Povijest

Ekskluzivno – Svjedoci Isusova uskrsnuća (VIDEO) – Čak je i car Klaudije potvrdio uskrsnuće!

Ovaj spis nastao je već sredinom drugoga stoljeća te je time jedan od najstarijih apokrifa premda je mlađe od svih knjiga Novoga zavjeta.

Nađeno je 1887. godine nedaleko od Kaira u grobnici jednoga monaha. Rukopis koji je tada nađen nastao je u 7. ili 8. stoljeću, a sada se čuva u Muzeju egipatskih starina u Kairu.
U ovom tekstu najprije je naglašeno da je u subotu, nakon Isusove muke, pred njegov zapečaćeni grob došlo veliko mnoštvo. Ono što se dogodilo u noći sa subote na nedjelju ovaj apokrif opisuje na sljedeći način: „Vojnici vidješe kako se nebesa otvaraju i dvojicu mladića kako silaze odjeveni u veliki sjaj te se približavaju grobu. Kamen koji je bio navaljen na vrata sâm se od sebe otkotrljao u stranu, a grob se otvori i dvojica mladića uđoše. Vidjevši to, vojnici probudiše stotnika i starješine jer su i oni ondje stražarili.

Dok su im objašnjavali što su vidjeli, ponovno vidješe tri čovjeka kako izlaze iz groba, dvojica podržavahu trećega, a križ ih je slijedio. Glave prve dvojice izdužile su se do neba, dok je glava onoga kojega su vodili nadvisivala nebesa. Začuše s nebesa glas koji progovori: ‘Jesi li propovijedao usnulima?’ A od križa dođe odgovor: ‘Da.’ˮ Na kraju stotnik i svi koji su bili s njime trče Pilatu i kažu mu: „Doista je bio Sin Božji!ˮ
BROJNI SVJEDOCI

Nekoliko ljudi je vidjelo Isusa živog u trajanju od 40 dana. Očevici uključuju Mariju Magdalenu, žene na grobu u Marijinoj pratnji, rimske stražare, jedanaest učenika, dva muškaraca na putu za Emaus, preko petsto učenika. Bilo je i mnogo drugih svjedoka koji nisu imenovani.

– Kod pisanja ovoga apokrifa korištena su sva četiri kanonska evanđelja, a čini se da je autor želio dodatno potkrijepiti uskrsnuće prisutnošću velikoga mnoštva i brojnim svjedocima samoga trenutka Uskrsa.
Nazaretski natpis je snažan izvanbiblijski dokaz toga da se Kristovo uskrsnuće naviještalo ubrzo nakon što je uskrsnuo. To je mramorna ploča, napisana na grčkom jeziku.

Od ovog otkrića 1930., nijedan znanstvenik nije našao dokaz kojim bi opovrgnuo njegovu autentičnost. To je skraćeni dekret cara Klaudija (41.–54. g.)

Prema Pismu, izvještaj o Kristovom uskrsnuću proizašao je prvo od samih apostola. Natpis je izvrstan dokaz koji potvrđuje ovu istinu, a podsjeća na Pavlovu izjavu: „Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je onda naše propovijedanje, a uzaludna i vaša vjera“


Autor: https://radost-i-nada.com/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Što je to vjera? Kako bi je bilo najlakše definirati?…