Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka Caritasu Indonezije, za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći žrtvama potresa i tsunamija, iz Fonda za hitne Intervencije poslano je 10.000 eura.

Jaki potres koji je 28. rujna pogodio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran cunami u kojem je u širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo do sada smrtno stradalo više od 1550 osoba, izmješteno je više od 48.000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650.000 ljudi.

Prema podacima Caritasa Internationalis, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim cunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža – Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u Makassaru, a Caritas Njemačke 4. listopada na teren je uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

Stoga je uputio poziv vjernicima, župama, hrvatskim građanima i tvrtkama koji mogu i žele putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju: uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija; telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen) i darom u župi.

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog cunamija koji je godine 2004. pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao s po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šri Lanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000 kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradića Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.


Autor: IKA

 891 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.