Vijesti

Hrvatske biskupske konferencije ‘Protivimo se prisilnom cijepljenju

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije objavilo poruku o cijepljenju

Hrvatski biskupi izjasnili su se protiv prisile na cijepljenje i traže korištenje neinvazivnih metoda testiranja. Poruka je to Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije pod nazivom „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!“ , koja je objavljena u petak poslije podne u kojoj se kaže kako se „posljednjih dana stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti te se tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu“.

– Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu.

Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja – pišu biskupi i pozivaju se na bilješku Kongregacije za nauk vjere od 21. prosinca 2020. o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19, koja je naznačila da je „moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” te to potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.”

– Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono ‘mora biti dobrovoljno – piše Stalno vijeće, dodajući da „imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potiču vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime“.

– Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i ‘kod kuće’ – poručuju biskupi.


Izvor: večernji list

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U svijetu se sve više primjećuje kako sotonske sile vladaju,…