Duhovnost

Hod kroz došašće: Dođite k meni svi koji ste umorni!

U ono vrijeme reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« (Mt 11, 28-30)

S ovim evanđeljem možemo se poistovjetiti pogotovo ako se nismo dobro naspavali. Bili smo na zornici, a onda krenuli za svojim obvezama. Lijepo zvuči, dođemo svi koji smo umorni i opterećeni i pronađemo svoj odmor, ali gdje točno trebamo doći? Što trebamo raditi kako bismo pronašli odmor?

Kada smo umorni i opterećeni, utočište nalazimo u Onome koji je blaga i ponizna srca

Isus traži od nas nasljedovanje Njegova primjera jer je On blaga i ponizna srca, po njegovu primjeru i mi ćemo naći odmor. Znamo svi koji su uvjeti za nasljedovanje Krista jer ih on sam izriče. Nećemo si lagati i reći kako su lagani već kad se prvi put s njima susretnemo, ali kada to počnemo živjeti i prihvaćati, primijetit ćemo kako s time uistinu dolazi mir koji nije nešto što možemo samo tako naći. Uvijek će biti problema, ali ako znamo kome smo povjerovali i koji je cilj života, onda je uistinu sve lakše.

Također, Isusov jaram je sladak i breme lako jer dolazi od njega. Kao što su pojedini u Isusovo vrijeme stavljali ljudima bremena koja sami nisu nosili (usp. Mt 23, 1-11) i danas ima mnogo savjetnika i pravila koja „treba“ obdržavati, ali zapravo ne vode nikamo. Nameću se raznorazni influenceri, životni učitelji, gurui i njima slični koji donose instant – rješenja, ali samo ako ih slušate. Njihov posao jest pomoći onima koji su očajni, ali to i košta jer naravno, zašto bi nešto bilo besplatno. Na kraju se čovjek često vrati praznih ruku s takvih seansi koje nude samo trenutno zadovoljstvo jer na kraju dana ostajemo ipak mi sami sa sobom i naši problemi.

Bog je prisutan u našem životu po sakramentima i po djelovanju drugih ljudi

Isus nam daje svoje upute i zapovijedi kako bismo bili istinski sretni i zadovoljni na ovoj zemlji unatoč svim problemima koji nas mogu snaći. Žalost je dobra, nemojmo je se bojati, ali niti ostajati trajno u njoj. Pozvani smo radovati se jer naš Bog živi i prisutan je među nama. Prisutan je po sakramentima, prisutan je po drugim ljudima u životu. Ne bojmo se odgovoriti na Njegov poziv, poziv koji nas želi odmoriti i osloboditi okova koji su nam nametnuti, ali i koje si namećemo.

Stoga se ove dane adventa zapitajmo što nas to dijeli od Isusa, koji su to okovi koji nas sprječavaju doći Mu? Od koga dolaze? Jer ako ne želim pustiti Boga u svoj život, ni on me ne može odmoriti jer ja to ne želim.

fra Vinko Brković


(Visited 149 times, 3 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svjedočanstvo talijanskog hodočasnika MARIA SCISCIJA. On kaže: Bolovao sam od…