Fra Slavko Barbarić: Molitva u obitelji

Najčešći poziv upućen obiteljima jest da se u obitelji moli.


U poruci 2. lipnja 1984. Gospa poziva na molitvu devetnice Duhu Svetomu, da se Duh izlije na obitelji, ali i na cijelu župu. Ova želja Gospina nas zacijelo podsjeća na njezino iskustvo koje je imala moleći devet dana s apostolima nakon Isusova uzašašća.

Isus je poslao Duha branitelja, kao što je i obećao. Dolaskom Duha Svetoga srce Marijino i srca apostola bila su ispunjena snagom i žarom Duha Svetoga. Ovim iskustvom dolaska Duha Svetoga apostoli su postali sposobni svjedočiti ono štu su čuli i vidjeli. /usp. Dap 1,13- 14 i 2,1-4/. Dovoljno se sjetiti darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji – da bi odmah shvatili zašto se obitelj trebaju moliti zajedno upravo Duhu Svetomu i zašto su potrebni upravo sada darovi Duha Svetoga. Obitelj je po sebi zajedništvo života u vjeri i ljubavi, nadi i međusobnom poštivanju, te u brizi jednih za druge u materijalnom, duševnom i duhovnom smislu. Čovjek se odgaja za obitelj i oblikuje se u obitelji. Bez obitelji je nezamisliv normalan rast čovjeka. A sve može biti u redu tek onda kad su srca ispunjena i kad se neprestano ispunjaju darovim Duha Svetoga. Nigdje kao u obitelji potreban je dar razuma, savjeta, murdosti, znanja, jakosti, pobožnosti i straha Božjega.

Ova Marijina poruka je i odgovor svim roditeljima, koji se pitaju što još mogu učiniti za svoje obitelji, koje su u krizi. Moliti se Duhu Svetome znači zazivati onoga istoga Duha koji daje život i oživotvoruje, koji pretvara prazninu i pustoš u puninu i život /usp. Post 1,2/. To znači moliti se Duhu Svetome kojega je vidio Izaija na djelu, kad su se kosti mrtvih pretvorile u život /usp. Ez 37,1-14/.

Onoliko koliko Duh Sveti bude na djelu u obiteljima, toliko će i oblikovati osobe u nove ljude, i toliko će čovjek u sebi moći pobjeđivati tamu božanskim svjetlom, pustinju duše i srca pretvarati u bogatstvo zajedništva i ljubavi, nedostatak ljubavi nadoknađivati vječnom ljubavlju, koja je dar Duha Svetoga, te će snagom istoga Duha liječiti rane srca koje nastaju nedostatkom te iste ljubavi. U poruci od 28. ožujka Marija je zahvalna svima koji su u svojim obiteljima oživjeli molitvu i svatko tko je postao aktivan, omilio je njezinu srcu.

 

Autor: medjugorje-info.com

 3,681 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.