Duhovnost

Ima 5 načina kako će vas đavao dok ste u Korizmi pokušati kušati


Osjećate više iskušenja nego inače?  u Korizmi ste i osjećate neku vrstu kušnju na nagovor da odustanete od Korizme, evo kako se ohrabriti i pobijediti. Prenosi portal  Aleteia.

Gospodin je rekao sotoni: “Dobro, sve što on ima je u tvojoj vlasti; samo ne diži ruku na njega.” – Job 1:12

Ne znam za vas, ali otkako sam se vratio u Crkvu, ja se tijekom korizme osjećam kao Job. Osjećam kao da Bog pušta đavla malo s povodca i stvari postaju kaotične u mom duhovnom životu!

Isus je bio iskušavan u pustinji. A korizma je vrijeme pustinje. Prema Katekizmu , tijekom “svečanih četrdeset dana korizme Crkva se svake godine sjedinjuje s Isusovim otajstvom u pustinji”. Stoga je logično da bismo i u ovom trenutku mogli osjetiti više iskušenja. Ali Bog ne dopušta ništa što ne može iskoristiti za dobro; čak može koristiti iskušenje i napade đavla za naše obraćenje, preobrazbu i svetost.

Evo nekih napada koje sam prepoznao i odgovora koji su mi bili korisni. Jeste li doživjeli neku od ovih iskušenja ove korizme?

1. Iskušenje odvraćanja pažnje

 

Čistoća srca je htjeti jedno. — Søren Kierkegaard

Korizma se vrlo brzo može pretvoriti u činjenje previše stvari ili uopće ništa. Đavao želi da se ili utopimo u pokorama ili da se odmah osjetimo obeshrabreni i odustanemo. Stvar je u tome da bi korizma trebala biti o Bogu, a ne o našim aktivnostima, koliko god dobronamjerne bile.

 

Bolje je zamoliti Boga da nam pomogne da se tijekom korizme usredotočimo na jednu ključnu stvar, a onda unatoč našim neuspjesima, zamoliti ga za milost da ustrajemo.

2. Iskušenje suđenja

Bio je to ponos koji je anđele promijenio u đavle; poniznost je ta koja ljude čini anđelima. — Sveti Augustin

Ako smo po prirodi discipliniraniji ili snažnije volje od onih oko nas, postoji iskušenje da provedemo korizmu tapšajući se po leđima i uspoređujući se s drugima. To je upravo ono što vrag želi. Želi da mislimo da smo bolji od drugih ljudi i da rastemo u ponosu, što je upravo ono zbog čega bismo se trebali pokajati tijekom Korizme.

Ako imamo tu sklonost, ili je doživljavamo ove Korizme, najbolji protuotrov je odabrati pokoru koju je apsolutno nemoguće postići savršeno i koja izaziva našu sklonost ponosu. To nam pomaže da shvatimo da Korizma ne znači biti savršeni suci tipa A. Radi se o shvaćanju da smo i s prirodnim darovima koje nam je Bog dao još uvijek grešni i jako nam je potrebna milost.

3. Napast za samousavršavanje

Korizma se vrlo brzo može pretvoriti samo u gubitak kilograma ili prestanak neke loše navike koja nam je postala iritacija u životu, a ne zbližavanje s Bogom. I vrag bi volio da korizma bude sve oko nas. Ali ovo nije ono o čemu se korizma radi.

Kao što je otac Anthony Gerber istaknuo u izvrsnom postu o ovoj temi : „Korizma je… o tome da si jadno propao—o tome da dođeš do tog trećeg tjedna činjenja teškog, biranja čavala i trnja ljubavi… Ali onda zanijekati Isusa za nekoliko komada srebra, udobnosti, sebičnog, sebičnog samoljublja. I u tom trenutku će vas baciti na koljena i podići ćete svoje ruke prema nebu i reći: ‘Gospodine, ne mogu to učiniti sam! Gospodine, pomozi mi! Tako sam loša u ljubavi!’”

Obično smo dobri u ljubavi prema sebi, a loši u ljubavi prema drugima. Zato je važno odabrati pokore koje će nam pomoći da rastemo u nesebičnoj ljubavi.

4. Iskušenje podjele

Odakle dolazi podjela? Vrag! Podjela dolazi od đavla. Bježite od unutarnjih borbi, molim vas! – Papa Franjo

Division je jedan od đavolovih omiljenih alata u njegovoj kutiji s alatima. On se jednostavno voli miješati između kršćana i izazivati ​​rivalstvo, zbrku, ljubomoru, ljutnju i paranoju. Đavao želi da gledamo druge kršćane i vidimo neprijatelja, a ne da prepoznamo da je jedini pravi neprijatelj među nama đavao (i mi sami kada mu dopustimo da radi na nama).

Dakle, naravno, tijekom Korizme đavao može pokušati potaknuti podjele među kršćanima u našim domovima, u našim župama, pa čak i na internetu. Ako čitate materijal na internetu iz različitih izvora, dobro pitanje tijekom Korizme (i stvarno u bilo koje vrijeme) bilo bi: “Pomaže li mi ovaj materijal da više volim svoje su kršćane ili vodi do podjela?”

Nedavno preminuli sudac Vrhovnog suda i vjerni katolik, Antonin Scalia, jednom je rekao : “Napadam ideje. Ne napadam ljude.” Ovo je znak karaktera. I to je razlika koja se sve više gubi u našem društvu. Ako se ono što čitate ili pišete na internetu usredotočuje na napad na ljude, a ne na rad na jedinstvu u kršćanskoj ljubavi, to može biti đavolsko oruđe da spriječi vas (i druge) od rasta u duhovnom životu.

5. Iskušenje obeshrabrenja

Iskušenja, obeshrabrenje i nemiri su roba koju nudi neprijatelj. – Sveti Padre Pio

Đavao ne voli ništa više nego da nas čini tako jadnima kao što je on. I on zna da ako se osjećamo obeshrabreno, vjerojatno ćemo manje surađivati ​​s Božjom milošću. Dakle, tijekom korizme đavao nas može kušati da odustanemo od življenja u pokorničkom duhu sezone. Može nas natjerati da se osjećamo kao da stalno propadamo i da jednostavno nismo dobri u tome. Stvar je u tome  nitko nije “dobar” u korizmi. Ako mislite da jeste, ne birate prave pokore.

Dakle, kada se osjećamo obeshrabreno, to je prilika da zahvalimo Bogu uz glasne povike radosti što nas je spasio od naše prosječnosti i grijeha. Nema smisla gubiti se u malodušnosti ako doista vjerujemo evanđeoskoj poruci. Čak i u Korizmi znamo da je Isus umro, da, ali i on je uskrsnuo, a radost i milost sada su nam na raspolaganju da se preobrazimo. I hvala Bogu na tome!

Stoga u ovom svetom korizmenom vremenu postimo, molimo se, živimo od riječi Božje, klanjajmo se Bogu i njemu jedinom služimo, pa će, bez imalo sumnje, pobjeda biti i naša po uzoru na onu koji je već radi nas izvojevao naš Gospodin.


Izvor

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Poznat vam je film Pasije i nadam se da ste…