Izdvojeni članak

Do kada traje božićno vrijeme (kada raskititi bor)

U posljednje je vrijeme postao običaj da se božićno vrijeme počne slaviti (već) nakon Svih svetih pa se slavi do samog Božića ili do Bogojavljenja (blagdana Sveta tri kralja), ali božićni ciklus ima drugačije trajanje.


Božićni se ciklus dijeli na dva dijela: Došašće ili advent – traje od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana i božićno vrijeme: traje od Badnje večeri (24. prosinca uvečer) do uključivo nedjelje nakon Bogojavljenja, na koju se slavi Blagdan krštenja Gospodinova nakon kojeg započinje liturgijsko Vrijeme kroz godinu.

Ovisno o tome u koji dan se slavi Božić, božićno vrijeme može trajati od 14 do 20 dana. Ove godine tako traje od 24. prosinca do 12. siječnja. U povijesti se Božić slavio sve do 2. veljače, tj. do blagdana Gospodinova prikazanja u Hramu, Svijećnice.

Tada se spominjemo trenutka kada su Isusa njegovi roditelji po židovskim propisima prikazali u Hramu. Taj je blagdan, koji ‘pada’ na 40. dan nakon Božića, također zadnji blagdan koji se tiče „Maloga Isusa“. Prema tome, svi koji ‘žurite’ s raspremanjem božićnih ukrasa odmah nakon samog Božića ili nakon Sveta tri kralja, možete se opustiti i zadržati jaslice i jelku nešto duže nego što ste to običavali do sada.

 

Martina Vidaković; Book.hr


(Visited 244 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Naime, dr. Pavić je poznat u narodu kao svećenik koji…