Vijesti

Fratar Mate Bašić iz Karlovca koji je crkvenim zvonima tjerao nevrijeme dobio premještaj: “mnogima je ostavio trag u srcima svima”


Fratar koji zvonom tjera tuču i oluju premješten je u Petrinju a gdje bi njegova vjera – moliti za milost kod prirodnih katastrofa itekako mogla biti od pomoći.

Mate Bašić, fratar koji je nedavno zvonjavom pokušao spriječiti tuču u Karlovcu, dobio je premještaj. Naime, imenovan je upraviteljem župa u Hrastovici i Petrinji, piše KAportal.

Odlukom Uprave Hrvatske Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda dvojica karlovačkih franjevaca premještena su na nove službe, javili su iz Župe Presvetog Trojstva.

Iz Karlovca odlazi fra Mate Bašić, župni i samostanski vikar župe, koji je imenovan upraviteljem župa u Hrastovici i Petrinji. Radi se o dosta eksponiranom fratru, posljednjih dana po tome što je zvonjavom crkvenih zvona tjerao nevrijeme i ružne oblake s karlovačkog neba. Iza samostanskih zidina pravio je pripravke od ljekovitog bilja uzgojenog u samostanskom vrtu te dezinficijens, a medijski je bio eksponiran i prilikom pronalaska tajanstvenog svitka iz 1794. godine ispod križa na tornju crkve.

Osim njega, Karlovac napušta mladomisnik fra Ivan Ivanković, koji je imenovan župnim vikarom župe sv. Križa i podtajnikom Franjevačke provincije sa sjedištem u Zagrebu na Sigetu.

U karlovačku župu Presvetog Trojstva u Karlovac dolazi fra Marko Ćosić, mladomisnik u ulozi župnog i samostanskog vikara.

– Fra Mati i fra Ivanu od srca zahvaljujemo na predanom služenju u našem bratstvu i župi. Vjerujemo da su ostavili dubok trag u srcima svih s kojima su se susretali. Neka ih Gospodin blagoslovi i uzdrži u svakom nastojanju oko dobra i na novim službama. Fra Marku želimo dobrodošlicu. Radujemo se zajedničkom životu i radu, kažu karlovački franjevci.


Autor: rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Vidjelica je u suzama kada je čula što se uskoro…