Brak i partnerstvo

dr. Emerson Eggerichs: Što znači razumjeti sina ili kćer?

„Razumjeti svoje dijete znači prepoznati i suosjećati s njegovim razvojnim fazama.
 Očita činjenica koju roditelji često previde jest 
da su njihova djeca – bez obzira na dob – nerazvijena i nezrela. Jednostavno rečeno, ona moraju odrasti.“

Spolne razlike dječaka i djevojčica samo su jedna od stvari koju smo Sarah i ja morali uočiti i razumjeti kod svoje djece. Biti svjestan tih razlika od velike je pomoći, ali to je samo dio šire definicije: Razumjeti svoje dijete znači prepoznati i suosjećati s njegovim razvojnim fazama. Očita činjenica koju roditelji često previde jest da su njihova djeca – bez obzira na dob – nerazvijena i nezrela. Jednostavno rečeno, ona moraju odrasti. Najposlije, ona nisu zreli ljudi. Iz tog razloga moramo prepoznati da će dijete – od nedonoščeta do adolescenta – kako kaže Biblija, govoriti kao nejače, misliti kao nejače, rasuđivati kao nejače (usp. 1 Kor 13, 11). „ŠTO OČEKUJEM? DA MOJE DIJETE NE BUDE DJETINJASTO?“ Moja mama znala se je sjetiti razgovora koji smo vodili kad sam bio u prvom razredu, a koji pokazuje kako dijete razmišlja.

 

Pitala me je: „Kad vam učitelja zadaje da čitate riječi s papira, preskače li pritom?“ Ozbiljno sam joj odgovorio: „Ne, samo mirno stoji.“ Djeca uvijek razmišljaju doslovno. Ona su samo djeca i njihove primjedbe i zaključci mogu svakoga nasmijati. Poznat televizijski voditelj Art Linkletter to je najbolje sročio: „Djeca kažu nevjerojatne stvari!“ Uistinu kažu i moramo to snimiti da bismo to uvijek pamtili i u budućnosti se prisjećali i prepričavali. Međutim, djetinjastost može prerasti u frustraciju kad nas naša djeca iritiraju, a ako zbog toga postanemo nestrpljivi, onda mi frustriramo njih. U tim se trenutcima moramo sjetiti: djetinjasto znači nezrelo, neodgovorno i glupo. Moramo se zapitati: „Što očekujem? Da moje dijete ne bude djetinjasto?“ Iako nas takvo ponašanje uzrujava i iscrpljuje, a možemo se osjećati i nedovoljno poštovano, naše dijete ili adolescent nema zle namjere.

 

Moramo razviti duh razumijevanja, koji pretpostavlja velikodušnost, o čemu smo govorili u prethodnom poglavlju. Inače možemo krivo razumjeti namjere svoje djece i u tom ćemo slučaju nedvojbeno pokrenuti začarani obiteljski krug, i to bezrazložno. PRVI KORAK PREMA RAZUMIJEVANJU VAŠE DJECE Poslanica Efežanima 6, 4 upozorava: „A vi, očevi, ne srdite djece svoje…“, a Poslanica Kološanima 3, 21 pak veli: „Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.“ Vjerujem da Pavao upozorava očeve tim riječima poglavito zato jer oni mogu prekomjerno ispravljati i biti previše zahtjevni. Međutim, premda su majke obično blaže od očeva, to biblijsko upozorenje odnosi se i na njih.

 

Prvi korak prema razumijevanju vaše djece jest shvaćanje koliko su potrebiti osjećaja da su voljeni. Zvuči jednostavno? Budite svjesni, mama i tata, da samo zato što u svojem srcu gajite veliku ljubav za svoje dijete, to ne znači da ćete automatski pokazivati duh razumijevanja ili volju za razumijevanjem. A ako nema dovoljno razumijevanja, dijete se može osjetiti neshvaćeno, neprihvaćeno i nevoljeno. Zato mislim da ne bismo trebali olako shvatiti upozorenja (Ef 6, 4 i Kol 3, 21). Ali to je lakše reći nego živjeti. Ironija je u tome da roditelji, koji bi trebali biti emocionalno zreliji od svoje djece, često nisu nimalo zreli. Recimo to ovako: ako redovito izazivam ljutnju ili razdraženost kod svoje djece, tako da ona „izgube svoje srce“, onda nisam zreo roditelj. Prava zrelost želi služiti drugima, a ne obratno. Previše roditelja misli da odgoj znači uputiti djecu da razumiju što oni – roditelji žele, a onda ona to trebaju s poštovanjem izvršiti. Sarah i ja smo naučili da to nije tako: djeca postaju poslušna i iskazuju poštovanje ako ih volimo i razumijemo. Nekad se to možda čini nemogućim, ali dugoročno djeluje. Nemojte zaboraviti ključno pitanje: Kako da razumijem svoju djecu tako da se ona osjećaju voljeno i motivirano da me poštuju?

 

 

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa.
Autor: book.hr

(Visited 30 times, 2 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
“Mi ćemo ga odgajati da mu Isusek donosi darove pod…