dr. Emerson Eggerichs: Što znači razumjeti sina ili kćer?

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

„Razumjeti svoje dijete znači prepoznati i suosjećati s njegovim razvojnim fazama.
 Očita činjenica koju roditelji često previde jest 
da su njihova djeca – bez obzira na dob – nerazvijena i nezrela. Jednostavno rečeno, ona moraju odrasti.“

Spolne razlike dječaka i djevojčica samo su jedna od stvari koju smo Sarah i ja morali uočiti i razumjeti kod svoje djece. Biti svjestan tih razlika od velike je pomoći, ali to je samo dio šire definicije: Razumjeti svoje dijete znači prepoznati i suosjećati s njegovim razvojnim fazama. Očita činjenica koju roditelji često previde jest da su njihova djeca – bez obzira na dob – nerazvijena i nezrela. Jednostavno rečeno, ona moraju odrasti. Najposlije, ona nisu zreli ljudi. Iz tog razloga moramo prepoznati da će dijete – od nedonoščeta do adolescenta – kako kaže Biblija, govoriti kao nejače, misliti kao nejače, rasuđivati kao nejače (usp. 1 Kor 13, 11). „ŠTO OČEKUJEM? DA MOJE DIJETE NE BUDE DJETINJASTO?“ Moja mama znala se je sjetiti razgovora koji smo vodili kad sam bio u prvom razredu, a koji pokazuje kako dijete razmišlja.

 

Pitala me je: „Kad vam učitelja zadaje da čitate riječi s papira, preskače li pritom?“ Ozbiljno sam joj odgovorio: „Ne, samo mirno stoji.“ Djeca uvijek razmišljaju doslovno. Ona su samo djeca i njihove primjedbe i zaključci mogu svakoga nasmijati. Poznat televizijski voditelj Art Linkletter to je najbolje sročio: „Djeca kažu nevjerojatne stvari!“ Uistinu kažu i moramo to snimiti da bismo to uvijek pamtili i u budućnosti se prisjećali i prepričavali. Međutim, djetinjastost može prerasti u frustraciju kad nas naša djeca iritiraju, a ako zbog toga postanemo nestrpljivi, onda mi frustriramo njih. U tim se trenutcima moramo sjetiti: djetinjasto znači nezrelo, neodgovorno i glupo. Moramo se zapitati: „Što očekujem? Da moje dijete ne bude djetinjasto?“ Iako nas takvo ponašanje uzrujava i iscrpljuje, a možemo se osjećati i nedovoljno poštovano, naše dijete ili adolescent nema zle namjere.

 

Moramo razviti duh razumijevanja, koji pretpostavlja velikodušnost, o čemu smo govorili u prethodnom poglavlju. Inače možemo krivo razumjeti namjere svoje djece i u tom ćemo slučaju nedvojbeno pokrenuti začarani obiteljski krug, i to bezrazložno. PRVI KORAK PREMA RAZUMIJEVANJU VAŠE DJECE Poslanica Efežanima 6, 4 upozorava: „A vi, očevi, ne srdite djece svoje…“, a Poslanica Kološanima 3, 21 pak veli: „Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.“ Vjerujem da Pavao upozorava očeve tim riječima poglavito zato jer oni mogu prekomjerno ispravljati i biti previše zahtjevni. Međutim, premda su majke obično blaže od očeva, to biblijsko upozorenje odnosi se i na njih.

 

Prvi korak prema razumijevanju vaše djece jest shvaćanje koliko su potrebiti osjećaja da su voljeni. Zvuči jednostavno? Budite svjesni, mama i tata, da samo zato što u svojem srcu gajite veliku ljubav za svoje dijete, to ne znači da ćete automatski pokazivati duh razumijevanja ili volju za razumijevanjem. A ako nema dovoljno razumijevanja, dijete se može osjetiti neshvaćeno, neprihvaćeno i nevoljeno. Zato mislim da ne bismo trebali olako shvatiti upozorenja (Ef 6, 4 i Kol 3, 21). Ali to je lakše reći nego živjeti. Ironija je u tome da roditelji, koji bi trebali biti emocionalno zreliji od svoje djece, često nisu nimalo zreli. Recimo to ovako: ako redovito izazivam ljutnju ili razdraženost kod svoje djece, tako da ona „izgube svoje srce“, onda nisam zreo roditelj. Prava zrelost želi služiti drugima, a ne obratno. Previše roditelja misli da odgoj znači uputiti djecu da razumiju što oni – roditelji žele, a onda ona to trebaju s poštovanjem izvršiti. Sarah i ja smo naučili da to nije tako: djeca postaju poslušna i iskazuju poštovanje ako ih volimo i razumijemo. Nekad se to možda čini nemogućim, ali dugoročno djeluje. Nemojte zaboraviti ključno pitanje: Kako da razumijem svoju djecu tako da se ona osjećaju voljeno i motivirano da me poštuju?

 

 

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa.
Autor: book.hr

 4,240 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.