Dobri Dobrev je više nego dobar čovek

SOFIJA  – Poznati deda Dobri Dimitrov, Dobre, koji je sakupljao i donirao novac za dobrotvorne svrhe, umro je u 103. godini života u Bugarskoj. U Bugarskoj je poznatiji kao deda Dobri ili Starac iz Bajlova

Dobri Dobrev rođen je 20. jula 1914. godine u selu Bajlovo, u Bugarskoj. Njegov otac je poginuo u Prvom svetskom ratu, tako da je njegova majka sama odgajala svoju decu. Odlučio je da se oženi 1940. u vreme kada je Bugarska odlučila da se priključi Drugom svetskom ratu. Tokom jednog od bombardovanja Sofije, jedna bomba eksplodirala je u njegovoj blizini prilikom čega je skoro u potpunosti izgubio sluh. Dobri Dobrev je sa svojom ženom dobio četvoro dece, od kojih je dvoje čak i nadživeo.

 

2000. godine odlučio je da svu svoju imovinu pokloni pravoslavnoj crkvi a on je počeo da živi u maloj pomoćnoj zgradi crkve ,,Sveti Ćirilo i Metodije“.
Svakoga dana stoji na trgu ili pred vratima crkve, sa čašicom u ruci, pružajući je prolaznicima. Kad god neko ubaci novčić u čašicu, Dobri mu se od srca zahvali, pokloni mu se i poljubi ruku.

Donirao je oko desetine hiljada evra za obnovu crkve i manastira, takođe je poklonio novac sirotištima i u druge dobrotvorne svrhe. Hramu Svetog Aleksandra Nevskog poklonio je 20 000 evra, što za poslednjih 100 godina predstavlja najveći pojedinačni prilog. Sakupljivao je i donirao novac za obnovu sirotišta, crkava i manastira u Bugarskoj. Njegova ćerka je vodila računa o njemu.

 

Vozio se autobusom ili svakog dana pešačio 20 kilometara, od svog rodnog sela Bajlovo do glavnog grada Bugarske, Sofije, da bi ispred hrama Sv. Aleksandra Nevskog prikupljao milostinju. Ali on sav novac koji prikupi nesebično poklanja, ne ostavljajući ništa za sebe.


Izvor: vidovdan.org

2,216 total views, 4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.