamo nas želi odvesti. Ako ne počnemo moliti, ako se ne otvorimo u molitvi srca, nećemo razumjeti što Ona želi od nas.

A. Gospa uvijek govori kako trebamo dobro moliti, moliti srcem, mnogo moliti. A, ne kaže li nam i kakve trikove kako naučiti tako moliti? Ja sam osobno često puta rastresen u molitvi…

V. To bi moglo biti: Gospa sigurno želi da se mnogo molimo, ali prije nego što postignemo mnogo i istinski moliti srcem, moramo započeti i započinje se tako što ušutimo, dajući šutnjom svoj prostor u srcu i u svojoj osobi Gospodinu, pokušavajući osloboditi se od svega onoga što nas uznemirava, uspostaviti kontakt s Gospodinom i onda ulazimo u molitvu. A kad se dođe do te slobode, možeš početi moliti srcem i reći „Oče naš“. Možeš izgovoriti samo par molitava, ali izgovoriti ih srcem. A onda, malo po malo, kad izgovoriš ove molitve, ove tvoje riječi koje izgovoriš također postaju dio tvog života, i tako ćeš imati radost u molitvi. A onda ćeš kasnije moći i puno moliti.

A. Puno puta molitva ne ulazi u naš život, pa imamo trenutke molitve koji su potpuno odvojeni od djela, naša djela ne provode molitvu u život: postoji ta podjela. Kako si možemo pomoći da stvorimo ovu povezanost? Jer naši su izbori mnogo puta u suprotnosti s molitvom koja smo izrekli netom prije.

V. Možda ćemo se morati potruditi da nam molitva postane uistinu radost. Kao što je molitva za nas radost, tako i rad može za nas postati radost. Na primjer, kažete: “Sada ću se požuriti s molitvom, jer imam poslije puno posla”, to je zato što više voliš posao koji radiš, a manje voliš biti s Gospodinom u molitvi. Misliš da trebaš uložiti malo truda i malo vježbe. Ako zaista voliš biti s Gospodinom, toliko voliš razgovarati s njim, onda uistinu molitva postaje radost, iz koje će također poteći tvoj način postojanja, djelovanja i rada.

A. Kako možemo uvjeriti skeptike, one koji nas ismijavaju?

V. Riječima ih nikad nećeš uvjeriti; i nemoj ni pokušavati započeti; ali svojim životom, svojom ljubavlju i neprestanom molitvom za njih, uvjerit ćeš ih u stvarnost života koji živiš.

 

Izvor: Eco di Medjugorje n. 45/prijevod:medjugorje-info.com


 15,982 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.