Vijesti

Dr. Hrvoje Tomasović – U zdravstvu mora postojati vojna stega. (Video)

Kada sam 1994. počeo specijalizirati kirurgiju, autoritet se poštovao.


Moji tadašnji mentori slali su mene i moje kolege sa specijalizacije u operacijske dvorane, gdje smo pod strogim nadzorom radili, operirali i zapravo najbolje učili svoj “zanat”. To je bilo kao vojna obuka.
Mislim da je to ispravno, jer sam upravo tako izučio svoj “zanat”. U to su doba na kirurgiji postojale dvije vrste specijalizanata: oni koji žele, hoće i mogu završiti specijalizaciju i postati kirurzi, i oni na kojima se odmah vidjelo da to ne mogu jer nisu kapacitirani i da kirurgija nije za njih.
Svima mora biti jasno da u kirurgiji nemaradnog vremena. Radi se 24 sata. Mi smo se u moje doba “tukli” tko će od nas, kao asistent, ići u operacijsku dvoranu, jer nam je bila stvar ponosa ili časti biti asistent nekom iskusnom kirurgu.
– Kirurgija je “slikovito” kao tenis ili neki drugi pojedinačni sport. Federer je zasigurno, da bi postigao takve uspjehe, čitav život dnevno trenirao po tko zna koliko sati. Tako i kirurzi moraju biti svjesni da će što više treniraju biti bolji kirurzi jer dobar kirurg se ne postaje lošim treningom.
Želio bi podsjetiti da smo položili Hipokratovu zakletvu i tu smo zbog pacijenata. Studirali smo da pomažemo ljudima čak i pod cijenu da se sami razbolimo.
Posao kirurga moraš voljeti i neprestano se educirati.

Autor- Dr. Hrvoje Tomasović

——————
Corpus Hipocraticum je nastao u Staroj Grčkoj između 5. i 3. stoljeća pr. Kr., te je on u našoj kulturi izvorna točka svih liječničkih zakletvi i kodeksa. Tijekom povijesti ova se zakletva često mijenjala, ali je na kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. godine ustanovljena konačna zakleta koja se danas koristi, Ženevska zakletva: “U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.”


Autor- Dr. Hrvoje Tomasović
Preporučujemo: https://radost-i-nada.com/svjedocanstvo-dr-hrvoje-tomasovic-dok-god-kirurg-u-hrvatskoj-bude-zaradivao-manje-od-prodavaca-hamburgera-u-americi-lijecnici-ce-napustati-nasu-zemlju/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Velečasnog Zlatka Sudca sam upoznao u listopadu 1999. kada je…