Vijesti

Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista.

Došašće ili advent  adventus  dolazak je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine

Razdoblje je u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. U zapadnom kršćanstvu počinje četiri nedjelje prije Božića.

Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca, na Badnjak. Došašće obuhvaća četiri nedjelje koje prethode blagdanu Božića i čuvaju spomen na četiri tisućljeća koliko je, prema Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.

Važan je u tom vremenu i blagdan sv. Nikole, 6. prosinca koji se odlikuje ophodnim činom darivanja, naročito dobre djece. No, pravi predbožićni blagdan je onaj sv. Lucije, 13. prosinca, kao izravno predbožićno vrijeme, koje se u narodu određuje pojmom „brojanica” ili „dvanaestodnevnica” jer se njime odbrojava 12 dana, od Sv. Lucije do Božića. Na taj se dan obično sije i božićna pšenica.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure.

Priznajmo da smo grješnici i da nam je potrebno oproštenje i obraćenje!

Došašće je vrijeme za okajavanje grijeha, za ispovijedanje grijeha te otvaranje našega srca Isusu, našemu Spasitelju. Došašće je vrijeme u kojem trebamo upitati sebe gdje sam, što sam i kamo vodi moj život. Ako znamo gdje smo, onda blago nama; ako znamo što smo, još više blago nama; ako znamo da naš život vodi u vječnost, ali preko križa, onda smo već blaženi.

Priprava za blagdan Božića javlja se u 4. stoljeću na istoku, a od 7. stoljeća ustaljena je i na zapadu. Prva nedjelja adventa jest ona koja je najbliža blagdanu svetog Andrije Apostola, koji se slavi 30. studenog. Simbol došašća je adventski vijenac na koji se stavljaju četiri svijeće i svake nedjelje pali se po jedna.

U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.

Malo je poznato i da se prva svijeća zove još prorokova svijeća te predstavlja nadu i iščekivanje. Druga ili betlehemska svijeća predstavlja mir i šalje poruku pomirenja sa svima kako bi Bogu pripravili put do svoga srca. Treća svijeća je pastirska i predstavlja radost i veselje. Posljednja svijeća se zove svijeća anđela, a predstavlja ljubav.


Autor: Rastimo u vjeri/

(Visited 54 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Talijanski novinar Gianluca Barile razgovarao je s o. Amorthom o…