Vijesti

EKSKLUZIVNO! Pronađen prsten Poncija Pilata u blizini Betlehema!

„Jedinu pravu Vlast ima Gospodin. Zašto političari imaju pratnje? Zašto političari imaju zaštitare? Zato jer se boje! Zato jer je njihova vlast PRIVIDNA! Nemaju vlast u sebi. Dobili su je od drugih i gube je od drugih! Poncije Pilat bio je kukavica i slabić. Zato je i pitao Isusa; „Što je istina?“ (Iv. 19, 38) Snažno, hrabro i u vjeri, grmio je fra Andrija Bilokapić, provincijal provincije sveti Jeronim, sa oltara svetog Frane u Zadru, na nedjelju Krista Kralja.


Poncije Pilat bio je  upravitelj (prokurator) Judeje za vrijeme cara Tiberija od 26 do 37 godine. Međutim, ostati će zapamćen kao onaj koji je popustivši, kukavički, pred bijesnom ruljom, osudio Isusa Krista, Sina Boga živoga. „Kad Pilat vidje da ništa ne korsti, nego da biva sve veći metež, uzme vodu i opere ruke pred svjetinom govoreći: „Nevin sam od krvi ove! Vi se pazite!“ (Mt. 27, 24)

Pilat je bio Rimljanin iz srednjeg društvenog sloja, koji je imao upraviteljska i vojna iskustva, prije nego što je imenovan za upravitelja Judeje. Dobiti ovu, ne baš zavidnu poziciju, u najnemirnijoj i, jednoj od najzabačenijih provincija u Rimskom carstvu, smatra se da je tim potezom, car Tiberije, želio poslati Poncija Pilata dalje od centralne uprave Rima. Dakle, ne možemo reći da je bio u carevoj „milosti“.

 

Nastojao je, kao upravitelj, iskazati se i, pokazati da se Judejom može upravljati čvrstom rukom. On je imao ovlaštenja postavljati velikog svećenika i nadzirati hramska novčana sredstva. Tim je ovlastima želio izmanipulirati židove, prije svega njihovo svećenstvo, pismoznance, farizeje i saduceje. Filon navodi da je odmah, čim je imenovan, zauzeo neprijateljski stav prema židovima. Navodi kako je na svoju palaču, u Jeruzalemu, postavio zlatne grbove. Židovi su se žalili caru Tiberiju, te je car naredio da se zlatni grbovi premjeste u Pilatovo glavno sjedište Cezareju. Prije toga, Pilat je naredio rimskim četama da se po Jeruzalemu nose vojne zastave sa carevim slikama, što je izazvalo strašan bijes židova, koji su to označili kao veličanje idolpoklonstva, i obeščašćenje njihovog grada.

Ivan navodi u evanđelju kako je Pilat, pokušao „kontrirati“ židovima i glavarima svećeničkim, tako da „spasi“ Isusa od raspeća „Zar kralja vašega da razapnem?“ (Iv. 19, 15). Nato će glavari svećenički „Mi nemamo kralja osim cara!“ (Iv. 19, 15) i tim su riječima, javno, Pilata „stjerali u kut“ gdje je ovaj grubi, pakosni i sirovi čovjek rekao plašljivo; „Nevin sam od krvi ove! Vi se pazite!“ (Mt. 27, 24).

Pred Pilatom stoji Isus Krist, Sin Boga živoga. Popljuvan, izmaltretiran, izdan i prodan. Njegova žena Klaudija mu je čak u jednom trenutku rekla „Mani se ti onoga pravednika jer sam danas u snu mnogo pretrpjela radi njega.“ (Mt. 27, 19). Njegove ljuske, na očima a osobito na srcu, koje su nastale zbog žudnje za moći, slavom i novcem, poput otrovne mrene, tom čovjeku nisu dale da vidi pred sobom Isusa Krista Sina Boga živoga. On naslućuje „nešto“, nazire, možda, jer postavlja pitanja, čak razgovara sa Isusom. „Ti li si kralj židovski? Ne čuješ li što sve protiv tebe svjedoče?“ (Mt. 27, 11-13).

Ivan navodi, u evanđelju, da su Pilat i Isus imali žustru raspravu. „Nato Pilat uđe opet u dvor, pozove Isusa i upita ga: „Ti li si židovski kralj?“ Isus odgovori: „Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?“ Pilat odvrati: „Zar sam ja Židov?“ Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. Što si učinio?“ Odgovori mu Isus: „Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.“ Nato mu reče Pilat: „Ti si dakle kralj?“ Isus odgovori: „Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko god je od istine, sluša moj glas.“ Reče mu Pilat: „Što je istina?“ (Iv. 19, 33-38).

Prsten Poncija Pilata pronađen je, još prije 50 godina u blizini Betlehema, ali, tek je ove godine očišćen i detaljno pregledan. Navodi se da je identificirani prsten pripadao čovjeku koji je naredio Isusovo raspeće. Na prstenu koji je napravljen od bronce, ugraviran je brod za prijevoz vina, te natpis na grčkom, koji u prijevodu znači „Pilatus“ (Pilat).

 

   Draga braćo i sestre u Kristu, potičem vas na molitvu za časne sestre, svećenike, biskupe,

kardinale i papu Franju. Milosrdni Isuse i Marijo Pomoćnice kršćana, volimo vas, ljubimo vas.

 

 

ISUSE, UZDAMO SE U TEBE!

 

Marijo Pomoćnice kršćana, moli za nas!

 

Sveti Josipe, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Mihovile, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Petre, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Ivane Bosco, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Ljudevite Montfortski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Dominiče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Toma Akvinski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Ignacije Loyola, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Franjo Ksaverski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Ivane Pavle II., u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Franjo Asiški, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Benedikte, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Ivane od Križa, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveti Antune Padovanski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Sveta Faustino Kowalska, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

Slugo Božji Petre Barbariću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

 

 

Izvor: Aleteia, Haaretz, Katehetski ured Splitsko – makarske nadbiskupije

Tekst pripremio i preveo: Brat Ivan

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Radi uglavnom s mladima, mladim obiteljima i osobama s invaliditetom.…