Vijesti iz Vatikana

Hoće li li uskoro biti proglašeno da je Međugorje svetište Kraljice mira: Papa je pokazao koliko mu je stalo do toga te šalje svog čovjeka od povjerenja.Svi se još pitaju kada će Međugorje postati  i službeno svetište Kraljice mira, Papa šalje svog čovjeka od povjerenja da se što prije ispitati sva čuda u Međugorju  i ukazanja Gospe. Svima je stalo do toga i vrijeme je da se to uskoro proglasi posebnom mjesto, kao što su Lourdus i druga mjesta.

Međugorje je mjesto pomirenje i molitve i danas se događaju razna čuda od ozdravljanje do ukazanja Gospe koja još uvijek se pojavljuje i donosi poruku preko vidjelice, trebalo bi to mjesto proglasiti svetištem.

Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2022., stigao je u Međugorje novi apostolski vizitator s posebnom ulogom za tu župu, nadbiskup Aldo Cavalli. Nakon smrti prvog vizitatora, nadbiskupa Henryka Hosera, papa Frane imenovao je za njegova nasljednika 27. studenoga prošle godine dojučerašnjeg nuncija u Nizozemskoj, mons. Cavallija, koji je prvu misu u Međugorju za župljane i hodočasnike koncelebrirao u nedjelju 13. veljače, zajedno s hercegovačkim provincijalom fra Miljenkom Štekom i međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom te još desetak svećenika.

Nakon pastoralca Hosera, Papa je ovaj put odabrao dugogodišnjeg vatikanskog diplomata koji je službu nuncija obnašao u više država: Čileu, Kolumbiji, Malti i Libiji, a od 21. ožujka 2015. bio je nuncij u Nizozemskoj i stalni predstavnik Svete Stolice pri Organizaciji za zabranu kemijskoga oružja (OPCW).

PASTORALNA SPOSOBNOST

U nastupnom razgovoru dan poslije dolaska u Međugorje, u programu Radio Mira, novi vizitator kazao je da je, otkad je svećenik, za njega sve pastoralna služba. “Podjela između diplomacije i pastorala za nas, za mene ne postoji. Zašto? Jer osoba ima pastoralnu sposobnost, a ne funkciju. Funkcija dolazi naknadno. U nutrini imamo pastoralnu sposobnost, tako da svaka stvar koju činimo postaje pastoral. I to je jako pozitivno”, kazao je Cavalli.

Objasnio je i što mu je rekao papa Frane kad ga je odredio da pođe za vizitatora u Međugorje. “Papa me je jako lijepo primio. Kazao mi je malo riječi o Međugorju. Rekao mi je: ‘Ideš tamo, budi tamo, mirno, spokojno i uravnoteženo, budi tamo i prati ljude. I to je to.’ A ostatak razgovora s Papom? I uvijek je Papa takav sa mnom, razgovaramo kako donositi Evanđelje. Danas, svima kako donositi Evanđelje u ovo društvo, koje je naše. Društvo ima svoju kulturu, a kultura se mijenja. U promjenama kulture mi ne smijemo osuđivati, ni kritizirati, ni suditi, moramo biti unutar toga, jer je to naša kultura”, objasnio je novi vizitator.

Kad bismo stvar ograničili samo na ove Papine riječi, onda bismo mogli reći kako služba apostolskog vizitatora za župu Međugorje i nije tako teška, odnosno da se sve svodi samo na promatranje i praćenje ljudi. Baš primjereno prelatu koji je napunio 75 godina, kad je vrijeme za mirovinu i da sad, pod stare dane, “bude tamo mirno, spokojno i uravnoteženo”. To gotovo da podsjeća na jedan stari klerikalni vic. Kojim je riječima Isus ustanovio kanonički red? Ono, kad se krvavim znojem znojio u Getsemaniju, pa kad se vratio apostolima koje je poveo sa sobom da ga podupiru molitvom, a on ih našao pozaspale, onda im je Isus poručio: “Spavajte i počivajte!” Tako je, kaže vic, ustanovio kanonike.

Međutim, to i nije baš tako. Kad se sjetimo što je sve radio nadbiskup Hoser i što je postigao u malo vremena, ne svodi se uloga vizitatora samo na to da bude tamo miran i spokojan. Upoznao se sa svim novim crkvenim zajednicama koje djeluju u Međugorju i riješio njihov status. Razgovarao je s predstavnicima civilnih vlasti i postigao da se mnoge okolne ceste dovedu u bolje stanje. Svojim je izvještajima u Vatikan zacijelo utjecao i na odluku Svetog Oca da se dopuste i službena hodočašća u Međugorju, na njegov poziv na Mladifest su počeli stizati i rimski kardinali i (nad)biskupi iz raznih dijelova svijeta.

Nadbiskup Cavalli

O Hoserovu zalaganju govorio je i nadbiskup Cavalli: “Nikada ga nisam susreo. Ali sam jedno o njemu shvatio: volio je Međugorje. Volio ga je. To je držanje, voljeti Međugorje i biti sretan što u njemu živiš. To je ono što sam prepoznao. Volio ga je i bio je zadovoljan. Imao je veliku pobožnost prema Djevici Mariji, veliku… I imao je veliku ljubav za Crkvu. Dvadeset godina je bio u Ruandi, u teškim vremenima, i dobro ga razumijem jer sam pet godina bio u Burundiju, koji je blizu Ruande, i dobro poznajem situaciju. Bio je liječnik, činio je, dakle, dobro i u tom području. Bio je biskup u Varšavi. A onda su ga, starog kao i mene, poslali ovdje. Zavolio je ovo. U župnoj sam kući rekao: ‘Molim vas, zadržite sliku mons. Hosera, zadržite je.’ To je jedna priča, lijepa priča čovjeka koji je darovao život ovdje i umro.”

Nakon Hoserove smrti neki su govorili kako je s njegovim odlaskom završena funkcija apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Bilo je tumačenja kako je s novim mostarskim biskupom Petrom Palićem nestao onaj animozitet koji je njegov prethodnik Ratko Perić gajio prema Međugorju, i kako bi stvari mogle ubuduće funkcionirati kao i prije.

PROGLAŠENJE SVETIŠTA!?

No, to se nije dogodilo, nego je papa Frane izborom Cavallija za novoga vizitatora pokazao da mu je stalo do toga da u Međugorju ima svojeg čovjeka od povjerenja koji će ga izvještavati o tome kako se razvija pastoral u tom svjetski poznatom marijanskom svetištu, te se očekuje da će Sveti Otac uskoro i službeno proglasiti svetište Kraljice mira. Taj bi korak bio očekivan, za razliku od onog da Papa prizna nadnaravnost ukazanja, jer dok ona traju, to se sigurno neće dogoditi.

Na pitanje novinarke Radio Mira: “Oče nadbiskupe, što za Međugorje znači nastavak službe apostolskog vizitatora?”, nadbiskup Cavalli je odgovorio:Papa predstavlja sveopću Crkvu i stoga šalje izaslanika, a izaslanik s Papom predstavlja sveopću Crkvu. To znači da je sveopća Crkva pozorna na ovaj fenomen, jako pozorna… A Papa predstavlja cijeli svijet, duhovni svijet, pohod Sina Božjega među nama. To je značenje apostolskog vizitatora. Cijela Crkva koja gleda Međugorje. Međugorje treba gledati cijelu Crkvu i u cijelome svijetu.”


Izvor: slobodnadalmacija.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svećenici, kao i časne sestre, koji prolaze „bitke sa đavlom“,…